Siirry sisältöön

EAT IT OR WEAR IT

Näin leivot lenkkarikakun

1. Hahmottele

Hahmottele kengänpohja sekä sivuprofiili tukevalle pahville tai paperille käyttäen apuna oikeaa kenkää. Leikkaa muoto irti pahvista ja suojaa se tiiviisti esimerkiksi tuorekelmulla.

Leikkaa kakkupohjasta irti tarvittava määrä kerroksia kengän pohjan muotoa apuna käyttäen. Jätä kengän nilkkaosa kärkeä korkeammaksi.

2. Täytä

Täytä muotoon leikatut pohjat levittämällä kerrosten väliin suklaa- tai voikreemiä. Aseta sitten pahvista leikattu kengän sivuprofiili kakun viereen. Leikkaa sahalaitaista leipäveistä apuna käyttäen ylimääräinen kakkumassa pois. Siirrä vielä hieman laatikkomainen kenkäkakku asettumaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Vinkki! Täytä kakku tukevalla alustalla, kuten leikkuulaudalla tai matalareunaisella tarjoiluvadilla, josta se on helppo siirtää.

3. Muotoile

Jatka viilentyneen kakun muotoilua leipäveitsen avulla, kunnes olet tyytyväinen muotoon. Päällystä kakku jämäkällä suklaakreemillä kauttaaltaan.

4. Koverra

Leikkaa kakun nilkkaosioon aukko esimerkiksi pienempää hedelmäveistä apuna käyttäen. Koverra ylimääräinen kakkumassa pois pienissä osissa ja päällystä myös sisäpuoli kreemillä. Siirrä kenkäkakku jääkaappiin asettumaan.

5. Värjää

Värjää sillä välin sokeri- tai muotoilumassa. Muotoilumassa on jämäkämpää perinteiseen sokerimassaan verrattuna. Käytä värjäämiseen geelimäisiä elintarvikevärejä, joita löydät leivontaan erikoistuneista kaupoista. Lisää väriä esimerkiksi hammastikun avulla hyvin pieni määrä kerrallaan. Kun saavutat oikean sävyn, kääri värjätty massa tiiviisti kelmuun, ettei se pääse kuivumaan.

6. Leikkaa

Jäljennä leivinpaperille kengän pienemmät yksityiskohdat ja leikkaa muodot irti paperista. Kauli massa ohueksi tasapaksuiseksi levyksi esimerkiksi silikonialustan päällä ja leikkaa tarvittavat muodot irti massasta. Sujauta muodot odottamaan kiinnitystä muovipussiin, jotta ne eivät kuivu.

Vinkki! Suojaa kenkä esimerkiksi tuorekelmulla ennen muotojen jäljentämistä leivinpaperille.

7. Päällystä

Päällystä suuremmat pinnat kaulimalla värjätty massa tasapaksuiseksi levyksi ja asettamalla se kakun pinnalle. Leikkaa terävää veistä apuna käyttäen ylimääräinen massa pois. Voit käyttää kiinnittämiseen tarvittaessa elintarvikeliimaa tai hieman vettä. Huolehdi, että massa kiinnittyy kakun pintaan tasaisesti.

Vinkki! Jos sokeri- tai muotoilumassa tuntuu tahmealta ja jää kiinni käsiin, lisää alustalle ja massaan pieni määrä maissitärkkelystä.

8. Kiinnitä

Jatka kiinnittämällä pienemmät muodot ja yksityiskohdat kakun pintaan. Liimaa pohjan sivuosa, ja halutessasi myös pohja, paikoilleen.

Käytä sokerimassan muotoiluun tarkoitettuja työkaluja lisätäksesi vielä pehmeään massaan painaumia, kuvioita sekä saumat.

Vinkki! Työkalusettejä löytyy leivontatarvikeliikkeistä sekä hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista.

9. Nauhoita

Paina esimerkiksi pyöreän tyllan päätä apuna käyttäen kengännauhojen kolot kakun pintaan. Pyörittele sokerimassasta lyhyitä nauhanpätkiä ja kiinnitä nauhat alhaalta päin aloittaen.

Nipistä nauhan päät lyhyeltä matkalta ohuemmaksi ja taita ohuempi  osuus kengännauhoille tarkoitetusta kolosta sisään. Käytä apuna elintarvikeliimaa tai hieman vettä. Etene ylöspäin kiinnittäen aina seuraava pätkä kolosta koloon ottaen mallia oikeasta kengästä.

10. Maalaa

Maalaa kengän pintaan logot ja yksityiskohdat. Käytä elintarvikemaaleja ja -siveltimiä.

Vinkki! Saat tomuväreistä maalin sekoittamalla pieneen määrään väriä muutaman tipan makeuttamatonta sitruunatiivistettä tai vahvaa maustamatonta alkoholia. Alkoholi haihtuu kakun pinnasta värin kuivuessa.


Search