Siirry sisältöön
Ilmiöt ja ihmiset

Jäätelöä lusikoidaan mieluiten purkista ja puoli litraa kerralla

Jäätelöä lusikoidaan mieluiten purkista ja puoli litraa kerralla
Aino Laakso
Viestintäpäällikkö

Aino ylimitoittaa aina juhlatarjoilut ja harkitsee ehkä vielä yhden varakakun tekemistä.

Valio Jäätelöfabriikin kyselyn mukaan jäätelö on hemmotteluhetken kruunu. Jopa puolet jäätelökansasta nauttii napaansa puoli litraa kylmää herkkua yhteen menoon.

Jäätelökansa on puhunut: Suosituimpien jäätelöpakkauskokojen joukkoon nousee puolen litran jäätelöpurnukka, jonka pakastehyllyllä nappaa mukaansa yli kolmannes (37,3 %) kyselyyn vastanneista. Ykkösmauksi (26,7 %) kyselyssä nousee iki-ihana suklaa.

Valio Jäätelöfabriikin jäätelökyselyyn* vastasi joulukuun lopussa yli 1 500 iältään 15–75-vuotiasta jäätelön ystävää. Suomalaiset ovat tunnetusti jäätelökansaa ja meillä syödään jäätelöä huikeat 12-13 litraa henkilöä kohden vuodessa. Kyselyn mukaan jätskiä syödään koko maassa, mutta eniten kylmä herkku maistuu läntisessä ja eteläisessä Suomessa. Noin kolmanneksella (32,5 %) vastaajista käsi käy jäätelöaltaalla 2-3 kertaa kuussa. Melkein neljännes (23,5 %) vastaajista kertoo nauttivansa jäätelöä kerran viikossa.

Kerralla puoli litraa jäistä herkkua

Puolen litran jäätelöpurnukka näyttää olevan täydellinen vastaus suomalaiseen tapaan syödä jäätelöä. Tyypillisin määrä, joka jäätelöä syödään kerralla, on kyselyn perusteella juuri puoli litraa – sen määrän herkuttelee yhdellä kertaa jopa puolet vastaajista. Vastaajista vajaa 40 % nauttii mieluiten jäätelönsä pint-kokoisesta puolen litran purkista, ja noin samankokoinen joukko valitsee hieman isomman 0,7-1 litran pakkauksen. Puikot, tuutit ja pikarit jäävät isoimpien pakkauskokojen varjoon.

Suomessa näytetään siis suosivan purkki- ja pakettijäätelöitä yksittäisten puikkojen ja tuuttien sijaan. Tämä kertoo siitä, että Suomessa jätskiä ostetaan nimenomaan kotiin herkuttelua varten. Puolen litran purnukat ovat myös ottaneet vahvasti paikkansa suomalaisten jäätelönystävien keskuudessa. Syiksi suosioon mainitaan sopiva koko, kätevyys (kun syö suoraan purkista, ei tule ylimääräistä tiskiä!), ihanat maut ja helppous – purkkeja mahtuu kätevästi varastoon useampi, ja kesken jäänyt annos on siisti ja helppo laittaa takaisin pakkaseen.

Puolen litran purkista on myös helppo testailla uusia eri makuja ja usein erikoisjätskit, kuten kasviperäiset jäätelöt, ovat tässä koossa. Osa vastaajista syö oman purkkinsa kokonaan ja osa jakaa kumppaninsa kanssa. Purkin eduksi koettiin myös se, että purnukka on helppo ottaa vaikka sänkyyn ja lusikoida siitä suoraan suuhun.

Valion Jäätelöfabriikin jäätelökyselyyn vastanneet saivat kyselyn vastauslinkin some-kanavien ja uutiskirjeen kautta. Vastaajia oli yli 1500. Kysely toteutettiin joulukuussa 2019.

Jäätelö, joka saa hyvälle tuulelle. Se on meistä hyvä idea. Jäätelöfabriikkimme on pieni, omintakeinen ideapaja ison meijerin sisällä Oulussa. Täällä me jäätelöntekijät teemme rakkaudella varsin erityistä, hyvän tuulen jäätelöä sekä pyrimme jatkuvasti keksimään uusi keinoja, joilla ilahduttaa jäätelörakastajia.

Search