Vapaan lehmän maito on vastuullinen valinta

Valion tutut maidot ovat syyskuun puolivälistä alkaen vapaan lehmän maitoa. Vapaan lehmän maitoa tuottavien tilojen lehmät elävät pihattonavetassa, jossa ne saavat liikkua vapaasti.

Valion rasvaton maito, ykkösmaito, kevytmaito ja täysmaito ovat jatkossa vapaan lehmän maitoa. Vapaan lehmän maito tulee pihattonavetoista, joissa lehmät saavat liikkua, mennä syömään  ja levätä vapaasti omaan tahtiinsa. Vapaan lehmän maitoa tuottavia tiloja on eri puolilla Suomea.

Vapaan lehmän maito pähkinänkuoressa

 • Maito tulee pihattonavetoista, joissa lehmät saavat liikkua omaan tahtiinsa
 • Maitotilat saavat 2 senttiä vastuullisuuslisää / maitolitra. Vastuullisuuslisää saavat tilat sitoutuvat eläinten hyvinvoinnin edistämiseen
 • Lehmät eivät syö soijaa
 • Kaikki rehu on GMO-vapaata
 • Maitotilat kuuluvat nautojen terveydenhuollon seurantajärjestelmään (NASEVA)
 • Eläinlääkäri tekee lehmille terveystarkastuksen vähintään kerran vuodessa
 • Lehmät saavat säännöllistä sorkkahoitoa
 • Nupoutuksessa eli vasikan sarvenaiheiden poistossa käytetään puudutusta, kivunlievitystä ja rauhoitusta

Vapaan lehmän maito videolla

 • Lehmän elämää pihattonavetassa

  Maidontuottaja Johanna Vakkamäki kertoo, miten lehmät elävät heidän tilallaan.

 • Faktoja vapaan lehmän maidosta

  Vapaan lehmän maitoa tuottavien tilojen lehmät elävät pihattonavetassa, jossa ne saavat liikkua vapaasti.

Lisää vastuullisuutta maitohyllyyn

Vapaan lehmän maito käsitellään tavalliseen tapaan. Se on homogenoitu ja pastöroitu, ja maistuu tavalliselta raikkaalta maidolta. Maito pakataan Valion Riihimäen, Jyväskylän ja Oulun meijereissä.

− Haluamme tuoda vapaan lehmän maidot jokaisen ulottuville. Siksi Valion tutut maidot ovat jatkossa vapaan lehmän maitoa. Tavalliset maidot muodostavat suurimman kuluttajatuoteryhmän, joten suomalaisen maitohyllyn tarjonta harppaa nyt merkittävästi vastuullisempaan suuntaan, kertoo kehityspäällikkö Mira Appelqvist Valiolta.

Valion maitotiloilla lehmät syövät pääasiassa nurmirehua, jota täydennetään kotimaisilla viljoilla sekä esimerkiksi rypsi- ja rapsiöljyn tuotannosta ylijäävillä kasvin osilla. Lehmät eivät syö soija- ja GMO-rehua. Suomessa tuotettu maito on aina antibioottivapaata.

Noin 60 prosenttia pihattotiloista on järjestänyt lehmille laiduntamis- tai muun ulkoilumahdollisuuden, esimerkiksi ulkoilutarhan. Ohjeistamme tiloja ottamaan huomioon laidunnusmahdollisuuden jo navetan suunnitteluvaiheessa. Kannustamme maitotilayrittäjiämme lehmien ympärivuotiseen ulkoiluun.

Mikä on pihattonavetta?

 • Lehmät voivat liikkua pihattonavetassa vapaasti ja viettää aikaa laumassa.
 • Navetan läpi kulkee ruokintapöytä, jonka ääreen lehmät tulevat omaan tahtiinsa.
 • Lypsy tapahtuu lypsyasemalla tai automaattisella lypsyrobotilla.
 • Yli kaksi kolmasosaa Valioryhmän lehmistä asuu pihattotiloilla ja määrä kasvaa koko ajan. Suurin osa Valion muihinkin tuotteisiin menevästä maidosta on siis vapaan lehmän maitoa.
 • Valion vaatimuksena on, että uuden navetan on oltava pihatto.

Vastuullisuuslisä kannustaa eläinten hyvinvoinnin parantamiseen

Suomalaiset maitotilat omistavat Valion, ja Valio maksaa toiminnan kaikki tuotot takaisin tiloille. Valio on vuoden 2018 alusta alkaen maksanut vastuullisuuslisää niille maitotiloille, jotka sitoutuvat eläinten hyvinvointia parantaviin toimiin. Lisän suuruus on tällä hetkellä kaksi senttiä maitolitraa kohti. Kaikki tilat, jotka tuottavat vapaan lehmän maitoa, ovat luonnollisesti vastuullisuuslisän piirissä.

Eläinten hyvinvointi syntyy pienistä teoista, joita maitotiloilla tehdään päivittäin. Emme ole valmiita tai täydellisiä, vaan työtä riittää myös tulevaisuudessa.

Tutustu vapaan lehmän maitoihin

Syyskuun puolivälistä alkaen nämä Valion tutut maidot ovat vapaan lehmän maitoa.

Vastuullisuus
Usein kysyttyä vapaan lehmän maidosta
Vastuullisuus
Eläinten hyvinvointi