Täydellinen työväline: 10+2 ruoanlaittovälinettä, jotka jokainen tarvitsee

Sujuvan ruoanlaiton perusta rakentuu muutaman ajatuksella valitun perusasian varaan.
Oikeat työvälineet muuttavat keittiössä työskentelyn vaivalloisesta puurtamisesta sujuvaksi kokkauskokemukseksi. Nämä 12 työvälinettä ansaitsevat paikkansa jokaisessa kodissa.
1. Pannu
Paistinpannua valitessa kannattaa miettiä, minkätyyppiseen ruoanlaittoon pannua aikoo käyttää. Pinnoitetut pannut sopivat hyvin arjen ruoanlaittoon. Ne ovat kevyitä, helppoja puhdistaa ja niissä voi valmistaa helposti myös raaka-aineita, jotka tarttuvat herkästi pannun pohjaan kiinni. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut pannut ovat puolestaan kestäviä, helppohoitoisia ja kestävät koviakin lämpötiloja, mutta käyttö vaatii hieman opettelua.
Valurautapannut sopivat kunnon paistopintaa kaipaavien raaka-aineiden, kuten lihan, kalan, kasvisten ja lettujen, paistamiseen. Valurauta on painavaa materiaalia. Pannut kestävät hyvänä pitkään ja soveltuvat kaikille liesille, grilliin ja jopa uuniin, jos pannussa on kuumuutta kestävä kahva. Hyvä vaihtoehto valurautapannulle on hieman kevyempi hiiliteräspannu. Sekä hiiliteräs- että valurautapannut pysyvät kunnossa ja vettä hylkivinä rasvapolton ansiosta. Pannujen käyttöikä pitenee, kun rasvapolton opettelee tekemään itse. Etenkin hiiliteräspannut vaativat huoltamista pinnoitettuihin ja teräspannuihin verrattuna.
Lue lisää pannujen huoltamisesta ja valintakriteereistä täältä.
2. Veitsi
Joka kodin perusveitsiä ovat pitkä- ja leveäteräinen kokkiveitsi isompien raaka-aineiden leikkaamiseen, fileointiveitsi kalan tarkkaan käsittelyyn, lyhytteräinen vihannesveitsi vihannesten ja kasvisten pilkkomiseen ja kuorimiseen sekä sahalaitainen leipäveitsi erilaisten leipien ja kakkupohjien leikkaamiseen.
Veitsien valinnassa on hyvä huomioida japanilaisten ja eurooppalaisten veitsien erot sekä teroittamiseen, pesuun ja säilyttämiseen liittyviä seikkoja, joista voit lukea lisää tästä artikkelista.
3. Siivilä
Siivilä on yllättävän monikäyttöinen työväline, jolla on useita tärkeitä tehtäviä keittiössä. Tiheä metallisiivilä on hyvä valinta keittiön yleissiiviläksi. Se auttaa pastan valuttamisessa ja kasvisten huuhtelussa, toimii kattilan päälle aseteltuna höyrytyskorina sekä auttaa jauhojen siivilöimisessä. Lisäksi se soveltuu harson kanssa jogurtin valuttamiseen, kastikkeiden siivilöimiseen, siementen erotteluun itse puristetuista mehuista ja ylimääräisten nesteiden valuttamiseen vihannesraasteista.
4. Kattila
Kokenutkaan kokkaaja ei tarvitse välttämättä montaa kattilaa, sillä monikäyttöisyys korvaa määrän. Iso teräskattila kestää hyvin kovaakin käyttöä, ja siinä voi keittää perunoita ja pastaa, valmistaa keittoja ja sitä voi käyttää myös paistinpannuna teräspannun tavoin. Teräskattilassa voi soseuttaa tai vaahdottaa ruokia ilman huolta pinnoitteen vaurioitumisesta. Pieni, teräksinen tai pinnoitettu kastikekattila sopii pienempien ruoka-annosten ja kastikkeiden valmistamiseen. Helposti pohjaan palavia ruokia tekevän kannattaa harkita pinnoitetun kastikekattilan hankkimista.
Uuninkestävä pata on hyvä hankinta ruoanlaittajalle, joka kokkaa haudutettavia ruokia liedellä ja uunissa tai leipoo usein leipää. Valurautapata kestää erinomaisesti korkeita lämpötiloja ja värjääviä ruoka-aineita ja pysyy hyvänä oikein huollettuna vuosikymmeniä. Emaloitu pata on kaunis ja kätevä vaihtoehto valuraudalle, mutta vaatii hieman varovaisempaa kokkausotetta.
Kattilan ja paistinpannun välimuoto, korkeareunainen kasari, on hyvä valinta haudutukseen ja esimerkiksi risoton valmistukseen. Kasarin voi nostaa liedeltä suoraan uuniin, mikä tekee siitä soveltuvan myös pataruokien tekoon.
Lue lisää kattiloiden materiaaleista, kokovaihtoehdoista ja huoltamisesta tästä artikkelista.
5. Leikkuulauta
Leikkuulaudan tärkein ominaisuus on materiaali. Se vaikuttaa laudan hygieenisyyteen, veitsien tylsymiseen ja siihen, mitä raaka-aineita laudan päällä voi käsitellä.
Muovinen leikkuulauta sopii monien erilaisten raaka-aineiden, kuten hedelmien, lihan ja kalan leikkaamiseen ja käsittelyyn. Muovi hylkii tehokkaasti kosteutta ja hajuja, mutta tylsyttää veitsiä nopeammin kuin esimerkiksi puiset leikkuulaudat. Puukuituinen leikkuulauta kestää hyvin kosteutta ja sopii muovisen leikkuulaudan tapaan esimerkiksi raa’an lihan käsittelyyn. Puukuitulauta on helppohoitoinen ja sen voi muovin tavoin pestä myös astianpesukoneessa. Massiivipuinen leikkuulauta on tyylikäs, tukeva ja veitsille hellävarainen valinta. Puisella leikkuulaudalla kannattaa leikata kuivia tai vähän nestettä sisältäviä raaka-aineita, kuten leipää ja leivonnaisia, vihanneksia, kypsennettyjä lihoja ja yrttejä. Puinen lauta vaatii säännöllistä öljyämistä pysyäkseen hyvänä ja nestettä hylkivänä, eikä sitä voi pestä astianpesukoneessa.
Lue lisää leikkuulautojen pesusta, huollosta ja ominaisuuksista tästä artikkelista.
6. Raastin
Terävä raastin tekee ruoanlaitosta mukavampaa ja astetta helpompaa, kun raaka-aineiden silppuamiseen ja viipalointiin ei tarvitse käyttää veistä. Pelkällä kartioraastimella pärjää jo pitkälle, mutta enemmän ruokaa laittavan kotikokin kannattaa panostaa myös Microplane-raastimeen sekä mandoliiniin. Kartioraastin sopii karkeiden raasteiden tekemiseen, laserteroitettu Microplane hienojakoisen pienen raasteen tekemiseen ja mandoliini vihannesten viipalointiin ja suikalointiin. Raastimien materiaalina kannattaa suosia terästä, joka kestää terävänä pitkään.
Lue lisää raastimien ominaisuuksista ja huoltamisesta tästä artikkelista.
7. Kuorimaveitsi
Kuorimaveitsi kuorii vihannekset ja juurekset sekä toimii pienten vihannesten silppuamisessa raastimien tapaan. Y:n muotoinen kuorimaveitsi sopii myös ohuiden porkkanasiivujen ja muiden vihanneslastujen tekoon. Kuorimaveitsi kannattaa pestää käsin, niin sen terä pysyy hyvänä pidempään.
8. Uunivuoka
Hyvällä perusvuoalla pääsee kokkailussa pitkälle. Vuoan materiaalivalinta riippuu sekä omista mieltymyksistä että käyttötarkoituksesta. Käytännöllisimpiä vaihtoehtoja ovat keraamiset, teräksiset ja pinnoitetut vuoat.
Lasagnevuoka on uunivuoista monipuolisin, sillä siinä valmistuvat lasagnen lisäksi laatikkoruoat, kiusaukset, uunilohi sekä paahdetut kasvikset. Irtopohjavuoka toimii kakkuvuokana sekä piirakkapohjien, juustokakkujen ja muiden kakkujen valmistuksessa. Piirakkavuoassa voi valmistaa sekä suolaisia että makeita piirakoita, paahtaa kasviksia ja kypsentää proteiineja, kuten kanaa, kalaa ja pihvejä.
Voit lukea lisää vuokien valinnasta, kokovaihtoehdoista sekä eri materiaalien huoltamisesta tästä artikkelista.
9. Haarukkavatkain, lasta ja kauha
Lasta, haarukkavatkain ja kauha muodostavat kolmikon, joka kuuluu jokaisen kotikokin perusvarusteisiin. Jos omistaa vain yhden lastan, kannattaa valita puinen tai muovinen. Näin lastaa voi käyttää huoletta myös pinnoitetuilla pannuilla ilman pelkoa naarmuuntumisesta.
Puista haarukkavatkainta voi käyttää lastan tapaan tai kevyiden seosten, kuten taikinoiden, sekoittamiseen. Se sopii hyvin myös risoton valmistukseen sekä munakasmassan sekoittamiseen.
Kauha on välttämätön työkalu keittojen ja kastikkeiden annostelussa. Paras valinta on tarpeeksi syvä kauha, joka soveltuu monipuolisesti erilaisiin käyttötarkoituksiin. Materiaalivalinnassa kannattaa miettiä käyttötarkoitusta: metallinen kauha voi naarmuttaa pinnoitettuja kattiloita, muovinen värjäytyä tomaattikastikkeista tai tietyistä mausteista.
10. Sauvasekoitin
Sauvasekoitin on monipuolinen työväline, joka sopii keittojen ja smoothieiden soseuttamiseen, kastikkeiden sekoittamiseen ja emulgointiin, maustekastikkeiden ja tahnojen tekoon sekä keksien murskaamiseen. Lisäosilla, kuten silppurilla ja vispilällä, varustettu sauvasekoitin on kotikeittiön todellinen tehotyökalu, joka silppuaa, vatkaa, vaahdottaa, rouhii, jauhaa ja sekoittaa. Laadukas sauvasekoitin lisäosineen voi korvata ruoanlaitossa yllättävän monta erillistä laitetta: tehosekoittimen, monitoimikoneen, sähkövatkaimen ja mandoliinin.
Sauvasekoittimen ominaisuuksista, käyttötarkoituksista ja valintakriteereistä voi lukea lisää tästä artikkelista.
Vinkit antoi Sanna Mäenpää Valio Koekeittiöstä.
Kuvan keittiötarvikkeet Chez Marius, sauvasekoitin Russell Hobbs.
Panosta ja pihistä
- Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena, ja myös edullinen keittiöväline voi olla laadukas. Kirpputoreilta löytyy paljon priimakuntoisia puisia ja teräksisiä työvälineitä, keraamisia vuokia sekä teräskattiloita, kun etsimiseen malttaa käyttää hieman aikaan.
- Veitsiin ja pannuihin kannattaa sen sijaan panostaa. Oikealla huollolla ja hellävaraisella käytöllä ne pysyvät hyvässä kunnossa jopa eliniän.