Siirry sisältöön
Maito ja ravitsemus

Pilataanko maito teollisella käsittelyllä?

Pilataanko maito teollisella käsittelyllä?
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Maito ja maidon käsittely herättävät paljon kysymyksiä. Toisinaan kuulee väitteitä, että maito pilataan teollisella käsittelyllä. Päinvastoin – käsittelyjen tavoitteena on turvata maidon ja maitotuotteiden säilyvyys ja turvallisuus.

Värjätäänkö maito valkoiseksi?

Maitoa ei valkaista millään tavalla vaan se on valkoista luonnostaan. Maidon värjääminen on jopa kiellettyä. Lisäaineasetuksen (EY 1333/2008) mukaan maustamattomiin, pastöroituihin tai iskukuumennettuihin maitoihin ei sallita väriaineiden tai muidenkaan lisäaineiden lisäämistä.

Miksi maito sitten on valkoista?

Maidon läpinäkymättömyys ja valkoisuus johtuvat maidon sisältämistä ainesosista: rasvasta, proteiineista ja kivennäisaineista. Maidon ainesosat, kuten pienen pienet rasvapalloset, heijastavat maitoon osuvat valonsäteet, ja se saa maidon näyttämään valkoiselta. Vaikka maito on valkoista, suurin osa siitä on kuitenkin vettä.

Rasvaton maito on hieman eri väristä kuin rasvaa sisältävä maito. Kun maidosta poistetaan rasvaa, se taittaa valoa eri tavalla: maito muuttuu hiukan läpinäkyvämmäksi ja saa sinertävän vivahteen, mutta on edelleen luontaisesti valkoista.

Onko maito käsitelty kuolleeksi?

Maidon ja maitovalmisteiden käsittelyllä taataan tuotteiden turvallisuus, parempi säilyvyys ja hyvä laatu. Maitoa ei värjätä eikä sitä laimenneta missään valmistusvaiheessa.

Maidon käsittely etenee näin:

  1. Jäähdytetty raakamaito haetaan maitotiloilta kahden päivän välein. Maito kuljetetaan jäähdytettynä meijeriin, jossa se puretaan jäähdytettyyn vastaanottotankkiin näytteenottoa varten. Tämän jälkeen maito pumpataan meijerissä maitosiiloihin varastoitavaksi.
  2. Siiloista maito johdetaan eteenpäin separaattorille, jossa siitä erotetaan rasva. Noin 50-asteiseksi lämmitetystä raakamaidosta ”lingotaan” erilleen rasvainen kerma sekä kuorittu (rasvaton) maito. Separaattorista saadaan ulos erillisinä virtoina rasvatonta maitoa ja kermaa.
  3. Separoinnin jälkeen maidon rasvapitoisuus säädetään vakioinnin avulla halutulle tasolle sekoittamalla rasvatonta maitoa ja kermaa oikeassa suhteessa toisiinsa.
  4. Vakioitu maito johdetaan homogenisaattorin läpi. Homogenisaattorissa maito ”puristetaan” paineella pienten reikien läpi, jolloin rasvapallosten koko pienenee eikä rasva enää nouse kerrokseksi maidon pinnalle. Myös rasvaton maito homogenoidaan, jotta siihen lisätty, rypsiöljyyn liuotettu D-vitamiini saadaan jakautumaan tasaisesti.
  5. Tämän jälkeen maito pastöroidaan (lämmitetään vähintään 72 °C:een 15 sekunniksi), jäähdytetään pakkauslämpötilaan (noin +2-4 °C) ja pakataan hygieenisesti haluttuun pakkaukseen.

Luomumaidon käsittely on samanlainen lukuun ottamatta homogenointia, sillä suurinta osaa luomutuotteista ei homogenoida. Luomumaito käsitellään meijerissä aina ensimmäisenä linjaston pesujen jälkeen, jotta se ei sekoitu tavalliseen maitoon.

Search