Siirry sisältöön
Valiojengi

Juhana Pilkama pienentää ruuan ympäristökuormaa tulevaisuuden pakkauksia kehittäen

Juhana Pilkama pienentää ruuan ympäristökuormaa tulevaisuuden pakkauksia kehittäen

Muovi ja erityisesti pakkausmuovi mietityttävät monia meistä – niin myös Valion pakkauskehityksen vetäjä Juhana Pilkamaa. Ihmisten tietoisuus muovin haitoista on lisääntynyt, ja muovin kulutukseen ja kierrätykseen kiinnitetään yhä enemmän huomiota.

Juhana Pilkama, miksi muovia ylipäätään enää tarvitaan?

Pakkauksen tärkein tehtävä on ehkäistä pakkausta itseään isompi ympäristöhaitta: ruokahävikki. Muovia tarvitaan kaikissa pitkään säilyvissä elintarvikkeissa, sillä ilman muovia tuote pilaantuisi ennen kuin se ehtii kotijääkaappiin. Siksi pakkaus on itse asiassa hyvis, eikä pahis. Muovista tulee ongelma, jos se päätyy luontoon. Jokainen meistä voi vaikuttaa omilla teoillaan ja kierrättää roskat.

Miksi maitotölkissäkin pitää olla muovia? Entä miksi niissä on korkki?

Lähes kaikki Valion tuotteet vaativat pakkauksilta nestetiiveyttä tai vesi-höyrysuojausta. Se tarkoittaa, että pakkauksessa on joko muovikerros, tai pakkaus on kokonaan muovia. Siksi melkein kaikissa pakkauksissa on ainakin jonkin verran muovia. Muovi on toistaiseksi paras raaka-aine elintarvikkeiden pakkaamiseen: se suojaa ruokaa, varmistaa hygieenisyyden ja turvallisuuden sekä parantaa tuotteiden säilyvyyttä. Pakkauksen korkki suojaa ruokaa hävikiltä, ja sen ansiosta vaikkapa mökiltä jääneen jogurtin voi napata mukaan.


KUKA?

Juhana Pilkama, 49 työskentelee Valiolla pakkauskehityspäällikkönä. Hänen vastuullaan on tunnistaa ihmisten pakkauksiin liittyvät toiveet ja tarpeet ja jalostaa ne fiksuiksi pakkauksiksi yhdessä Valion eri toimintojen, kaupan, pakkausmateriaali- ja konetoimittajien sekä elintarviketeollisuuden yhteistyökumppaneiden kanssa. Lisäksi Juhana toimii asiantuntijana pakkauksiin liittyvissä kysymyksissä ja tarvittaessa ratkoo tuotannollisia ongelmatilanteita.


Hiilijalanjälki nolla 2035

Hiilijalanjälki nolla 2035

Me tunnemme oman toimintamme ympäristövaikutukset ja haluamme olla osa ratkaisua. Soijaton lehmien ruokinta, hiiliviljelijäkoulutukset ja biokaasulla kulkeva maitoauto ovat esimerkkejä työstämme tähän asti.

Search