Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Kinuskikissan piparminttu-putouskakku on täynnä joulun taikaa

Kinuskikissan piparminttu-putouskakku on täynnä joulun taikaa

Suosittu leivontabloggari Kinuskikissa ideoi Valion jouluun näyttävän kakun, jossa maistuu raikas piparminttu. Neuvomme vaihe vaiheelta, miten onnistut sen leivonnassa.

Kinuskikissan piparminttu-putouskakku on loistava esimerkki siitä, miten jouluiseen kakkuun saa leikkisää ilmettä ja uutta makumaailmaa, vaikka värit ovatkin perinteisen punavalkoiset.

Miten inspiraatio kakkuun syntyi?

– Halusin muokata red velvet -kakusta jouluisen version, ja toisaalta olen haaveillut amerikkalaisten karkkikeppien makuisesta kakusta, joka olisi väriltään raikkaan punavalkoinen. Nämä ajatukset yhdistyivät, kun punaisen kakkupohjan täytti piparmintun makuisella kreemillä ja koristeli kaksivärisillä valkosuklaavalumilla. Täytekreemistä tulee kakulle myös pintakuorrute, joten valmistamisessa säästyy yksi vaihe, Kinuskikissa kuvailee.

Raikas yllätys kätkeytyy kerroksiin

Kakun sisään kätkeytyy raikas yllätys, joka tuo kakkuun myös mukavasti muhkeutta ja korkeutta:

– Jenkkileivonnaisissa tyypilliset pensasmustikat vaihtuivat nyt jouluisemman värisiin tummiin viinirypäleisiin. Ne ovat maultaan ja rakenteeltaan pensasmustikoiden kaltaisia ja raikastavat kakkua pelkkään kreemitäytteeseen verrattuna.

Kun kakku on koottu ja veden kielelle herauttavat putouksetkin paikallaan, voi koristelussa todella päästää mielikuvituksen laukalle! Kauniiden kuorruteputousten lisäksi koristeina loistavat vaikkapa marengit, vaahtokarkit, piparkakut, irtokarkit, suklaakuorrutetut hasselpähkinät, suklaakuulat tai makumaailmasta vihjaavat karkkikepit ja mintunoksat.

– Enempi parempi, Kinuskikissa kannustaa!

Piparminttu-putouskakku vaihe vaiheelta

Vaihe 1: Sulata karpalot ja soseuta sauvasekoittimella. Yhdistä keskenään jauhot, ruokasooda ja piparkakkumauste.

Vaihe 2: Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon ensin reilusti jauhoseosta ja sitten vuorotellen jauhoseosta, karpalososetta, öljyä ja kermaviiliä. Värjää pastavärillä.

Vaihe 3: Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan (halkaisija 24 cm). Paista 200 asteessa noin 50 minuuttia. Kumoa pohja heti paistamisen jälkeen, niin saat sen painumaan tasaisemmaksi.

Vaihe 4: Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.

Vaihe 5: Ota tuorejuusto ja voi ajoissa jääkaapista, jotta ne pehmentyvät huoneenlämpöisiksi. Yhdistä vatkaimella sekoittaen. Lisää noin puolet tomusokerista ja välissä kreemijauhe, joka sitoo rakenteen kiinteäksi. Lisää sitten loput tomusokerista ja piparminttuaromi.

Vaihe 6: Leikkaa viinirypäleet pituussuunnassa kahtia.

Vaihe 7: Nosta ensimmäinen pohjalevy tarjoilulautaselle. Kostuta maidolla. Levitä päälle noin kolmasosa kreemistä ja puolet viinirypäleistä. Laita päälle seuraava pohja, kostuta ja täytä samaan tapaan. Laita kanneksi viimeinen pohjalevy. Kostuta.

Vaihe 8: Levitä loput kreemistä kakun pinnalle. Tasoittaminen helpottuu, kun teet kuorruttamisen kahdessa osassa käyttämällä kakkua välillä jääkaapissa tai pikaisesti pakastimessa. Nosta lopuksi jääkaappiin, jotta kreemi jähmettyy ennen suklaavalumia.

Vaihe 9: Laita paloiteltu valkosuklaa ja kerma kattilaan. Lämmitä lieden pienimmällä teholla sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut. Värjää puolet kuorrutteesta punaiseksi pasta- tai geelivärin avulla. Älä käytä nestemäistä väriä.

Vaihe 10: Ota pieneen lusikkaan kumpaakin kuorrutetta ja valuta noroina reunaa pitkin. Osa valumista voi jäädä lyhyemmiksi ja osa ulottua kakkulautaselle saakka. Levitä samalla kuorrutetta parin senttimetrin verran kakun päälle.

Vaihe 11: Peitä kuorrutteen raja koristeilla, kuten marengeilla, vaahtokarkeilla, halkaistuilla piparkakuilla ja irtokarkeilla.


Search