Siirry sisältöön
Onnistu

Täydellinen työväline: leikkuulaudat kaikkiin tarpeisiin

Sanna Mäenpää
Sanna Mäenpää
Valio markkinointi

Sannan keittiössä laadukkaat raaka-aineet ja hyvä maku ovat aina etusijalla – helppoa, herkullista ja huolella tehtyä.

Laadukas ja kestävä leikkuulauta on keittiön aliarvostettu sankari. Hyvä leikkuulauta on kokatessa yhtä tärkeä väline kuin laadukas veitsikin, joten sen valintaan kannattaa suoda ajatus jos toinenkin.  

Ahkeran kokkaajan keittiössä yksi leikkuulauta ei riitä, sillä eri raaka-aineet vaativat omat leikkuulautansa. Oikeanlaiset leikkuulaudat myös suojaavat veitsiä, parantavat hygieniaa keittiössä ja tekevät kokkaamisesta sujuvampaa.

Mitä leikkuulaudan valinnassa kannattaa ottaa huomioon? 

Hyvän leikkuulaudan ominaisuudet vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan. Mehukourulla varustetut laudat sopivat lihan ja hedelmien leikkaamiseen, sileät laudat ovat hyviä esimerkiksi kasvisten ja leivän leikkaamiseen.  

Leikkuulaudan tulee olla myös riittävän suuri. Lauta ei saa liukua työtasolla, sillä liikkuva lauta aiheuttaa veitsen kanssa turvallisuusriskin. Osassa leikkuulaudoista on pohjalla liukuesteet, ja laudan alla voi tarvittaessa käyttää myös kosteaa keittiöpyyhettä.  

Eri materiaalien plussat ja miinukset 

Leikkuulaudan tärkein ominaisuus on materiaali. Materiaalivalinta vaikuttaa laudan hygieenisyyteen sekä siihen, mitä raaka-aineita sen päällä kannattaa käsitellä. Leikkuulautaa miettiessä on hyvä ottaa huomioon myös se, että se on valmistettu materiaalista, joka ei tylsytä veitsiä nopeasti. 

Muovinen leikkuulauta sopii monipuolisesti erilaisten raaka-aineiden leikkaamiseen ja käsittelyyn. Kosteutta hylkivänä muovi on mainio materiaali etenkin hedelmien, lihan ja kalan leikkaamiseen. Muovi hylkii tehokkaasti myös hajuja ja värjäymiä. Muovinen lauta kuitenkin tylsyttää veitsiä nopeammin kuin esimerkiksi puiset leikkuulaudat. Muovilaudan voi pestä sekä astianpesukoneessa että käsin lämpimällä vedellä ja tiskiaineella. Miinuspuolena voi pitää sitä, että muovinen leikkuulauta naarmuuntuu helposti. Bakteerit pesiytyvät rikkoutuneeseen pintaan, joten naarmuuntunut lauta tulee vaihtaa säännöllisesti uuteen. Naarmuuntuneesta pinnasta voi myös irrota mikromuovia. 

Puukuituinen leikkuulauta kestää erinomaisesti kosteutta ja sopii muovisen leikkuulaudan tapaan esimerkiksi raa’an lihan käsittelyyn. Puukuitulauta on helppohoitoinen ja hygieeninen, sillä sen voi pestä astianpesukoneessa. Laudat kestävät hyvin myös kuumuutta, joten niiden päälle voi laskea esimerkiksi kuuman pannun. Puukuituiset leikkuulaudat saattavat myös naarmuuntua käytössä. Laudan materiaali kuitenkin takaa, että naarmuista ei tule niin syviä, että niihin alkaisi pesiytyä bakteereja.  

Massiivipuinen leikkuulauta on perinteisen tyylikäs, tukeva ja veitsille hellävarainen valinta. Oikein hoidettuna se on turvallinen, kestävä ja hygieeninen eikä siitä irtoa mikromuovia kuten muovisista leikkuulaudoista. Puisella leikkuulaudalla kannattaa leikata kuivia tai vähän nestettä sisältäviä raaka-aineita, kuten leipää ja leivonnaisia, vihanneksia, kypsennettyjä lihoja ja yrttejä. Voimakkaan tuoksuisia tai värjääviä raaka-aineita käsitellessä leikkuulauta kannattaa peittää leivinpaperilla, joka suojaa lautaa pinttymiltä ja epämiellyttäviltä hajuilta. Puinen leikkuulauta sopii hyvin myös ruokien tarjoilualustaksi. Puista lautaa ei voi pestä astianpesukoneessa, joten se kannattaa putsata hyvin heti käytön jälkeen. Lauta vaatii myös säännöllistä öljyämistä pysyäkseen hyvänä ja nestettä hylkivänä. 

Vinkit antoi Sanna Mäenpää Valio Koekeittiöstä. 

Kuvan leikkuulaudat: Chez Marius.

Tip icon

Näin huollat ja peset puisen leikkuulaudan 

Oikein hoidettuna puinen leikkuulauta on hygieeninen ja kestää parhaimmillaan sukupolvelta toiselle.

  • Huuhtele lauta heti käytön jälkeen kuumalla vedellä ja kuivaa aina huolellisesti. Puisia lautoja ei saa liottaa vedessä. Laudan voi pestä tarvittaessa käsin miedolla pesuaineella, jos sen päällä on käsitellyt esimerkiksi kalaa. Kuivien raaka-aineiden käsittelyn jälkeen pelkkä pyyhkäisy kostealla liinalla riittää. Pesun jälkeen laudan on hyvä antaa kuivua pystyasennossa, jotta se kuivuu tasaisesti eikä ala vääntyä tai halkeilla. 
  • Puiset leikkuulaudat on hyvä öljytä säännöllisesti, sillä puu on materiaalina huokoinen ja imee kuivuneena leikatuista raaka-aineista lähteviä nesteitä, hajuja ja makuja. Suurin osa uutena myytävistä laudoista on öljytty valmiiksi. Jos lautaa ei ole öljytty tai se on alkanut tuntua käytössä karhealta, öljyä hajuttomalla ja mauttomalla öljyllä. Ensisijaisesti öljyämiseen suositellaan parafiiniöljyä, mutta myös rypsiöljy käy.
  • Hiero öljyä reilusti laudan molemmille puolille, nosta lauta pystyasentoon ja anna öljyn imeytyä lautaan yön yli. Toista käsittely ja pyyhi lopuksi ylimääräinen öljy pois talouspaperilla.   

Search