Siirry sisältöön
Maito ja ravitsemus

Mitä lisäaineet ovat?

Mitä lisäaineet ovat?
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Lisäaineet puhuttavat, koska usein niistä ei ole riittävästi tietoa. Onkin tärkeää tietää, mikä on lisäaine, mistä lisäaineet ovat peräisin ja miksi niitä käytetään. Tästä artikkelista löydät tietoa lisäaineista, kuten aspartaamista ja karrageenista.

Lisäaine vai ei?

Lisäaine lisätään tuotteeseen aina tarkoituksella jonkin halutun vaikutuksen vuoksi. EU:n yhtenäinen lainsäädäntö määrittelee elintarvikkeissa hyväksytyt lisäaineet, niiden käyttömäärät ja merkitsemisen pakkaukseen. Lisäaineet ovat käyneet läpi tarkan ja laajan turvallisuusarvioinnin EU:ssa ennen kuin ne on hyväksytty käyttöön elintarvikkeissa.

Valmistusaineet tai mausteet, kuten esimerkiksi suola, eivät ole lisäaineita. Lisäaineita eivät ole myöskään vitamiinit, jotka lisätään ravitsemuksellisessa tarkoituksessa tuotteeseen esim. nestemäisiin maitovalmisteisiin lisätty D-vitamiini. Vierasaineet, kuten esimerkiksi raskasmetallit tai torjunta-aineet, jotka saattavat päätyä tuotteisiin esim. ympäristökatastrofissa, on myös hyvä erottaa lisäaineista.

Mikä E-koodi?

E-koodi on eurooppalainen merkintätapa lisäaineille, jotka viranomaiset ovat hyväksyneet elintarvikekäyttöön Euroopan unionin alueella. E-koodi tarkoittaa siis, että lisäaine on käynyt läpi tarkan turvallisuusarvioinnin EU:ssa ja sen mahdolliset haitalliset vaikutukset on arvioitu. Jos lisäaineella on todettu haitallisia vaikutuksia suurina määrinä käytettynä, on sille määritetty hyväksyttävän päiväsaannin raja, ADI-arvo. Lisäaineet ovat turvallisia, kun ADI-arvoa ei ylitetä.

Mistä lisäaineet ovat peräisin?

Lisäaineet voivat olla luonnossa esiintyviä yhdisteitä, jotka ovat raaka-aineesta lisäaineelliseen käyttöön eristettyjä. Lisäaine voi myös olla luontaisen kaltainen eli kyseistä yhdistettä löytyy luonnosta ja/tai ruoka-aineista, mutta lisäaineeksi kyseiset aineet on valmistettu kemiallisin menetelmin. Osa lisäaineista on kokonaan keinotekoisia, eli niitä ei esiinny luonnossa ja ne on valmistettu kokonaan kemiallisin menetelmin.

Tip icon

Mistä puolukka koostuisi, jos sillä olisi ainesosaluettelo?

Vedestä, sokerista, kuiduista, vitamiineista, kivennäisaineista, säilöntäaineista (E 200, E 210), hyytelöimisaineesta (E 440), väriaineista (E 160a, E163) ja aromeista.

Search