Siirry sisältöön
Tuotteen takana

Miksi kermaan lisätään karrageenia?

Miksi kermaan lisätään karrageenia?
Aino Laakso
Viestintäpäällikkö

Aino ylimitoittaa aina juhlatarjoilut ja harkitsee ehkä vielä yhden varakakun tekemistä.

Rasvaisissa maitotuotteissa, kuten kuohu- ja vispikermoissa, rasva pyrkii pidemmän säilytyksen aikana nousemaan lopulta kerrokseksi tuotteen pintaan. Tätä kutsutaan myös kermoutumiseksi. Karrageeni (E407) kermassa hidastaa kermoutumista ja helpottaa takaisinsekoittumista.

Pidemmässä säilytyksessä kerman pintaan nousee paksumpi kerros. Tätä kermoutunutta rasvaa saattaa jäädä myös purkin seinämiin. Erityisesti kerman vaahtoutumisen kannalta kaikki rasva tulisi kuitenkin saada pakkauksesta käyttöön. Tästä syystä kermaan lisätään karrageenia.Kermoissa karrageenia käytetään erittäin pieni määrä, muutama gramman sadasosa yhdessä kahden desilitran kermapakkauksessa. Karrageeni merkitään pakkaukseen myös E407-koodilla.

Tip icon

Mitä karrageeni on?

Karrageenia saadaan valtamerissä kasvavista punalevistä. Luonnossa karrageeni toimii levän tukirakenteena, samaan tapaan kuin selluloosa kasveissa. Elintarvikkeissa sitä käytetään stabilointi-, sakeuttamis- ja hyytelöimisaineena. Käyttökohteita ovat mm. kaakaojuomat, jäätelöt, jälkiruoat, hillot, kastikkeet, lihavalmisteet ja soijajuomat. Karrageeni voidaan merkitä ainesosaluetteloon myös koodilla E407.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA tekee turvallisuusarvioinnin aina ennen kuin lisäaine hyväksytään elintarvikekäyttöön. Karrageeni on hyväksytty käytettäväksi lisäaineena koko EU:n alueella. Suomessa noudatetaan EU:n lainsäädäntöä.

Karrageenille ja E407a:n yhteismäärälle on määritetty väliaikainen ADI-arvo 75 mg/kg/vrk. ADI-arvo tarkoittaa suurinta hyväksyttävää päivittäistä saantia.

Valio käyttää karrageenia kermojen lisäksi esimerkiksi tuorejuustoissa ja proteiinijuomissa – näin varmistetaan, että tuotteen rakenne on miellyttävä ja käyttöominaisuudet erinomaiset koko säilyvyysajan.

Karrageeniton vaihtoehto

Valion valikoimassa on myös karrageeniton kuohukerma, Valio Luomu™ kuohukerma, joka on laktoositon ja lisäaineeton.

Search