Erilaiset piirakka- ja kakkuvuoat sekä uunipellit

Irtopohjavuoka, torvivuoka, piirakkavuoka, uunipelti ja -pannu. Resepteissä vilahtelee vaikka minkälaisia peltejä ja vuokia. Mutta mihin mikäkin niistä parhaiten sopii? Entä vaikuttaako vuoan materiaali lopputulokseen? Tässä vastaukset yleisimpiin vuoka- ja uunipeltikysymyksiin!

Erilaisia leivontavuokia ja -peltejä löytyy moneen eri tarkoitukseen: kuivakakuille, piirakoille, täytekakuille, muffinsseille, donitseille sekä pellillä paistettaville leivonnaisille, kuten kääretortuille ja mokkapaloille. Hengästyttääkö? Ei kauaa, sillä tämän artikkelin luettuasi liikut vuoka- ja peltiviidakossa kuin ammattilainen.

Irtopohjavuoat kakuille ja piirakoille

Irtopohjavuoka koostuu pohjasta ja pohjan ympärille kiristettävästä reunarenkaasta. Irtopohjavuokia myydään monen kokoisina, mutta yleisin halkaisija vuoalle on 23 cm. Jos siis olet ostamassa ensimmäistä irtopohjavuokaasi, on 23 cm halkaisijalla varustettu vuoka hyvä perusvuoka, joka sopii moneen.

Etenkin korkeita kakkuja leipoessa käyttöä voi tulla useammalle samankokoiselle irtopohjavuoalle, sillä paras lopputulos tulee, kun kakkupohjat paistaa useammassa vuoassa. Valio Koekeittiön leivontaohjeissa kerrotaan aina, minkä kokoiseen vuokaan leivonnainen valmistetaan.

Kuvassa erikokoisia irtopohjavuokia. Vasemmassa reunassa piparkakkureunainen piirakkavuoka irtopohjalla.

Torvivuoka, leipävuoka, piirakkavuoka ja muut leivontavuoat

Kuivakakkuvuoiksikin kutsutut torvivuoat ovat nimensä mukaisesti parhaimmillaan kuivakakkujen leivonnassa. Vuokia löytyy monia eri kokoja sekä malleja.

Piirakkavuoassa on tavallisesti matalat piparkakkureunat. Useimmista kodeista löytyy piirakkavuoka kiinteällä pohjalla, mutta vuokia myydään myös irtopohjalla. Irtopohjainen piirakkavuoka on kätevä erityisesti silloin, jos piirakan haluaa irrottaa vuoasta ennen tarjoilua.

Leipä- eli pitkosvuokia käytetään leipien sekä suorakaiteen muotoisten kakkujen, kuten banaanikakun leivontaan. Vuokia myydään useilla eri materiaaleilla.

Ensimmäisessä kuvassa vasemmalta erilaisia torvivuokia, keskellä leipä- eli pitkosvuokia ja viimeisenä kakkuvuokia.

Uunipelti, donitsipelti ja muffinssipelti

Tiedätkö, mikä on uunipellin ja uunipannun ero? Yksinkertaisesti homma menee näin: uunipelti on matala leivinpelti ja uunipannu leivinpeltiä syvempi ja korkeareunaisempi pelti. Syvempi uunipannu sopii erityisesti koko pellin kokoisten piirakoiden ja kääretorttujen paistamiseen. Uunipelti taas käy paistamiseen silloin, kun pellin reunoille ei ole niin tarvetta.

Valio Koekeittiön resepteissä käytettävät uunipellit ovat kooltaan 40 cm x 32 cm. Lisäksi Valion ohjeissa käytetään myös ½ uunipeltiä ja -pannua (n. 30 cm x 20 cm), mutta tästä mainitaan aina reseptissä.

Muffinssipelti on tarkoitettu nimensä mukaisesti muffinssien paistamiseen. Muffinssipelti on kertakäyttöisiä muffinssivuokia tukevampi vaihtoehto. Donitsipelti puolestaan helpottaa donitsien paistamista – donitsit kypsyvät rasvakeitintä helpommin uunissa.

Ensimmäisenä kuvassa pystyssä uunipelti ja pöydällä uunipannu. Keskimmäisessä kuvassa erilaisia muffinssivuokia. Viimeisessä kuvassa pystyssä donitsipelti ja pöydällä madeleinepelti.

Vuokien pinnoitteet ja materiaalit

Vuoan materiaalilla on vaikutusta siihen, miten leivonnainen paistuu. Useimmille leivonnaisille paras vaihtoehto on pinnoitettu metallivuoka, jossa leivonnainen kypsyy tasaisesti ja saa kauniin ruskean värin. Pinnoitetut vuoat on hyvä voidella ennen käyttöä. Vuoan pinta pysyy kunnossa, kun leipoessa välttää teräviä työvälineitä ja vuoan tiskaa käytön jälkeen käsin.

Myös alumiiniset vuoat johtavat hyvin lämpöä, joten leivonnaiset paistuvat niissä kauniisti. Alumiininen vuoka ei ruskista leivonnaisten pintaa yhtä paljon kuin pinnoitettu metallivuoka. Siksi alumiinivuoat sopivat erityisen hyvin esimerkiksi sokerikakulle ja sitruunakakulle, joihin toivotaan tavallisesti vaaleampaa paistopintaa. Vuoat tulee voidella ja korppujauhottaa ennen käyttöä. Alumiininen vuoka kestää lähes ikuisesti, kun peset sen lämpimällä vedellä käytön jälkeen. Astianpesuainetta ei tarvita, sillä vuoan pinnan tulisi jäädä hieman rasvaiseksi.

Keraamiset vuoat ovat yleensä paksupohjaisia, joten leivonnaiset vaativat monesti hieman pidemmän paistoajan. Niiden etuna on kuitenkin helppous: leivonnaisen voi nostaa tarjolle suoraan kauniissa vuoassa. Keraamiset vuoat tulee voidella ennen käyttöä.

Silikonivuoat kestävät hyvin korkeita lämpötiloja, mutta leivonnaiset eivät saa silikonivuoassa paistuessaan paistopintaa. Vuoat tulee voidella ennen ensimmäistä käyttöä, aina sokerikakkua valmistettaessa ja muuten tarpeen vaatiessa. Silikonisessa vuoassa paistettu leivonnainen tulee jäähdyttää ennen vuoasta irrottamista.

Lasi johtaa huonosti lämpöä, joten lasisessa vuoassa leivonnainen vaatii pidemmän paistoajan ja siitä huolimatta lopputulos voi jäädä vaaleaksi.

Kuvassa takarivissä vasemmalta keraaminen vuoka, alumiinivuoka ja valurautainen pannu. Edessä vasemmalla silikoninen vuoka, alla lasivuoka ja oikealla pinnoitettu vuoka.

Reseptin muuntaminen erikokoiseen vuokaan

Löysitkö ihanan kakkuohjeen, mutta oikean kokoinen kakkuvuoka puuttuu? Jotta leipominen ei tyssäisi vääränkokoiseen tai -malliseen vuokaan, kokosimme ohjeet yleisimpiin kakkureseptien muutostarpeisiin. Laskin esiin ja leipomaan!

Lue lisää