Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Hävikkiruoan herkulliset pelastajat – 7 + 1 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen 

Kreikkalaiset överipotut

Säästät niin lompakkoa kuin luontoa, kun suunnittelet ruokaostokset etukäteen ja hyödynnät jääkaapin ylijääneet rippeet viimeistä murua myöten. Nämä vinkit auttavat selättämään ruokahävikin!  

Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään vuosittain syyskuussa, tänä vuonna 11.–17.9.2023. Hävikkiviikon tavoitteena on herättää keskustelua ruokahävikistä, lisätä ruoan arvostusta ja muistuttaa vähentämään syömäkelpoisen ruoan päätymistä roskiin vuoden jokaisena päivänä. 

Jos jääkaappiin on jäänyt perunasosetta tai banaanit tummuvat hedelmäkorissa, voit pyöräyttää perunarieskaset tai banaanilettuja. Tärkeintä on, ettei käyttämättä jäänyt ruoka jää lojumaan jääkaappiin ja päädy myöhemmin roskiin.  

1. Evässalaatti

Kannelliseen eväsrasiaan tai purkkiin valmistettava evässalaatti on nerokas tapa hyödyntää niin aikaisemmalta aterialta jääneet perunat, salaatin jämät kuin pian vanhaksi menevät kananmunat. Kokoa salaattiainekset kerroksittain ja mausta maukkaalla jogurttikastikkeella. 

2. Perunarieskaset 

Perunarieskaset syntyvät nopeasti tähteeksi jääneestä perunasoseesta sekä kuiva- ja jääkaapin perusaineista. Tarjoile uunituoreena voin kera. 

3. Kulhoruoka 

Kätevä kulhoruoka kahmaisee sisäänsä edellispäivän tähteet, kuten syömättä jääneen paistetun broilerin rintafileen ja paprikan jämät. Tässä reseptissä kulho rakentuu kurkumalla maustettujen ohrasuurimoiden kylkeen, mutta voit varioida kulhoruokia lähes loputtomasti – mitä nyt jääkaapista sattuu löytymään! 

4. Kreikkalaiset överipotut 

Syömättä jääneet keitetyt perunat toimivat pohjana nachopellin tyylisille kreikkalaisille överipotuille. Satokauden makeat kirsikkatomaatit, oliivit, salaattijuustokuutiot ja sitruunamehu kruunaavat välimerellisen makumaailman. 

5. Pasta-pestosalaatti

Päivälliseltä yli jäänyt pasta, pestopurkin jämät, puolikas kesäkurpitsa ja kirsikkatomaattirasia jääkaapissa? Tee niistä ruokaisa pasta-pestosalaatti raikkaalla jogurttikastikkeella. 

6. Lämpimät voileivät

Lämppärit eli lämpimät voileivät ovat ruokanostalgiaa parhaimmillaan! Lämpimiä voileipiä voi varioida liki loputtomasti sen mukaan, mitä leipää ja täytteitä on käytettävissä.  

7. Banaaniletut 

Tummuneet kypsät banaanit ovat kuin tehtyjä banaanilettuihin. Tämä vain kolmesta raaka-aineesta – banaanista, kananmunista ja leivinjauheesta – loihdittu herkku hurmaa syöjän kuin syöjän. Lettujen kanssa voit tarjoilla tuoreita marjoja tai hilloa ja rahkaa. 

+1. Mitä sinulta löytyy kaapistasi? 

Uudesta Valion sovelluksessa voit etsiä helposti reseptejä pääraaka-aineen perusteella. Lisää hakuun jääkaapissa olevat raaka-aineet, ja löydät niille sopivat reseptit.


Search