Tuotekehitys­assistentti Anni Peltoniemi: “Parasta työssäni on seurata tuotteen matkaa ideasta valmiiksi”

Ravitsemustieteen opiskelija Anni Peltoniemi aloittaa syksyllä viimeisen opiskeluvuotensa. Takana on kaksi kesää tuotekehitysassistenttina Suonenjoen tehtaalla. Työssään hän on valmistanut tuotekehittäjien suunnittelemia reseptejä, maistellut tehtaalta lähteviä tuotteita sekä vastaillut tuotekehitykseen liittyviin sähköposteihin.

Täällä Suonenjoen tehtaalla valmistetaan suolaiset ja makeat lisät Valion tuotteisiin sekä esimerkiksi leipomoasiakkaille. Tehtaamme päätuotteita ovat hillot, soseet ja marmeladit.

Lue lisää Suonenjoen tehtaasta täältä.

Opiskelen Kuopiossa ja pääaineeni on kliininen ravitsemustiede eli valmistun laillistetuksi ravitsemusterapeutiksi. Työssäni olen voinut hyödyntää elintarviketieteiden sivuaineopintojani, joihin kuuluu myös tuotekehitystä.

Valio firmana on minulle ennestään tuttu, koska ainejärjestömme on tehnyt yhteistyötä Valion kanssa. Meille oli myös kaksi vuotta sitten tuotekehityskurssi, jossa nykyinen esihenkilöni toimi yhteyshenkilönämme. Hän kertoi meille Valiosta ja auki olevasta kesätyöpaikasta. Hain tänne sitten avoimen haun kautta.

Olin täällä kesätöissä jo viime vuonna ja jatkoin syksyllä töitä myös opintojeni ohella. Toukokuussa aloitin työt taas täyspäiväisenä. On hienoa, että täällä on pystytty joustamaan työajoissa opintojeni mukaan. Asun Kuopiossa ja ajan Suonenjoen tehtaalle noin 40 minuutissa.

Testaan tuotekehittäjien tekemiä reseptejä tuotekehityskeittiömme kattilassa. Tavoitteenamme voi olla esimerkiksi uusi persikanmakuinen jogurtti. On kiehtovaa, miten monta erilaista persikan makuakin voi olla olemassa! Testailemme sopivaa makuprofiilia maistamalla koenäytteitä. Teemme myös monenlaisia kokeita näytteille ja mietimme esimerkiksi, millainen pH jogurttiin tai täytteeseen sopii.

Teen tiiviisti töitä tuotekehittäjien kanssa. Mietimme yhdessä mitä resepteille voisi tehdä ja tuliko tuotteesta toivotunlainen. Parasta työssäni on, kun pääsen seuraamaan tuotteen matkaa ideasta valmiiksi tuotteeksi. On myös mahtavaa päästä tutustumaan tehtaan puolelle tuotantoon ihan käytännössä, siitä oppii paljon.

Teen myös laadunvarmistusta eli maistelen meiltä lähteviä tuotteita. Maistelun taito onkin tässä työssä olennaista osaamista. Mehän maistelemme tuotekehityksen kesken kaikki tehtaaltamme lähtevät tuotteet.

Joka päivä kello yhdeksän menemme tehtaalle aamumaisteluun, joka on osa myyntiinhyväksyntäprosessia. Myyntiinhyväksyjän on tullut läpäistä perusmaku- ja virhemakutesti. Maistelemme erilaisia lisiä, jotka on sekoitettu jogurttiin. Mietimme muun muassa, ovatko tuotteet oikean värisiä, oikean makuisia ja rakenteeltaan halutunlaisia. Päivästä riippuen meillä voi olla kolme tai jopa 12 tarjotinta, jotka ovat täynnä pieniä näytteitä.

Aluksi minua hirvitti jatkuva maistelu, koska pelkäsin happohyökkäyksiä. Maistelemamme näytteet kun ovat lähinnä makeita: jogurttimakuja, hilloja ja muita leipomotäytteitä. Olen pyrkinyt maistelemaan kaikki näytteet kerran päivässä, jotta happohyökkäyksiä ei tulisi pitkin päivää. Ksylitolpastillit ovat koko ajan käytössä.

Vaikka oma työni on hyvin käytännönläheistä, opintoni auttavat minua ymmärtämään tuotekehityksen kokonaisuuden ja oman roolini siinä. Ymmärrän myös, mitä mikäkin raaka-aine tekee tuotteelle.

Potilastyöni ravitsemusterapeuttina on unelmatyöni, koska haluan auttaa muita ravitsemukseen liittyvissä pulmissa. Osaan kertoa asiakkailleni, miten elintarvikkeet valmistetaan ja kumota useita yleisiä harhaluuloja. Työssäni olen myös oppinut ymmärtämään syvällisesti tuotteen matkan kaupan hyllylle. Tuotekehitysprosessi voi kestää useita vuosia!

En kuitenkaan ole poissulkenut työtä tuotekehityksen parissa. Olen yllättynyt, miten monipuolisesti voisin työllistyä Valiolla esimerkiksi ravitsemusasiantuntijan, tuotekehityksen tai elintarvikelainsäädännön tehtävissä.

Meillä on täällä todella hyvä ilmapiiri ja uskallan aina kysyä apua. Oma esihenkilöni on todella auttavainen. Hän kysyy minulta joka aamu, miten minulla menee. On myös mahtavaa, että voin lainata työpaikalta SUP-lautoja ja kanootteja omaan käyttööni. Tällaiset pienet asiat edistävät työhyvinvointia.

Vapaa-ajallani liikun monipuolisesti ja käyn uimassa kotini läheisessä järvessä. Olen täysin koukussa avantouintiin!

Valion suosikkituotteeni on Valio Keisarinna® gouda. Herkuttelen sitä hyvän viinin kanssa.

Valiojengi
Viestinnän kesätyöntekijä Siiri Räisänen: ”Kiinnostavinta on ollut juttujen kirjoittaminen valiolaisista”
Valiojengi
Palkanlaskennassa työskentelevä Linda Kujanpää: ”On hauskaa olla kesätyöntekijä, jolla on takana ikää ja työuraa”
Valiojengi
Oulun varastolla työskentelevä Ella Nuorala: ”Vitsailemme, että pysymme jääkaappikylmässä tuoreina ja nuorina”
Valiojengi
Kirjanpidon ja ostoreskontran kesätyöntekijä Eetu Turunen: ”Mahtavaa, kun vakkarikirjanpitäjät kyselevät mielipiteitäni!”