Täydellinen työväline: kakkuleipurin tärkeimmät työkalut

Kauniin ja maistuvan kakun leipominen vaatii hyvän reseptin lisäksi oikeat työvälineet. Nämä 11 tarviketta hankkimalla onnistut kakkujen teossa.
Salonkikelpoisen kakun leipomiseen ei tarvita valtavaa määrää kalliita laitteita. Muutama ajatuksella valittu perusasia riittää jo pitkälle. Panostamalla laadukkaisiin työvälineisiin leivonnasta tulee sekä helpompaa, luovempaa että hauskempaa.
1. Sähkövatkain
Sähkövatkainta valitessa on hyvä miettiä ensisijaisesti tehoa. Riittävän voimakas moottori takaa, että vatkain selviää myös raskaammista taikinoista. Tehokkaat mallit vaihtelevat 300–450 watin välillä. Hyvässä vatkaimessa on myös useita nopeusvaihtoehtoja, jotta tehoa voi säätää eri käyttötarkoituksiin sopivaksi. Vatkaimen tulee olla mukava pitää kädessä eikä liian painava. Sähkövatkain voi olla langaton tai langallinen. Langaton sähkövatkain sopii erityisesti keittiöön, jossa on vähän pistorasioita, mutta vaatii myös akun lataamisen erikseen.
2. Yleiskone
Paljon kakkuja tekevän kannattaa hankkia sähkövatkaimen lisäksi yleiskone. Laadukas yleiskone auttaa käsivoimia vaativissa työvaiheissa, kuten vatkaamisessa, vaivaamisessa ja sekoittamisessa, tekee leipomisesta ergonomisempaa sekä vapauttaa kädet muihin kakun valmistusvaiheisiin. Yleiskonetta valitessa on hyvä kiinnittää huomiota kokoon, tehoon ja ääneen sekä siihen, että yleiskoneen kulhon ja vatkaimet voi pestä astianpesukoneessa.
Lue tarkemmat tiedot hyvän yleiskoneen ominaisuuksista ja valintakriteereistä tästä artikkelista.
3. Mittasarja
Mittalusikat kannattaa ostaa sarjana, niin saat kaikki tarvittavat mitat samassa paketissa: desilitran ja puolen desilitran mitan, ruoka- ja teelusikan sekä maustemitan. Näin kaikki tavanomaisimmat leivontamitat ovat aina käden ulottuvilla. Metalliset ja muoviset mitat ovat helpoimpia puhdistaa. Jos mittaat kerralla suuria määriä raaka-aineita, kannattaa harkita myös erillistä mittakulhoa. Amerikkalaisia reseptejä varten on saatavilla myös kuppimittayksiköllisiä sarjoja, mikä säästää aikaa ja vähentää virheiden riskiä. On hyvä muistaa, että tilavuusmitat vaihtelevat aina hieman mittaajan tekniikan mukaan. Joskus mitta saattaa olla kukkurallaan, toisella kertaa hieman vajaa. Jos haluat olla leivonnassa tarkka, kannattaa luottaa vaakaan, joka takaa aina tarkan mittaustuloksen.
4. Vaaka
Keittiövaa’an valinnassa tärkeimpiä pohdittavia asioita ovat vaa’an kestämä maksimipaino sekä tarkkuus. Tarkkuusvaaka on hyvä pienien, gramman tarkkuudella punnittavien raaka-ainemäärien punnitsemiseen. Painavampia taikinoita punnitessa vaa’an kestämän maksimipainon tulee olla tarpeeksi korkea ja vaa’an pinta-alan riittävän suuri. Nykyaikaiset älyvaa’at voi yhdistää puhelimeen, ja ne myös tallentavat punnitusmäärät näppärästi puhelimen muistiin.
5. Nuolija
Nuolija eli talouskaavin auttaa kaapimaan taikinat ja vaahdot helposti kulhosta ilman, että mitään menee hukkaan. Talouskaavin on myös hyvä väline taikinoiden sekoittamiseen silloin, kun esimerkiksi munasokerivaahtoon sekoitetaan nostellen jauhoja. Parhaat nuolijat on varustettu pehmeästä silikonista valmistetulla päällä, joka mukautuu kulhon reunojen muotoihin ja kaapii kaiken mahdollisimman tehokkaasti.
6. Palettiveitsi
Palettiveitsi on näppärä työväline kakkujen täytteiden ja kuorrutteiden levittämiseen ja tasoittamiseen. Palettiveitsen valinnassa on hyvä huomioida kakun koko ja erilaiset käyttötarkoitukset. Isolle kakulle sopii pidempi veitsi, kun taas pienempiin leivonnaisiin ja kreemistä tehtyjen koristeiden tekemiseen riittää lyhyempi malli. Kulmapalettiveitsi on kätevä tilanteissa, joissa halutaan päästä käsiksi hankalampiin kohtiin esimerkiksi kakun reunoilla. Jos kakkuja päällystää ja koristelee paljon, kannattaa hankkia muutama erikokoinen ja -tyyppinen palettiveitsi.
7. Pyörivä alusta
Pyörivä alusta helpottaa kakkujen koristelua ja kuorruttamista. Kun alusta pyörii, voi palettiveitsen tai muun työkalun pitää paikallaan ja pyörittää kakkua sen sijaan, että yrittäisi kiertää itse kakun ympäri tai käännellä sitä vaivalloisesti. Tämä tekee sekä työn jäljestä tasaisempaa että säästää myös aikaa. Pyörivän alustan tärkeimmät valintakriteerit ovat koko ja tukevuus. Laadukas alusta ei heilu käytön aikana ja pyörii tasaisesti, ja sille mahtuvat monen kokoiset kakut.
8. Pursotinpussi ja tyllat
Pursotukset ovat näyttävä tapa koristella kakku. Pursotuspusseja ja -päitä eli tyllia valitessa kannattaa miettiä, kuinka paljon ja miten monimutkaisesti kakkuja aikoo koristella. Kaupan kertakäyttöpursotuspussien mukana tulee usein muovisia tyllia, jotka sopivat hyvin satunnaiseen käyttöön. Usein erilaisia koristeluja tekevän on järkevää panostaa metallisiin tylliin, jotka kestävät paremmin käyttöä ja joista löytyy myös enemmän valinnanvaraa erilaisten kuvioiden pursotusta varten. Yksinkertaisimpien pursotusten tekoon riittää pelkkä pursotuspussi, jota leikkaamalla voi tehdä erilaisia pursotuksia. Ohjeet pursottamiseen ilman tyllaa löydät tästä videosta.
9. Irtopohjavuoka
Pinnoitettu irtopohjavuoka on kakkuleipurille tärkeä työväline, eikä sen lisäksi tarvitse välttämättä omistaa muita vuokia. Pinnoitettua vuokaa on käsiteltävä varovasti ja ne pestään käsin, sillä astianpesukone saattaa vaurioittaa pinnoitetta sekä ruostuttaa ja löystyttää vuokien kiristysmekanismeja.
Perinteinen irtopohjavuoka on halkaisijaltaan 24-senttinen. Nykytrendin mukaisia, halkaisijaltaan pienempiä mutta korkeampia kakkuja varten pohjat kannattaa paistaa useammassa vuoassa. Ahkera kakkujen tekijä voi harkita esimerkiksi kahden (tai jopa kolmen) halkaisijaltaan 20-senttisen vuoan hankkimista sekä vuokaa, jossa on kakun kokoamiseen sopivat korkeat reunat.
10. Kaulin
Kakkujen koristeluun käytettyjen massojen, kuten sokerimassan tai marsipaanin kaulimiseen sopii parhaiten sileä kaulin, joka ei jätä jälkiä massan pintaan ja tasoittaa sen tehokkaasti. Pinnoitetut kaulimet ovat kevyitä ja kestäviä eivätkä tartu helposti kaulittavaan massaan. Marmorikaulin painaa enemmän ja käyttö vaatii hieman voimaa, mutta paino myös auttaa jäykkien massojen kaulimisessa. Kaulin kannattaa pestä aina käsin. Kahvoilla varustettuja, laakeroituja kaulimia ei saa upottaa veteen, sillä vesi voi mennä kaulimen sisään.
11. Kulhot
Leivontakulhoja on hyvä hankkia muutamaa eri kokoa. Muoviset kulhot ovat monikäyttöisiä ja ne voi pestä myös koneessa. Muovisia kulhoja käytettäessä on hyvä muistaa, että naarmuuntunut kulho tulee aina vaihtaa uuteen. Metallinen kulho on välttämätön silloin, kun haluat sulattaa suklaata vesihauteessa tai tehdä sveitsiläistä marenkia. Kakkuja leipovalla kannattaa olla ainakin yksi suurikokoinen, tilavuudeltaan vähintään kolmelitrainen kulho, jotta taikinoiden ja täytteiden sekoittamiseen on riittävästi tilaa.
Vinkit antoi Sanna Mäenpää Valio Koekeittiöstä.
Kuvan keittiötarvikkeet Chez Marius, yleiskone ja sähkövatkain Russell Hobbs.
Harkitse myös näitä
- Kakkukupu ehkäisee kakkua keräämästä hajuja esimerkiksi jääkaapista ja helpottaa kakun siirtämistä ja kuljettamista.
- Kakkupahvi eli kakkualusta toimii kakun tarjoilualustana ja auttaa kakun siirtämisessä. Kakkupahvi myös suojaa kakun pohjaa kosteudelta.
- Kakkuvuoan sisäpuolelle asetettava reunakalvo helpottaa korkeiden kakkujen hyydyttämistä ja pitää kakun reunat siistinä.