Siirry sisältöön
Keittiössä nyt

Kahdeksan edullista kaalireseptiä

kaalilasagne

Kaali on paitsi edullinen, myös hyvin monipuolinen raaka-aine, jonka satokausi on parhaimmillaan juuri nyt. Näillä resepteillä kokkaat kaalia kahdeksalla tapaa. 

Kaali on jääkaapin kätevä perusaines, joka säilyy pitkään ja maistuu tuoreena salaateissa. Sitä voi myös kypsentää niin pannulla, grillissä kuin uunissakin. Kaaleista tutuin ja suosituin on keräkaali eli valkokaali, jota on saatavilla oikeastaan vuoden ympäri, mutta oletko kokeillut esimerkiksi pikkuparsakaalia eli broccolinia tai lehtikaalia? Tutustu rohkeasti erilaisiin kaaleihin näiden herkullisten reseptien avulla! 

1. Kaalilasagne 

Tässä mehevässä uuniruoassa lasagnelevyt korvataan keräkaalin lehdillä, joiden väliin lusikoidaan Nyhtökaura-tomaattikastike ja savuista juustokastiketta.

2. Peruna-kukkakaali tikka masala 

Vegaaninen tikka masala syntyy myös kotikeittiössä helposti. Helppo ja terveellinen ruoka maistuu sellaisenaan tai villiriisin kanssa. 

3. Fenkoli-coleslaw 

Aromaattinen fenkoli tuo mukavan säväyksen kaalisalaattiin. Coleslaw sopii erinomaisesti niin grilliruoan kaveriksi kuin burgerin väliin. 

4. Nopea gnocchi-kaaligratiini 

Perinteisestä kukkakaaligratiinista ideansa saanut vuokaruoka yhdistää peruna-gnoccheihin ja täyteläiseen juustokastikkeeseen kolme kaalia – kukkakaalin, parsakaalin ja lehtikaalin. Tässä reseptissä on lupa oikaista ja napata kaalit kaupan pakastealtaasta sekä valmiit gnocchit kylmähyllystä! 

5. Satokausikalenterin paahdetut broccoliinit  

Broccoliini on löytänyt tiensä perinteisten kaalien seuraan vasta viime vuosina. Tässä reseptissä paahdettu broccoliinit tarjoillaan pehmeän jogurttisen hummuksen ja goudaraasteen kanssa.  

6. Lohta ja kukkakaaliriisiä 

Perinteinen uunilohi saa mukavan twistin, kun se kypsennetään kermaisen currykastikkeen, rouhitun kukkakaalin ja ohueksi viipaloidun kesäkurpitsan kera. 

7. Pikkelöity punakaali 

Pirteän pinkki pikkelöity punakaali on ihana lisuke, joka sopii niin lämpimän ruoan kylkeen kuin juustojen kanssa. Pikkelssi tekeytyy jääkaapissa jo reilussa neljässä tunnissa ja säilyy kylmässä säilytettynä parisen viikkoa. 

8. Kaalilaatikko 

Perinteinen, makeaksi haudutettu kaalilaatikko on kotiruokien parhaimmistoa. Se on edullinen ja yksinkertainen valmistaa vain muutamasta raaka-aineesta, mutta täynnä makua. Raikas seuralainen kaalilaatikolle on kirpeä puolukkasurvos.  

Tiesitkö? 

Vaikka kaaleja onkin saatavilla ympäri vuoden, ne ovat ruoanlaitossa parhaimmillaan juuri sesonkiaikaan. Kokkaa siis kotimaista kaalia niiden satokauden mukaan: 

  • Touko–lokakuu: keräkaali (marras–huhtikuu varastosta) 
  • Kesä–heinäkuu: varhaiskaali 
  • Kesä–syyskuu: kyssäkaali (loka–tammikuu varastosta) 
  • Kesä–lokakuu: suippokaali, kiinankaali (loka–helmikuu varastosta) 
  • Kesä–marraskuu: kukkakaali, parsakaali, punakaali (joulu–huhtikuu varastosta) 
  • Kesä–joulukuu: lehtikaali 
  • Heinä–syyskuu: kotimainen broccoliini (huhti–kesäkuu: Italia, Espanja) 
  • Elo–marraskuu: savoijinkaali eli kurttukaali 
  • Elo–joulukuu: ruusukaali eli brysselinkaali 

Search