Siirry sisältöön
Aktiiviset seniorit

Tutkimustietoa proteiinista ja ikääntymisestä

Tutkimustietoa proteiinista ja ikääntymisestä
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi eteenpäin kuluttajille.

Ammattilainen, haluatko lisätietoa?

Tarvitsetko ravitsemustietoa työssäsi? Tilaa ravitsemusuutiskirje ja saat luotettavaa tietoa ruoasta ja ravitsemuksesta!


Materiaalipankista löydät terveydenhuollon ammattilaisten tilattavissa olevia esitteitä ja muuta materiaalia.

Ikääntyneet tarvitsevat enemmän proteiinia kuin nuoremmat aikuiset, sillä proteiinimetabolia muuttuu iän myötä ja proteiinin tarve voi kasvaa myös sairauksien vuoksi.

Proteiini tukee ikääntyneiden terveyttä ja toimintakykyä

Euroopan Unionin geriatrisen lääketieteen yhteisön (EUGMS) nimittämä ryhmä on laatinut katsauksen ja sen pohjalta suositukset ikääntyneiden proteiinin tarpeesta. Katsaus on tehty asiantuntijoiden lausuntojen ja arvioidun tutkimusnäytön pohjalta.

Ryhmä suosittele yli 65-vuotiaille terveille ikääntyneille proteiinin päivittäiseksi saanniksi ainakin 1,0–1,2 g painokiloa kohden. Urheilua harrastaville ja aktiivisille ikääntyneille suositus on yli 1,2 g/kg vuorokaudessa ja akuutisti tai kroonisesti sairaille 1,2–1,5 g/kg/vrk (pl. munuaissairauksista kärsivät). Katsauksessa todetaan, että korkeampi proteiinin saanti tukee terveyttä, edistää sairaudesta toipumista sekä ylläpitää hyvää toimintakykyä.

Search