Siirry sisältöön

Korkki kiinni! Miksi kierrekorkki ei enää irtoa pakkauksesta?

Monen Valion nestekartonkipakkauksen korkki on hiljattain uudistunut, ja uudistukset jatkuvat kevään mittaan. Kyse on kertakäyttömuovia koskevasta EU-SUP-direktiivistä (single-use-plastics), jonka tavoitteena on vähentää luontoon päätyvän muoviroskan määrää.

Kokosimme kysymyksiä ja vastauksia uudistuneista pakkauksista ja kiinnipysyvistä korkeista.

Miksi korkit ovat kiinni pakkauksissa?

Uudistuksen taustalla on kertakäyttömuovia koskeva, 3.7.2024 voimaan tuleva EU-direktiivi, jonka tavoitteena on estää muovikorkkien päätyminen luontoon. Muutoksen myötä kaikkien alle kolmen litran kokoisten juomapakkausten korkin on pysyttävä kiinni pakkauksessa.

Koskeeko muutos kaikkia pakkauksia?

EU-direktiivi koskee kaikkia EU:n alueella myytäviä, alle kolmen litran kokoisia juomapakkauksia.

Kiinni pysyvä korkki on hankala käyttää, koska kiinni pysyvä korkki roiskii pakkauksen sisällön kaataessa. Eikö korkkia voisi parantaa?

Valiolla tehdään pakkauskehitystä jatkuvasti, ja kehitämme pakkauskumppaneidemme kuten Tetra Pakin kanssa jatkuvasti helpommin käytettäviä, kierrätettäviä ja mahdollisimman vähän ilmastoa ja ympäristöä kuormittavia pakkauksia.

Avaa nostamalla korkkia.
Sarana pitää korkin auki ja kiinni pakkauksessa.
Sulje painamalla korkki alas.
Avaa korkki kiertämällä vastapäivään.
Sarana pitää korkin auki ja kiinni pakkauksessa.
Sulje korkki kiertämällä myötäpäivään.
Avaa korkki kiertämällä vastapäivään.
Sarana pitää korkin auki ja kiinni pakkauksessa.
Sulje korkki kiertämällä myötäpäivään.

Pitääkö korkit irrottaa kierrätystä varten?

Ei tarvitse, pakkauksen muoviosat kierrätetään kartonkikierrätyksessä kuten koko pakkaus, vaan korkki pitää jatkossa kierrättää kartonkikierrätyksessä kartonkipakkauksen mukana. Kierrätyslaitoksessa muovi erotellaan kartongin seasta ja voidaan kierrättää.

Mitä tuotteita korkkiuudistus koskee?

Muutoksen myötä kaikkien alle kolmen litran kokoisten juomapakkausten korkin on pysyttävä kiinni pakkauksessa. Valiolla muutos koskee useita erilaisia pakkaustyyppejä, muun muassa maitotölkkejä ja monia välipalapakkauksia, mehuja ja marjakeittoja.

Eikö Valio voisi korvata korkillisia pakkauksia korkittomilla pakkausvaihtoehdoilla?

Saamamme palautteen ja selvitysten perusteella monikaan ei ole valmis luopumaan korkeista, sillä ne ovat kätevä ja varma tapa sulkea pakkaus. Korkillinen pakkaus on helppo ottaa mukaan ja sitä voi säilyttää jääkaapissa kyljellään. Valion tuotevalikoimassa on sekä taitettavia että korkillisia kartonkipakkauksia.

Muovikorkit lisäävät muovin määrää – eikö siitä pitäisi juuri päästä eroon?

Valion kaikkien harjakattoisten pakkausten korkit ovat 100-prosenttisesti uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja eli niihin käytettävä muovi on valmistettu sokeriruokoteollisuuden sivuvirroista, ei fossiilisesta öljystä. Lisäksi Valion juotavien välipalatuotteiden kuten Valio PROfeel® -pirtelöiden ja Valio Latte -maitokahvijuomien pakkausten muovikorkeissa on jo 30 prosenttia kierrätysmuovia.

Miksi muovia ylipäätään käytetään kartonkipakkauksissa?

Muovi on toistaiseksi paras käytettävissä oleva raaka-aine elintarvikkeiden pakkaamiseen useasta syystä: se suojaa elintarvikkeita ja varmistaa niiden hygieenisyyden ja turvallisuuden. Pakkauksen tärkein tehtävä on suojata tuotetta, jotta se säilyy hyvin ja pysyy hygieenisenä ja turvallisena. Muovipakkaus parantaa myös tuotteiden säilyvyyttä ja vähentää näin ruokahävikkiä. Ilmastovaikutusten kannalta tämä on tärkeä asia. Siksi Valio keskittyy etenkin uusiutuvien raaka-aineiden sekä kierrätetyn muovin käytön lisäämiseen muovipakkauksissa. Uusiutuvista ja kierrätysmateriaaleista valmistetut pakkaukset ovat normaalisti kierrätettäviä.

Tavoitteenamme on, että vuoden 2025 loppuun mennessä kaikki pakkauksemme sopivat aitoon kiertotalouteen eli niistä on mahdollista valmistaa uusia tuotteita. Selkeät ohjeemme pakkauksissa helpottavat kierrätystä entisestään. Hyvää materiaalia ei pidä laittaa sekajätteeseen, vaan kiertoon.


Search