Siirry sisältöön
Tuotteen takana

Hyvää makua huolella valituista appelsiineista

Hyvää makua huolella valituista appelsiineista
Helena Karhujoki
Viestintäjohtaja

Retkeily luonnossa on ollut Helenan lempijuttuja pienestä asti. Ehkä juuri siksi Helena innostuu myös töissä erityisesti ruoan ilmastovaikutusten pienentämisestä ja eläinten hyvinvoinnista.

Appelsiinit ovat sydäntalvella parhaimmillaan, mehukkaina ja makeina. Ne sopivat syötäviksi sellaisenaan tai raaka-aineeksi monenlaisiin ruokiin. Appelsiini maistuu myös monissa Valion tuotteissa, esimerkiksi mehuissa.

Puusta pöytään

Hedelmien matka kohti Valiota ja kuluttajan ruokapöytää alkaa yleisimmin Brasilian viljelystiloilta. Valio käyttää tuotteissaan myös kreikkalaisia, espanjalaisia ja meksikolaisia appelsiineja. Tilat valitsevat sopivimmat appelsiinilajikkeet viljeltäviksi maantieteelliset olosuhteet huomioiden. Puiden kasvua seurataan tarkasti ja kunto tarkastetaan kuukausittain. Hedelmien kypsyessä niistä kerätään näytteitä laadun varmistamiseksi. Kypsyneet ja vaatimukset täyttävät hedelmät poimitaan puista käsin kangassäkkeihin. Pienet säkit tyhjennetään suurempiin, joista hedelmät siirretään edelleen kuorma-autoihin ja kuljetetaan välivarastointipaikalle. Sieltä appelsiinien matka jatkuu rekoilla appelsiinitehtaalle.

Appelsiinitehtaalla hedelmien laatu tarkastetaan näytteillä. Vasta sitten appelsiinit ovat valmiita puristettaviksi. Tehdas valmistaa appelsiineista muun muassa mehutiivistettä, joka pakastetaan, jotta raaka-aine säilyy laadukkaana lopputuotteeseen asti. Valmis mehutiiviste testataan vielä kerran. Tehtaalta säiliöautot kuljettavat appelsiinitiivisteen satamaan, josta raaka-aineen matka jatkuu meriteitse Hollannin kautta Suomeen ja Valiolle.

Huolellisesti valitut toimittajat

Valio valitsee raaka-aineidensa, myös appelsiinitiivisteen, toimittajat huolella.

– Toimittajien valinnassa kriteereinä ovat tuotelaatu, toimitusvarmuus, hinta ja kokonaispalvelukyky. Edellytämme valituilta toimittajilta panostamista tuoteturvallisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen sekä eettistä toimintaa, appelsiinitiivisteen hankinnasta vastaava Marjut Laurila Valiolta kertoo.

Valio tekee yhteistyötä vain hyväksyttyjen toimittajien kanssa. Se tarkoittaa sitä, että raaka-aineen toimittajien tulee täyttää monipuoliset toimittaja- ja tuotetietokyselyt hyväksytysti. Valio tekee appelsiinitiivisteen hankintasopimukset vaihteleviksi ajanjaksoiksi sato- ja markkinatilanteen mukaan. Ennen ensimmäistäkään toimitusta toimittajan tulee lähettää Valiolle raaka-ainenäyte, jonka on läpäistävä testit.

Search