Siirry sisältöön
Tuotteen takana

Miten luomumaito eroaa tavallisesta maidosta?

Miten luomumaito eroaa tavallisesta maidosta?
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Valion Luomu™ tuotteiden maito tulee tiloilta, jotka toimivat ekologisten periaatteiden mukaisesti. Tuottajat ovat sitoutuneet noudattamaan luomutuotannon ehtoja. Luomutuotannon valvonta kattaa koko tuotantoketjun pellolta pakkaukseen.

Valion Luomu™ tuotteiden maito tulee tiloilta, jotka toimivat ekologisten periaatteiden mukaisesti. Tuottajat ovat sitoutuneet noudattamaan luomutuotannon ehtoja. Luomutuotannon valvonta kattaa koko tuotantoketjun pellolta pakkaukseen.

Luomumaidon pastörointi

Luomumaito on luonnonmukaisesti tuotettua maitoa, joka pastöroidaan samoin kuin tavanomainen maito. Pastörointi tuhoaa maidosta terveydelle haitalliset bakteerit, mutta ei tee maidosta täysin mikrobitonta. Pastöroinnissa maito kuumennetaan nopeasti vähintään +72 ⁰C:seen 15 sekunnin ajaksi ja jäähdytetään välittömästi alle +6 ⁰C:seen.

Luomumaito ja D-vitaminointi

Luomumaitoja tai muita maitopohjaisia luomutuotteita ei ole aiemmin voinut D-vitaminoida, sillä EU-lainsäädäntö ei ole sallinut luomutuotteiden D-vitaminointia. Suomen omaa lainsäädäntöä päivitettiin syyskuussa 2016 siten, että homogenoidun, rasvattoman luomumaidon D-vitaminointi tuli pakolliseksi. Jatkossa Suomessa myytävä homogenoitu, rasvaton luomumaito tulee D-vitaminoida. Edelleenkään muita luomumaitoja tai -tuotteita ei saa vitaminoida.

Valio Luomu™ D-vitaminoitu rasvaton maito sisältää D-vitamiinia saman verran kuin tavallinen Valio rasvaton maito eli 1 µg / 100 g. Valion D-vitaminoidun rasvattoman luomumaidon tunnistaa pakkauksen päällä olevasta isosta auringonkukan kuvasta.

Raakamaito sisältää luontaisesti D-vitamiinia hyvin vähän, vain alle 0,1 µg / 100 g. Luomutuotteita käyttävän kannattaakin huomioida, että maitopohjaiset luomutuotteet rasvatonta, homogenoitua luomumaitoa lukuun ottamatta eivät ole D-vitamiinin lähteitä samalla tavoin kuin tavanomaiset D-vitamiinilla täydennetyt maidot ja suuri osa muistakin maitopohjaista välipaloista.

Luomumaidon homogenointi

Valio Luomu™ maitoja ei homogenoida, poikkeuksena laktoositon Valio Eila® Luomu™ rasvaton maitojuoma ja kevytmaitojuoma sekä D-vitaminoitu Valio Luomu™ rasvaton maito. Kotikeittiöissä maidon homogenoimattomuus näkyy rasvan nousemisena tuotteen pintaan, joten maitoa kannattaakin ravistaa ennen käyttöä. Valio Luomu™ tuoteperheessä iso osa tuotteista on homogenoimattomia.

Luomumaito ja laktoosi-intoleranssi

Luomumaito sisältää maidon luontaista sokeria, laktoosia, yhtä paljon kuin tavanomaisesti tuotettu maito. Tutkimuksin ei ole voitu osoittaa luomumaidon soveltuvuutta laktoosi-intoleranteille. Laktoosi-intoleranteille hyvä vaihtoehto on laktoositon Valio Eila® Luomu™ rasvaton maitojuoma tai laktoositon Valio Eila® Luomu™ kevytmaitojuoma.

Luomutuotteiden ravintoaineet

Lehmien syömällä rehulla on merkitystä maidon sisältämiin ravintoaineisiin. Luomutiloilla eläimet on ruokittava luonnonmukaisesti tuotetulla rehulla. Luomutilan viljelykierrossa puna-apila on tärkeä kasvi ja puna-apilaa on runsaammin säilörehussa, jota luomutilojen lehmät syövät. Puna-apilan ansiosta luomumaidon on tutkittu sisältävän enemmän ihmiselle välttämätöntä omega-3-rasvahappoa, α-linoleenihappoa, kuin tavallinen maito. Tutkimustulokset julkaistiin tieteellisen British Journal of Nutrition -lehden kahdessa eri artikkelissa helmikuussa 2016. Lisää aiheesta löydät ProLuomun nettisivuilta.

Jodia luomumaidossa ja tavallisessa maidossa on keskimäärin 16 µg/100 g.

Luomu ja lisäaineet

Maustamattomiin, pastöroituihin tai iskukuumennettuihin maitoihin ei saa lisätä lisäaineita, eli kaikki Valio Luomu™ maidot ovat lisäaineettomia. Muissa luomuelintarvikkeissa pyritään käyttämään mahdollisimman vähän lisäaineita, mutta tiettyjen lisäaineiden käyttö on perusteltua tuotteen rakenteen ja säilyvyyden varmistamiseksi. Luomuelintarvikkeissa sallittujen lisäaineiden lukumäärä on noin kymmenesosa tavanomaisissa elintarvikkeissa sallituista lisäaineista. Niistä valtaosa on luonnossa esiintyviä yhdisteitä, kuten sitruuna-, omena- ja maitohappo sekä pektiini, agar-agar ja johanneksenleipäpuujauhe. Aromeista sallittuja ovat ainoastaan luontaiset aromit.

Keinotekoisia väri-, aromi- tai makeutusaineita ei luomutuotteissa sallita. Myös geenimuuntelun (GMO) käyttö luomutuotteissa ja niiden ainesosissa on kiellettyä.

Search