Siirry sisältöön
Onnistu

Täydellinen työväline: kattilat joka kotiin

Kattilat
Sanna Mäenpää
Sanna Mäenpää
Valio markkinointi

Sannan keittiössä laadukkaat raaka-aineet ja hyvä maku ovat aina etusijalla – helppoa, herkullista ja huolella tehtyä.

Monikäyttöinen kattila tekee ruoanlaitosta helpompaa ja kestää hyvänä vuosia, kun sitä pesee ja käyttää oikein. Näiden vinkkien avulla opit valitsemaan tarpeisiisi sopivat kattilat ja huoltamaan niitä. 

Kattiloiden valintaan kannattaa käyttää aikaa, sillä vain muutamalla harkiten valitulla kattilalla voi tehdä keittiössä ihmeitä. Kokenutkaan kokkaaja ei tarvitse välttämättä montaa kattilaa, sillä monipuolisuus korvaa määrän.

Kattila joka tarpeeseen – hanki ainakin nämä 

Iso teräskattila on kattilakaapin monikäyttöisin kaveri. Kookkaassa teräskattilassa voi keittää perunoita ja pastaa, valmistaa keittoja ja laajan pohjan ansiosta sitä voi käyttää myös paistinpannuna. Teräskattilassa voi soseuttaa ruokia sauvasekoittimella tai vaahdottaa niitä käsivatkaimella ilman huolta pinnoitteen vaurioitumisesta. Teräs kestää hyvin kovaakin käyttöä ja pysyy kunnossa vuosikymmeniä. Suurempien ruokamäärien tekemiseen kannattaa hankkia viiden litran teräskattila, yhden tai kahden hengen talouteen riittää 2–3 litran kattila. 

Pieni kastikekattila on hyvä vaihtoehto pienempien ruoka-annosten ja kastikkeiden valmistamiseen. Kastikekattila voi olla joko teräksinen tai pinnoitettu  käyttötarpeista riippuen. Hieman painavammat, paksupohjaiset teräskattilat ovat etenkin ammattilaiskeittiöiden suosiossa, sillä lämpö jakautuu paksupohjaisessa kattilassa tasaisesti. Jos teet paljon maitopohjaisia kastikkeita tai muita ruokia, jotka palavat helposti pohjaan, kannattaa harkita myös pinnoitetun kastikekattilan hankkimista.  

Uuninkestävä pata on ehdoton hankinta ahkeralle ruoanlaittajalle, joka kokkaa haudutettavia ruokia liedellä ja uunissa tai leipoo usein leipää. Valurautapata kestää erinomaisesti korkeita lämpötiloja ja värjääviä ruoka-aineita. Hyvällä huollolla valurautapata kestää sukupolvelta toiselle. Emaloitu pata on kaunis ja kätevä vaihtoehto valuraudalle, mutta vaatii hieman varovaisempaa kokkausotetta. Emaloitua pataa ei saa kuumentaa tyhjänä liian kuumaksi, sillä pinnoite voi vaurioitua.  

Kasari ei ole varsinaisesti kattila, vaan jotain kattilan ja paistinpannun väliltä. Paistinpannua korkeammat reunat tekevät kasarista ihanteellisen haudutukseen ja esimerkiksi risoton valmistukseen. Kasaria valitessa kannattaa varmistaa, että sen kansi ja kahvat ovat materiaalia, joka kestää kovia lämpötiloja uunissa. Näin kasarin voi nostaa liedeltä suoraan uuniin, mikä tekee siitä entistäkin monikäyttöisemmän ja soveltuvan esimerkiksi pataruokien tekoon.  

Tip icon

Induktio- vai keraaminen liesi? 

Melkein kaikki uutena myytävät kattilat sopivat kaikille liesityypeille. Jos kuitenkin perit vanhan kattilan tai ostat kattilan kirpputorilta, voit tarkistaa kattilan yhteensopivuuden induktiolieden kanssa. Helpoin tapa on kokeilla magneettia kattilan pohjaan. Jos magneetti tarttuu, kattila sopii myös induktioliedelle.

Huoltovinkit eri materiaaleille

Kattiloiden materiaalit ovat vuosien varrella kehittyneet huomattavasti, eikä esimerkiksi kuparisia kattiloita enää näe juurikaan käytettävän. Modernien pinnoitteiden ansiosta myös kattiloiden värivalikoima on laaja, ja valinnanvaraa riittää kaikenlaisiin tarpeisiin.  

  • Teräs on materiaalina kestävä eikä sitä tarvitse erityisemmin huoltaa. Teräskattilan voi huoletta pestä astianpesukoneessa, ja siinä voi käyttää sekä metallisia, puisia että muovisia työvälineitä. 
  • Pinnoitettua kattilaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota pinnoitteen laatuun. Vanhoja emali- tai teflon-pinnoitteisia kattiloita ei ole suositeltavaa käyttää. Keraamiset ja muut nykyaikaiset pinnoitteet ovat turvallisia ja kestäviä. Pinnoitettu kattila pestään käsin lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineella. Vaikka jotkut pinnoitetut kattilat kestävät konepesun, käsinpesu on suositeltavaa pinnoitteen käyttöiän pidentämiseksi. Jos pinnoite on naarmuuntunut, kattilaa ei saa enää käyttää ruoanlaittoon. Kun käytät pinnoitettua kattilaa, älä lämmitä sitä tyhjänä ja käytä vain puisia, silikonisia tai muovisia työvälineitä. 
  • Valurautapata pestään käsin kuumalla vedellä ja huolletaan säännöllisesti öljyämällä. Padan pinta pysyy hyvänä ja vettä hylkivänä rasvapolton ansiosta. Kaikissa uutena ostettavissa padoissa rasvapoltto on tehty valmiiksi. Joskus pinta saattaa kuitenkin ruostua hyvästä hoidosta huolimatta. Tilanteen voi pelastaa tekemällä uuden rasvapolton, johon löydät ohjeet tästä artikkelista.  
  • Emaloidun valurautapadan puhdistamiseen voi käyttää pienen määrän mietoa käsitiskiainetta. Jos emalointi menee rikki, pataa ei kannata enää käyttää. Emaloinnin ansiosta pata on kosteutta hylkivä, joten siinä voi myös säilyttää ruokaa turvallisesti yön yli ilman, että pata ruostuu. 

Vinkit antoi Sanna Mäenpää Valio Koekeittiöstä. 

Kuvan kattilat: Chez Marius.

Erikoiskattilat ja kattiloiden lisäosat 

Peruskattiloiden lisäksi kattilamarkkinoilla on myös erityiskäyttöön tarkoitettuja kattiloita, kuten painekattiloita, höyrytyskattiloita ja parsakattiloita. Ne voivat olla hyödyllisiä, jos valmistat usein tietyntyyppisiä ruokia, mutta tavallisillakin kattiloilla ja niihin ostettavilla lisäosilla pärjää mainiosti. 

Painekattila eli painekeitin on ilmatiiviiksi suljettava astia, jossa ruoka kypsyy nopeammin kuin tavallisessa kattilassa. Kun paine astian sisällä nousee, veden kiehumispiste kohoaa, mikä nopeuttaa kypsymistä.   

Höyrytyskattila sopii nimensä mukaisesti talouteen, jossa ruokaa valmistetaan paljon höyryttämällä. Jos ruokia höyryttää vain silloin tällöin, voi tavalliseen kattilaan ostaa korin, jolla toimenpide sujuu mutkattomasti.  

Parsakattila on korkea ja kapea kattila, jossa parsat voi keittää pystyasennossa. Näin parsojen yläosan nuput pysyvät keitettäessä rapeina, kun ne kypsyvät vedenpinnan yläpuolella höyryssä. Parsakattilan mukana myydään usein mukana kori, jolla parsat on helppo nostaa pois keitinvedestä. 

Haudekattila sopii hitaaseen haudutteluun, kuten puurojen valmistukseen ja muiden vesihaudetta kaipaavien herkempien ruokien tekemiseen. Kattila koostuu pohjakattilasta, jossa vesi kiehuu, ja haudeosasta, jossa ruoka kypsyy. Erillisen haudekattilan sijaan tavallisen kattilan päälle voi hankkia teräksisen kulhon, jossa hauduttaminen ja vaikkapa suklaan sulattaminen vesihauteessa käy näppärästi.