Traineen elämää: Kolme ensimmäistä kuukautta Valiojengissä

Syyskuussa 2021 Valiolla aloitti kymmenen traineeta eri puolilla taloa. Miten ensimmäiset kolme kuukautta Valiojengissä ovat sujuneet? Entä mitä halutaan tulevana vuonna vielä oppia?

Kuulumisiaan kertovat epäsuorien hankintojen parissa työskentelevä Sourcing Trainee Joonas, lastenruokien parissa työskentelevä Infant Product Expertise Trainee Nora ja digimarkkinoinnin parissa työskentelevä Digital Marketing Trainee Veera.

Pehmeä alku Valiojengissä

Ura valiolaisena on lähtenyt käyntiin kaiken kaikkiaan erittäin hyvin. Työelämään ja uuteen rooliin siirtyminen on sujunut varsin pehmeästi, eikä kenenkään ole tarvinnut hypätä suoraan syvään päätyyn.

”On tullut opittua joka viikkoa hirmuisesti uutta. On ollut myös haasteellista olla täysin uudessa roolissa, joka alkaa muodostumaan osaamiseni kehittyessä. Asiantuntijarooliin kasvaminen vaatii paljon aikaa ja ensimmäiset kolme kuukautta on mennyt tehtäväympäristöön tutustuessa. Parasta on, että työni tarjoaa jatkuvasti innostumisen ja oppimisen aiheita”, Nora sanoo.

”On päässyt tekemään jo kaikenlaista mielenkiintoista, kuten hankintojen kilpailutusten suunnittelua ja toteutusta. Lisäksi olen päässyt seuraamaan toimittajayhteistyön kehitystä sekä hyödyntämään toimittajasuhteiden hallintaa käsittelevän graduni oppeja käytännössä”, Joonas kertoo.

”Kolmessa kuukaudessa on ehtinyt tapahtua yllättävän paljon. Olen hiljalleen siirtynyt puikkoihin kuluttajapuolen sosiaalisen median sisältöjen osalta. Lisäksi olen päässyt lanseeraamaan uutta kanavaa TikTokia. Tuntuu mahtavalta, että osaamiseeni luotetaan ja vastuuta saa suuristakin kokonaisuuksista. Onnekseni olen saanut huomata, että Valiolla pääsee vaikuttamaan, kun vain rohkeasti tuo omat ideansa esille”, Veera toteaa.

Uusia oivalluksia ja sopivasti haastetta

Ensimmäiset kolme kuukautta ovat pitäneet sisällään paljon oppimista, mutta myös rauhassa uuteen tutustumista. Omaa vastuualuetta on saanut omaksua kukin itselleen sopivalla tahdilla. Tiimi ja kollegat ympäri taloa ovat olleet tukenamme ja auttaneet onnistumaan uusissa haastavissa tehtävissä.

”Olen päässyt seuraamaan lastenruokajauheiden tuotantoprosessia, laboratorion analyysimenetelmiä, suunnittelemaan koeajoja pilottitehtaalla sekä olemaan osallisena auditoinnissa. Lastenruokatuotannon ympärillä on valtavasti erilaista osaamista ja odotan, että pääsen oppimaan ja kehittämään omaa ammattitaitoani kokonaisvaltaisesti. Tulevan vuoden myötä tehtävään pääsee syventymään paremmin ja ottamaan lisää vastuuta osaamisen kehittyessä. Odotan myös diplomityöni ja siten tutkintoni saamista pakettiin”, Nora sanoo.

”Ylipäätään olen oppinut todella monipuolisesti. Suurin osa opeista liittyy kuitenkin varmaan hankinnan käytännön työhön ja siihen vaikuttaviin tekijöihin. Hankinnoissa on se hyvä puoli, että siitä on mahdollista oppia jatkuvasti uutta, joten tässä tuskin tulee koskaan täysin valmiiksi. Tulevana vuonna vastuut kasvavat ja siten ammatillinen kehitys ja ymmärrys syventyy. Odotan että koronatilanne paranee ja pääsen tekemään suunnittelemiani tehdasvierailuja, jotta opin ymmärtämään hankintojen vaikutukset operatiivisella tasolla entistä paremmin”, Joonas kertoo.

Myös Veeran trainee-vuoden aloitus on ollut innostava ja opettavainen. ”Kaikki lähti sosiaalisen median postauksista, uutiskirjeistä ja artikkeleista. Pian olin kuitenkin jo stailaamassa, valokuvaamassa ja editoimassa in-house-kuvauksissa, suunnittelemassa tölkkimainoksia sekä osallistumassa suureen joulukampanjaan aina suunnittelusta toteutukseen saakka. Tulevalta vuodelta odotan, että pääsen oppimaan digitaalista markkinointia entistä strategisemmasta näkökulmasta sekä tietysti hyödyntämään näitä oppeja käytännön tasolla”, Veera toteaa.

Lisää traineiden elämästä valiojengiläisinä pääset kurkkaamaan Valion Instagram-tilin kohokohdista. Traineen elämää -juttusarja jatkuu maaliskuussa.

Tiesitkö?

  • Trainee-ohjelma on suunnattu vastavalmistuneille ja opintojensa loppusuoralla oleville osaajille.
  • Traineet työskentelevät täysipäiväisesti ja heidät on palkattu vakituiseen työsuhteeseen. Trainee-jakson jälkeen traineet siis jatkavat asiantuntijarooleissa.
  • 12 kuukautta kestävän trainee-ohjelman aikana traineet vahvistavat jo olemassa olevaa ammattitaitoaan sekä perehtyvät ja valmistautuvat asiantuntijarooleihinsa.
Valiojengi
Traineen elämää: Puoli vuotta Valiojengissä
Valiojengi
Traineen elämää: yhdeksän kuukautta Valiojengissä