Siirry sisältöön

4.6.2025

Valio siirtää Kauhavan tehtaan tuotannon Joensuun tehtaalle – Kauhavan tehdas suljetaan aikaisintaan vuoden lopulla 

Valio siirtää Raisio Oyj:ltä maaliskuussa 2025 ostamansa Kauhavan tehtaan toiminnot tehtaalleen Joensuuhun. Kauhavan tehdas suljetaan tämän hetken suunnitelmien mukaan aikaisintaan kuluvan vuoden loppupuolella. Tuotannon siirrolla Valio tavoittelee tuotannon tehokkuuden ja kannattavuuden parantamista sekä tuotannon joustavuutta ja ketteryyttä.

Valion Kauhavan tehtaalla valmistetaan Härkis® ja Beanit®-härkäpaputuotteita ja siellä työskentelee 11 henkeä. Tehtaan sulkemisen henkilöstövaikutus koskee koko henkilöstöä. Kauhavan tehtaan tuotantolinjat siirtyvät aikaisintaan vuoden lopulla Valion Joensuuhun tehtaalle. 

”Tuotannon siirrolla tavoittelemme strategiamme mukaisesti tuotannon tehokkuuden ja kannattavuuden parantamista sekä joustavuutta tuotantorakenteeseen. Joensuussa voimme hyödyntää pitkän linjan osaamistamme myös uusien kasvipohjaisten tuotteiden valmistuksessa. Joensuuhun ollaan siirtämässä muun muassa kasvipohjaisten tuotteiden valmistusta lähivuosina suljettavalta Vantaan tehtaalta, joten voimme hyödyntää osaamista ja laitteistoa ja saamme synergiaetua pitkällä tähtäimellä myös Kauhavan tehtaan tuotannon osalta”, sanoo Valion tuotantolaitoksista ja logistiikasta vastaava johtaja Juha Penttilä.  

Kauhavan tehtaan henkilöstö tehnyt hyvää työtä niin Raision kuin Valionkin omistuksessa. 

”Tehtaalla työskentelevien ja heidän perheidensä näkökulmasta on aina erittäin ikävää sulkea tehdas ja vähentää henkilöstöä. Haluamme toimia tuotannon siirrossa henkilöstön näkökulmasta niin hyvin kuin mahdollista. Pyrimme tarjoamaan mahdollisimman monelle työtä joko suoraan Valiolla tai autamme löytämään mahdollisuuden työllistyä Valion ulkopuolella. Tuemme Kauhavan tehtaan henkilöitä uudelleen työllistymisessä”, Juha Penttilä toteaa. 

Joensuun tehtaalla valmistetaan noin kolmannes kaikista Valion juustoista. Tehtaan vuosittainen tuotantomäärä on noin 25 miljoonaa kiloa juustoharkkoja, kuluttajapakattuja juustoja ja tuorejuustoja. Päätuotteita ovat Valio Polar® -juustot, Valio Salaneuvos® -juustot ja Valio Viola® -tuorejuustot. Lisäksi tehtaalla valmistetaan maitojauheita. Joensuussa työskentele noin 200 henkeä. Vuoden loppuun mennessä tehtaalle siirtyy Vantaan tehtaalta juustoviipaleiden valmistus sekä myöhemmin myös juustoraasteiden sekä MiFU®- ja Oddlygood® Veggie -tuotteiden valmistus. 

Joensuuhun on viimeisten 10 vuoden aikana investoitu kymmeniä miljoonia euroja. Joensuun tehdas tuo elinvoimaa Pohjois-Karjalan alueelle. Euroissa mitattuna Valion vuosittainen taloudellinen vaikutus alueella on noin 117 miljoonaa euroa. Luvussa on mukana valiolaisille maidontuottajille maksettu tilityshinta, henkilöstön palkat ja verot sekä tehtaan tekemät vesi-, energia- ja palveluhankinnat alueelta. 

”Kilpailukykyisen liiketoiminnan sekä tehokkaan tuotannon avulla varmistamme omistajiemme eli maitotilojen elinvoimaisuuden ja turvaamme kotimaisen ruoantuotannon jatkuvuutta. Näin pystymme pitkällä tähtäimellä myös työllistämään ja luomaan toimeentuloa ympäri Suomen”, Juha Penttilä summaa. 

Valio työllistää yhteensä noin 4 200 henkilöä, joista noin 3 600 työskentelee Suomessa. Noin 3 200 suomalaista maitotilaa omistaa Valion osuuskuntien kautta. 

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon
Search