Siirry sisältöön
Diabetes

Diabeteksen ruokavaliohoito

Diabeteksen ruokavaliohoito
Anne-Mari Ottelin
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

Aamu-urheilua ja kasvisruokaa rakastava ravitsemusterapeutti, jonka lasten lempiruokaa on lihapullat.

Diabeetikoille suositellaan samaa terveellistä ja monipuolista ruokavaliota, joka on hyväksi kaikkien terveydelle. Terveellisen ruokavalion ohella painonhallinta, liikunta, uni sekä tupakoimattomuus ovat tärkeitä tekijöitä diabetesriskin hallinnassa.

Tyypin 2 diabeteksen ruokavaliohoito

Diabeteksen ruokavaliohoidon tavoitteena on edistää diabeetikon terveyttä ja hyvinvointia sekä pitää verensokeritasot mahdollisimman normaalina. Tasapainoisesti koostettu ja sopivasti energiaa sisältävä ruokavalio edistää diabeetikon painonhallintaa. Lisäksi sen avulla voidaan hoitaa kohonnutta verenpainetta ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä sekä ehkäistä diabetekseen liittyviä lisäsairauksia.

Säännöllinen ateriarytmi helpottaa hoitoa

Säännöllinen ateriarytmi auttaa diabeetikkoa hallitsemaan ruokailun jälkeisiä verensokerin muutoksia sekä sovittamaan yhteen ruokailut ja mahdollisen lääkityksen. Aamupalan, lounaan ja päivällisen lisäksi voi syödä tarpeen mukaan 1-3 välipalaa. Painonhallintakin helpottuu, kun ruokailukerrat jakautuvat tasaisesti pitkin päivää ja ruokamäärät pysyvät kohtuullisina.

Diabeetikon ruokavalio

Diabeteksen ehkäisyyn ja hoitoon suositeltava ruoka on käytännössä samaa, jota suositellaan koko väestölle. Suositeltava ruokavalio vaikuttaa edullisesti terveyteen ja sopii hyvin koko perheelle. Diabeetikon päivittäinen ruokavalio koostuu tutuista ja tavallisista ruoka-aineista. Nykyisten hoitomenetelmien ansiosta diabeetikko voi koota ruokavalionsa oman makunsa mukaan, yksilöllisesti ja joustavasti. Erityiselintarvikkeiden käyttö ei yleensä ole tarpeen.

Tip icon

Diabeetikon arjen suositeltavat ruokavalinnat

  • Kasviksia, hedelmiä ja marjoja runsaasti eli noin puoli kiloa päivässä.
  • Täysipainoisen aterian osaksi perunaa, tummaa pastaa tai täysjyväriisiä
  • Täysjyväviljavalmisteita lähes joka aterialle
  • Ruokajuomaksi rasvatonta tai vähärasvaista (max. 1% rasvaa) maitoa tai piimää, janoon vettä
  • Kasviöljyä sisältävää rasvaa leivälle, leivontaan ja ruoanvalmistukseen ja öljyä salaatinkastikkeeksi
  • Kalaa vähintään kahdesti viikossa eri kalalajeja vaihdellen
  • Lihaa ja lihavalmisteita vähärasvaisena vaihtoehtona
  • Sokeria sisältäviä tuotteita vain harkiten
  • Suolaa korkeintaan 5 grammaa päivässä

Search