Siirry sisältöön
Suola

Miksi maito sisältää suolaa?

Miksi maito sisältää suolaa?
Anne-Mari Ottelin
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

Aamu-urheilua ja kasvisruokaa rakastava ravitsemusterapeutti, jonka lasten lempiruokaa on lihapullat.

Maitoon ei lisätä suolaa, vaan maitopakkaukseen merkitty suolapitoisuus johtuu yksinomaan maidon luontaisesta natriumista. Elintarvikepakkauksissa kuluttajille annettavia tietoja säätelevän EU:n elintarviketietoasetuksen mukaan pakkausmerkinnöissä on kerrottava tuotteen suolan määrä, vaikka tuote ei sisältäisikään lisättyä suolaa, natriumkloridia.

Maitopakkauksen suolamerkintä

Elintarviketietoasetuksen mukaisessa ravintoarvomerkinnässä ilmoitetaan suolan määrä grammoina. Ruokasuolasta (NaCl) 40 % on natriumia. Kun tuotteen sisältämä kokonaisnatriummäärä kerrotaan 2,5:lla saadaan selville mitä suolamäärää natriumluku vastaa. Esimerkiksi 0,4 grammaa (400 mg) natriumia vastaa 1 grammaa suolaa. Tuotteen sisältämään kokonaisnatriumin määrään huomioidaan luontainen natriummäärä, ruokasuolan sisältämä natrium sekä lisäaineiden sisältämä natrium (esim. natriumglutamaatti).

Maidon ravintoarvomerkinnässä ilmoitettu suolapitoisuus johtuu yksinomaan maidon luontaisesti esiintyvästä natriumista.

Ravintosisältö/100 g
Energia 139 kJ / 139 kcal
Rasva 0 g
josta tyydyttynyttä 0 g
Hiilihydraatit 4,9 g
josta sokereita 4,9 g
Proteiini 3,3 g
Suola 0,1 g
Tip icon

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät ja suola

Elintarvikepakkauksissa voidaan käyttää lainsäädännön mukaisia erilaisia väitteitä suolan määrään liittyen. Euroopan yhtenäinen lainsäädäntö säätelee ”vähäsuolainen” ja ”vähemmän suolaa” -ravitsemusväitteitä. Suomen kansallinen oma lainsäädäntö taas ”voimakassuolainen”-merkintää.

Vähäsuolainen: Tuotetta voi sanoa vähäsuolaiseksi vain, jos siinä on suolaa enintään 0,3 g/100 g.

Vähemmän suolaa: Voidaan sanoa tuotteesta, kun suolaa on vähennetty 25 % vertailutuotteisiin nähden. Vertailutuotteena käytetään markkinoilla olevien vastaavien tuotteiden suolapitoisuuden keskiarvoa.

Voimakassuolainen: Pakollinen merkintä määritellyissä tuoteryhmissä, jos voimakassuolaisuuden raja ylittyy. Esimerkiksi juusto on merkittävä voimakassuolaiseksi, jos suolaa on yli 1,4 g/100 g. Leivissä voimakassuolaisuuden raja on suolaa enintään 1,1 g/100 g.

Search