Siirry sisältöön

6.10.2022

Valio ja Adven uudistavat Seinäjoen tehtaan energiantuotantoa − turpeen käyttöä vähennetään minimiin

Valio Seinäjoki

Valio ottaa Seinäjoen tehtaallaan jälleen askeleen lähemmäs hiilineutraaliutta. Energiantuotannossa käytettävää 12 megawatin kattilalaitosta uudistetaan turpeen käytöstä yksinomaan kotimaisten biopolttoaineiden käyttöön. Samalla parannetaan Valion energiatehokkuutta ja varaudutaan korkeaan energian hintaan. Muutoksen taustalla on uusi sopimus energiayhtiö Advenin kanssa.

Valion tavoitteena on nollata koko tuotantoketjunsa hiilijalanjälki vuoteen 2035 mennessä. Myös poikkeuksellisen korkeat energianhinnat edellyttävät energiatehokkuuden kehittämistä ja energiansaannin varmistamista.

– Haluamme nollata maidon hiilijalanjäljen 2035 mennessä. Siksi pyrimme luopumaan fossiilisten polttoaineiden käytöstä energiantuotannossa.  Energian saatavuus ja energian hintojen nousun hillitseminen ovat myös huoltovarmuuskysymys. Valion tehtaiden on pyörittävä jatkuvasti, jotta Suomen ruokahuolto toimii.  Huoltovarmuuden takia säilytämme kuitenkin mahdollisuuden käyttää myös turvetta, energiapäällikkö Peter Fabritius Valiolta kertoo.

Adven on toiminut Valion Seinäjoen tehtaan energiakumppanina jo 1990-luvulta saakka. Energiapalvelua on kehitetty yhteistyössä ja viimeksi toteutetun 4 MW biopolttoainekattilahankkeen avulla päästöjä leikattiin 15 000 tonnia. Nyt tehtävällä muutoksella turve voidaan korvata uusiutuvalla bioenergialla kuten hakkeella, kuorella ja sahanpurulla. Tämä vähentää tehtaan fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja pienentää hiilidioksidipäästöjä lähes 20 000 tonnilla vuodessa, mikä vastaa noin neljännestä Valion lämmöntuotannon kokonaispäästöistä Suomessa.

– Uusimme kattilan tekniikan vuositarkistuksen yhteydessä, joten muutostyö ei häiritse tehtaan toimintaa, Advenin Jani Moisanen kertoo.

Seinäjoen tehdas on yksi Valion monipuolisimmista tehtaista, jossa valmistetaan Valion voi ja valtaosa maitojauheista. Lisäksi meijerin linjoilla syntyvät tutut suosikit kuten Valio Oivariini® -levitteet, Valion rahkat, raejuustot ja kreikkalaiset jogurtit, Valio Gefilus® tehoshot juomat sekä Valio MiFU® tuotteet ja Valio PROfeel® proteiinivanukkaat. Maidonjalostusmäärältään tehdas on Valion suurimpia, ja lisäksi siellä toimii myös Valion laboratorio.

Seinäjoen tehtaalla lämpöenergiaa tarvitaan maitojauheiden kuivauksessa, tuoretuotteiden lämpökäsittelyissä sekä pesuissa ja kiinteistöjen lämmityksessä. Sähköä kuluu laitteistojen käyttöön ja jäähdytykseen.

Adven on Valion pitkäaikainen kumppani, joka tuottaa energiapalveluja Valion tuotantolaitoksilla ympäri Suomen.

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon
Search