Siirry sisältöön
Suola

Paljonko suolaa tarvitaan?

Paljonko suolaa tarvitaan?
Anne-Mari Ottelin
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

Aamu-urheilua ja kasvisruokaa rakastava ravitsemusterapeutti, jonka lasten lempiruokaa on lihapullat.

Sekä lapset että aikuiset saavat ruokavaliostaan liikaa suolaa. Ruokasuolasta saatavan natriumin vähentäminen on yksi helpoimmista keinoista alentaa verenpainetta.

Mitä suola on?

Ruokasuola on kemialliselta koostumukseltaan lähes kokonaan natriumin ja kloridin yhdistettä natriumkloridia, NaCl. Sekä lapset että aikuiset saavat ruokavaliostaan liikaa suolaa suositeltuun nähden. Jos ruokavalio sisältää runsaasti suolaa ja sitä kautta natriumia, kohottaa ylimääräinen ruokavaliosta saatu natrium verenpainetta.

Mitä tavallinen ruokasuola ja natriumkloridi ovat?

Tavallinen ruokasuola on lähes kokonaan (96-98 %) natriumkloridia, NaCl. Ruokasuola valmistetaan yleensä maanalaisista suolaesiintymistä louhitusta suolasta, josta poistetaan epäpuhtaudet ja suola jauhetaan hienoksi. Ruokasuola sisältää natriumkloridin lisäksi jonkin verran kalium- ja magnesiumsuoloja sekä pieniä määriä kalsiumia. Ruokasuolaan lisätään jodia tämän kivennäisaineen riittävän saannin turvaamiseksi ja struuman eli kilpirauhasen liikakasvun ehkäisemiseksi.

Eroaako merisuola tavallisesta ruokasuolasta?

Merisuola vastaa kemialliselta koostumukseltaan ruokasuolaa eli se on lähes kokonaan natriumkloridia. Muiden suolojen, kuten kalium-, kalsium ja magnesiumsuolojen pitoisuudet ovat merisuolassa niin pieniä, ettei niillä ole merkitystä terveyden kannalta. Merisuola sisältää luonnostaan myös hieman jodia, mutta käyttömäärät huomioiden sillä ei ole merkitystä jodin saannin kannalta. Esimerkiksi lasillisessa maitoa (2 dl) on saman verran jodia kuin noin 50 grammassa merisuolaa.

Mitä sitten ovat vuorisuola, ruususuola, himalajan suola ja kristallisuola?

Vuorisuolaksi kutsutaan kallioperästä louhittavaa suolaa. Tähän ryhmään kuuluvat mm. himalajan suola, ruususuola, intiaanisuola ja kristallisuola. Myös näissä suoloissa on natriumkloridia n. 95%. Tämäntyyppisissä suolatuotteissa on pieniä määriä lukuisia eri kivennäisaineita, sekä hyödyllisiä että haitallisia. Pitoisuudet ovat kuitenkin niin pieniä, ettei niillä ole ravitsemuksellista merkitystä, koska suolan käyttömäärät ovat niin vähäisiä. Huomattavaa on myös, että näistä erikoissuoloista ei myöskään saada merkittäviä määriä jodia.

Onko yrttisuola terveellisempää?

Yrttisuolat ovat erilaisten yrttien ja suolan seoksia. Useimmissa tuotteissa yrttien määrä on kuitenkin pieni ja natriumkloridia on 85-95%. Yrttisuolojen terveysvaikutukset eivät näin ollen eroa tavallisesta ruokasuolasta.

Tip icon

Suomalaisten suolan saanti

  • Naisista 86 % ylittää suolan saantisuosituksen (5 g/vrk) ylärajan.
  • Miehistä 98 % ylittää suolan saantisuosituksen (5 g/vrk) ylärajan.
  • Päiväkoti-ikäiset lapset saavat suolaa keskimäärin noin viisi grammaa päivässä, kun suositeltava enimmäismäärä 2-5 -vuotiaille lapsille on 3-4 grammaa vuorokaudessa.

Lähteet: FinRavinto 2017 -tutkimus, DAGIS-tutkimus seminaari 7.11.2018 Helsingissä

Search