Traineen elämää: Puoli vuotta Valiojengissä

Kymmenen uuden valiojengiläisen puolivuotinen matka on kulunut vauhdilla. Puoleen vuoteen on mahtunut paljon uusia projekteja sekä oivalluksia ryhmä-coachauksen ja mentoroinnin parissa.

Kuulumisiaan matkan varrelta kertovat tuotekehitysprojektien parissa työskentelevä Business Development Trainee Paulus, turvallisuuden hallinnointijärjestelmien parissa työskentelevä Safety Management Trainee Marko, erikoismaitojauheiden tuotekehityksen parissa työskentelevä Research & Development Trainee Heli sekä digimarkkinoinnin parissa työskentelevä Digital Marketing Trainee Reetta.

Oma kehittyminen keskiössä

Perehdytysten jälkeen olemme päässeet projekteihin mukaan käytännön tasolla. Projekteissa edistyäksemme olemme saaneet haastaa omaa ajatteluamme, joten ammatillista kehitystä on tapahtunut huimasti. Myös kollegoilta olemme saaneet erinomaista tukea.

”Roolini on ollut vähintäänkin yhtä monipuolinen kuin etukäteen ajattelinkin. Olen päässyt muun muassa rakentamaan business caseja ja haastamaan itseäni projektipäällikön roolissa erilaisissa tuote- ja pakkauskehitysprojekteissa sekä kehittämään myynnin ja liiketoiminnan välistä yhteistyötä. Lisäksi minusta on tullut tuotekehityksen makutestien vakioasiakas”, Paulus kuvailee.

”Olen ollut mukana kehittämässä turvallisuuden hallinnointiin käytettäviä sovelluksia ja vetämässä niiden implementointia koko Valiolle. Olen myös saanut vastuun Valion tytäryhtiöyhteistyön fasilitoinnista. Lisäksi olen tutustunut Riihimäen ja Vantaan tuotantolaitosten sekä Valio Aimo® pika- ja toimitustukkujen toimintaan”, Marko kertoo.

”Pääsin saman tien mukaan tuotekehitykseen ja lanseerasin täysin uuden maitojauheiden tuoteperheen Aasian markkinoille. Työ on aika samanlaista kuin tuotekehittäjän työni aiemminkin, mutta Valiolla tuotevalikoima on todella paljon suurempi. Se tarkoittaa myös sitä, että eri sidosryhmiä, joiden kanssa teen töitä on paljon enemmän kuin aiemmissa töissäni”, Heli sanoo.

”Työtehtäväni monipuolistuvat koko ajan. Kun syksyllä suunnittelin Valion TikTokia ja kuluttajien systemaattista aktivointia Instagramissa, nyt teen niitä käytännön tasolla. Opin jatkuvasti lisää hakukonemarkkinoinnista ja markkinoinnin automaatiosta. Yksi mukavimmista projekteista on ollut chatbot Murun kouluttaminen ja sen sisältöjen kehittäminen. Työni vaatii sekä luovuutta että strategista ajattelukykyä”, Reetta toteaa.

Työilmapiiri Valiolla on ollut hyvin avulias. ”Valiojengin avuliaisuus on ollut huikean positiivinen yllätys – kertaakaan ei ole tarvinnut jäädä yksin haasteiden keskellä. Olen yllättynyt iloisesti siitä, kuinka isossa organisaatiossa voi olla pienen yrityksen tuntua ja yhteishenkeä”, Paulus tuumaa. Lisäksi suomalaisten maitotilayrittäjien eteen työskentely on luonut Pauluksen mukaan merkityksellisyyden tunnetta.

Vertaistukea ja turvaa ryhmä-coachauksesta

Meillä jokaisella traineella on mahdollisuus omaan mentoriin sekä ryhmä-coachaukseen. Mentorin kanssa saamme keskustella luottamuksellisesti työhön, ammattiminään ja alaan liittyvistä asioista, ja kerran kuukaudessa pääsemme coachin johdolla yhdessä pohtimaan esimerkiksi itsensä johtamiseen ja itsetuntemukseen kietoutuvia kysymyksiä.

”On ollut mahtavaa, että olen voinut jakaa ajatuksia luottamuksellisesti muiden traineiden ja mentorin kanssa sekä saanut ihan konkreettisia apuja ja neuvoja esimerkiksi omiin työskentelytapoihin liittyen. Ryhmä-coaching on ollut myös paikka oikeasti pohtia omia toimintatapoja vahvuuksien kautta ja tutustua työntekijäminään sekä hahmotella omaa urapolkua”, Paulus pohtii.

”Ryhmä-coaching on auttanut luomaan syvempää luottamusta trainee-kollegoihin. Mentoroinnissa antoisaa on ollut se, että mentorini on osannut kertoa kattavasti Valion toiminnasta eri puolilta. Tästä on ollut suurta apua Valion liiketoiminnan ja eri toimintojen ja toimintatapojen tarkoituksen ymmärtämisessä”, Marko kertoo.

”Mielestäni on hienoa, että meille on tarjottu tällaista tukea ja meidän oppimiseemme on panostettu. Uskon, että näistä on paljon apua oman urasuunnan pohtimisessa”, Heli toteaa.

”Coaching-sessiot ovat olleet intensiivisiä kohtaamisia. On ollut lohduttavaa huomata, että muut kamppailevat samojen haasteiden äärellä. Mentorini on valittu työ- ja koulutustaustani huomioiden, ja olen ilokseni jopa päässyt avustamaan mentoriani yhdessä digiprojektissa”, Reetta kuvailee.

Seuraavalta puolelta vuodelta odotamme enemmän läsnätyötä ja kohtaamisia kollegoiden kanssa. Lisäksi meitä kiinnostavat uudet haasteelliset projektit, joissa pääsemme kehittämään itseämme entisestään.

Lisää traineiden elämästä valiojengiläisinä pääset kurkkaamaan Valion Instagram-tilin kohokohdista. Traineen elämää -juttusarja jatkuu kesällä.

Tiesitkö?

  • Trainee-ohjelma on suunnattu vastavalmistuneille ja opintojensa loppusuoralla oleville osaajille.
  • Traineet työskentelevät täysipäiväisesti ja heidät on palkattu vakituiseen työsuhteeseen. Trainee-jakson jälkeen traineet siis jatkavat asiantuntijarooleissa Valiolla.
  • 12 kuukautta kestävän ohjelman aikana traineet vahvistavat jo olemassa olevaa ammattitaitoaan sekä perehtyvät ja valmistautuvat asiantuntijarooleihinsa.
Valiojengi
Traineen elämää: Kolme ensimmäistä kuukautta Valiojengissä
Valiojengi
Traineen elämää: yhdeksän kuukautta Valiojengissä