Anne-Mari Ottelin
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti
Aamu-urheilua ja kasvisruokaa rakastava ravitsemusterapeutti, jonka lasten lempiruokaa on lihapullat.
Diabeetikoille suositellaan samaa terveellistä ja monipuolista ruokavaliota, joka on hyväksi kaikkien terveydelle. Terveellisen ruokavalion ohella painonhallinta, liikunta, uni sekä tupakoimattomuus ovat tärkeitä tekijöitä diabetesriskin hallinnassa.
Diabeteksen ruokavaliohoidon tavoitteena on edistää diabeetikon terveyttä ja hyvinvointia sekä pitää verensokeritasot mahdollisimman normaalina. Tasapainoisesti koostettu ja sopivasti energiaa sisältävä ruokavalio edistää diabeetikon painonhallintaa. Lisäksi sen avulla voidaan hoitaa kohonnutta verenpainetta ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä sekä ehkäistä diabetekseen liittyviä lisäsairauksia.
Säännöllinen ateriarytmi auttaa diabeetikkoa hallitsemaan ruokailun jälkeisiä verensokerin muutoksia sekä sovittamaan yhteen ruokailut ja mahdollisen lääkityksen. Aamupalan, lounaan ja päivällisen lisäksi voi syödä tarpeen mukaan 1-3 välipalaa. Painonhallintakin helpottuu, kun ruokailukerrat jakautuvat tasaisesti pitkin päivää ja ruokamäärät pysyvät kohtuullisina.
Diabeteksen ehkäisyyn ja hoitoon suositeltava ruoka on käytännössä samaa, jota suositellaan koko väestölle. Suositeltava ruokavalio vaikuttaa edullisesti terveyteen ja sopii hyvin koko perheelle. Diabeetikon päivittäinen ruokavalio koostuu tutuista ja tavallisista ruoka-aineista. Nykyisten hoitomenetelmien ansiosta diabeetikko voi koota ruokavalionsa oman makunsa mukaan, yksilöllisesti ja joustavasti. Erityiselintarvikkeiden käyttö ei yleensä ole tarpeen.
Tyypin 2 diabeetikolla laihduttaminen voi olla ensimmäinen hoitokeino. Myös tyypin 1 diabeetikolla painon pitäminen sopivana on tärkeää, vaikka ensimmäinen hoitokeino on aina insuliinihoito. Normaalipainon ylläpitämiseksi energian saannin ja kulutuksen tulee olla tasapainossa. Energiantarve on yksilöllistä, ja se vaihtelee muun muassa sukupuolen, iän, kehon koon ja -koostumuksen, liikunnan määrän ja työn raskauden mukaan.
Elintarvikkeen pakkausmerkinnät antavat tarpeellista tietoa tuotteen valmistusaineista sekä energia- ja ravintoainesisällöstä. Siksi niihin perehtyminen kannattaa. Suositeltavien valintojen tekemistä helpottaa lisäksi lähes 600 elintarvikkeesta löytyvä Sydänmerkki. Sydänmerkki osoittaa, että elintarvike on omassa tuoteryhmässään parempi valinta esim. rasvan laadun ja määrän, kuitupitoisuuden, lisätyn sokerin sekä suolan määrän suhteen.
Diabeetikoille sopivat samat ruoat ja reseptit, jotka ovat terveellisen ruokavalion perusta kaikille. Kokeile vaikka jotakin seuraavista resepteistä.