Voin makua luonnollisin keinoin
Lähes jokainen levite haluaa jäljitellä aitoa voin makua, joka jo kertoo siitä, kuinka uniikista asiasta on kyse. ”Aloimme tutkia sitä, kuinka voin makua voitaisi tuoda vahvemmin esille luonnollisesti. Tutkimus vei meidät hapatteiden pariin, ja lopulta päädyimme etsimään luonnollista hapatetta, joka vahvistaisi voin makua.”
Aivan kivutonta ja yksinkertaista tuotteen ja oikean hapatteen kehittäminen ei kuitenkaan ollut. ”Aluksi ei oikein edes tiedetty, mihin suuntaan kehitys lähtee. Seulottiin paljon vaihtoehtoja ja päädyttiin lopulta hapatteeseen. Lähtötilanteessa tutkittavana oli noin 50 eri hapatetta. Niiden parissa on tehty paljon kokeita Valion Tutkimus ja Tuotekehitysyksikössä. Pahimmillaan tulin jopa yöllä ottamaan näytteitä”, Jukkola nauraa.
Näin syntyi lopulta Valio Oivariini® Herkussa käytössä oleva hapate, ja uuden tuotteen tarina saattoi alkaa. Hapate on täysin Valion luoma ja omistama. Tällöin myös sen säilytys, tuoreus ja luonnollisuus on omissa käsissä. ”Näin voidaan taata tuotteen laatu”, Jukkola kertoo.
Valio Oivariini® Herkku on parhaimmillaan juuri sellaisenaan
Paljon puhuttu luonnollisuus on läsnä levitteessä. Kehittäjän sanojen mukaan siinä on menty takaisin luonnolliseen valmistustapaan modernein menetelmin. Ennen voita hapatettiin kotioloissa puukirnuissa, joissa kerman luontaiset hapatteet saivat tehdä työnsä. Niin tapahtuu myös tuotteessa, sillä juuri hapate on maun salaisuus. ”Hapate korostaa luonnollisella tavalla voin aromia”, Jukkola kertoo.
Kuten kaikki makuaromit, myös tämän tuotteen kohdalla kuumentaminen saa aikaan makuaromien hajoamisen ”kuin savuna ilmaan.” Siksi tuote onkin parhaimmillaan ihan sellaisenaan, esim. leivän päällä. Toki sitä voi käyttää leivontaan ja paistamiseen tai muuhun ruoanlaittoon, mutta merkittävää makueroa muilla Valio Oivariini® tuotteilla valmistettuihin ruokiin ei tällä tavalla synny. ”Mutta esimerkiksi lettuja paistettaessa tulee aivan ihana voin tuoksu ilmaan, joten kyllä sekin jo vaikuttaa herkullisen maun aistimiseen”, Jukkola toteaa.
Vastuullista työtä kotimaisuuden puolesta
Jukkolan mukaan tuotekehitystyössä näkee Valion uudistumisen ja ymmärtää sen tärkeyden. ”Tuotekehitys antaa maidontuottajille ja Valiolle paljon lisäarvoa. Lisäksi uskon, että Valiolla on suuri vaikutus suomalaisten ravintoon ja ruokatottumuksiin. Haluamme toimia vastuullisesti ja tarjota uusia, terveellisiä ja hyvänmakuisia tuotteita. On myös tärkeää että pysytään suomalaisena.”
Entäpä Jukkolan oma tulevaisuus: ”Tämän projektin parissa toki jatketaan, ja testataan toimiiko kehittämämme hapate muissakin tuotteissa. Toivottavasti kuluttajat tämän myötä heräisivät siihen, että jotain uutta ja erikoista tapahtuu myös tällä voi- ja leviterintamalla. On vähän sellainen olo, että jännittää, kuinka omalle lapselle käy!”