Juustotyypit meillä ja maailmalla

Tiedätkö, minkä tyyppinen juusto on port salut? Tai kuinka kauan kypsyy emmental? Tällä pienellä juustosanastolla pääset kiinni juustojen perusasioihin, ja opit ehkä myös hiukan lisää.

Erilaiset juustotyypit

Juustoja lajitellaan monella tavalla: kovuuden, kypsytystavan tai rasvaisuuden perusteella, sekä myös sen mukaan, minkä eläimen maidosta juusto on tehty. Valio logolla varustetut juustot ovat kotimaisesta, korkealaatuisesta lehmänmaidosta valmistettuja. Niiden joukossa on kypsytettyjä ja puolikovia juustoja sekä tuorejuustoja ja sinihomejuustoja.

“Valion logolla varustetut juustot ovat kotimaisesta, korkealaatuisesta lehmänmaidosta valmistettuja.”

Brie: Brie on monelle tuttu, alun perin ranskalainen juustotarjottimien kestosuosikki. Se valmistetaan pyöreäksi kiekoksi, jonka valkoinen, nukkamainen homepinta on juuston ominaispiirre. Koko juusto kuorineen on syötävää. Brien sisusta on usein pehmeää, jopa valuvaa. Maku voi vaihdella miedosta hyvinkin voimakkaaseen. Brie kypsyy muutamasta viikosta jopa vuoteen, mutta yleisimmät brietyypit ovat kypsiä noin kahdeksan viikon ikäisenä.

Camembert: Camembert on brien tyylinen, mutta pienempi ja etenkin nuorena yleensä kovempi, jopa aavistuksen mureneva juusto. Kypsyessään camembertin maku muuttuu voimakkaammaksi ja sen keskiosa pehmenee. Juuston pinnalla on myös nukkamainen, valkoinen homekuori. Camembertin on kerrottu inspiroineen myös taidemaalari Salvador Dalia, jonka kuuluisan teoksen, Persistencia de la memoria (suom. Muiston pysyvyys), valuvien kellojen esikuvana on kerrottu olleen ylikypsän camembertin sulava kiekko.

Cheddar: Cheddar kuuluu maailma suosituimpiin juustoihin. Se on alun perin kotoisin samannimisestä kylästä, Sommersetin alueelta Englannista. Kylän liepeiltä löytyi lukuisia luolia, joiden kosteus ja tasainen lämpötila oli ideaali tällaisen juuston kypsyttämiseen. Maultaan cheddar on raikkaan hapan ja jopa pähkinäinen, ja siinä voi tuntua aavistus makeutta. Vanhetessaan juustoon kehittyy usein suolakiteitä. Valio Oltermanni® Cheddar on suomalainen maukas cheddar-juusto.

Edam: Alun perin hollantilaisesta Edamin kylästä kotoisin oleva pehmeä ja verrattain mieto juusto sopii loistavasti leivän päälle. Se on myös vähärasvaisempi kuin monet muut kypsytetyt juustot. Valion valikoimista löytyy edamjuustoja monissa eri muodoissa. Perusedamin rinnalta löytyy vaihtoehtoja vähärasvaisena sekä kätevinä valmiina viipaleina.

Emmental: Alun perin sveitsiläiseltä Emmentalin alueelta kotoisin oleva puolikova juusto on upean pähkinäinen ja aromikas. Juuston kypsytysaika vaihtelee muutamasta kuukaudesta yhdeksään kuukauteen. Valion emmentalien kypsytysajan tietää väristä: sinileima kypsyy kolme kuukautta, punaleima kuusi, mustaleima yhdeksän. Kypsymisen aikana juuston maku voimistuu ja sen propionihappokäymisen muodostamat hiilidioksidit muodostavat juustoon sille tunnusomaisia, erikokoisia reikiä.

“Ainoastaan kreikkalaisesta lampaan tai vuohenmaitojuustosta saa käyttää nimitystä feta.”

Feta: Ainoastaan kreikkalaisesta lampaan tai vuohenmaitojuustosta saa käyttää nimitystä feta. Kiinteää, murenevaa ja suolaveteen säilöttyä fetaa kypsytetään vain muutaman viikon ajan. Tästä kreikkalaisesta herkusta on tullut suosittua pöytäjuustoa, ja oikeuksiinsa se pääsee luonnollisesti perinteisen kreikkalaisen salaatin itseoikeutettuna kruunaajana. Feta on suosittu myös erityyppisissä suolaisissa leivonnaisissa ja piiraissa. Fetan lähisukulaisiin kuuluvat monet saman tyyppiset lehmänmaidosta valmistetut juustot, joita kutsutaan yleisesti salaattijuustoiksi, kuten Valion Eila® Laktoositon salaattijuusto.

Gorgonzola: Italialainen sinihomejuusto, gorgonzola valmistetaan lehmän täysmaidosta. Se on kotoisin Lombardiassa sijaitsevasta Gorgonzolan kaupungista, ja ainoastaan tietyillä alueilla Lombardiassa ja Piemontessa on oikeus kutsua juustojaan tällä nimellä. Gorgonzola kypsyy viileässä 3-4 kuukaudesta jopa puoleen vuoteen. Nuori juusto on pehmeämpää niin rakenteeltaan kuin maultaan, ja vanhetessaan gorgonzolan makua voi kuvata jopa pistäväksi.

Gouda: Gouda on saanut nimensä etelähollantilaisen Goudan kaupungin mukaan, mutta myös muualla maailmassa valmistettuja goudajuustoja saa nimittää goudaksi. Gouda on nuorena miedohko, mutta kypsyessään vahvemman maun saavuttava lehmänmaitojuusto. Gouda on täydellinen sulava juusto ja sopii juuri siksi myös erinomaisesti ruoanvalmistukseen. Kokeile herkullista Valio Salaneuvos® goudaa ja antaudu yhden maailman suosituimman juustotyypin vietäväksi.

Grana Padano: Pojoen laaksossa 1100-vuodesta lähtien valmistettu Grana Padano on italialainen, maultaan ja muodoltaan parmesaania muistuttava puolikova juusto. Grana Padanoa käytetään yleensä siivutettuna, ohuina lastuina tai raastettuna ruoissa.

Gruyère: Fribourgin kantonissa Sveitsissä sijaitsevan Gruyèresin kylän mukaan nimetty Gruyère on lehmänmaidosta valmistettu kova, kypsytetty juusto. Murukoloinen, maultaan hedelmäinen ja vanhetessaan jopa pähkinäinen gruyère sopii todella upeasti ruokiin ja piiraisiin. Sveitsin kansallisruoka, juustofondue, sisältää perinteisesti aina gruyèrea.

Havarti: Tanskalainen, lehmänmaidosta valmistettava puolikova havarti, on saanut nimensä Själlannin saaren Havartigaardenin maatilan mukaan. Vaalean keltainen ja pieniä murukoloja täynnä oleva havarti kypsyy vähintään kuukauden ajan, ja siihen lisätään joskus yrttejä tai mausteita. Erityisen hyvän makuparin juuston kanssa muodostaa olut. Valio Finlandia™ on kotimainen havarti-juusto.

Kermajuusto: Juustoja voidaan luokitella monella tavalla. Nimitys kermajuusto perustuu siihen, että silloin puhutaan juustoista, jotka on valmistettu kermasta. Niiden rakenne on usein pehmeä, kiinteä ja usein myös murukoloinen. Valion valikoimassa on useita herkullisia kermajuustoja: Kaikkien rakastama Valio Oltermanni®, klassikko Valio Turunmaa® sekä ihanan täyteläinen Valio Ritari®.

Manchego: Espanjalainen La mancha –lampaiden maidosta valmistettu manchego on väriltään vaalea ja maultaan kermaisen pähkinäinen. Tiivis, pienikoloinen ja mureneva manchego on espanjalaisten tunnetuin vientijuusto.

“Mozzarella sulaa ja ruskistuu kauniisti, minkä vuoksi se on suosittu kuorrutejuusto.”

Mozzarella: Joko vesipuhvelin tai lehmän maidosta valmistettu italialainen mozzarella on puolipehmeä ja usein suolaveteen pakattu juusto. Se valmistetaan yleensä suuremmiksi palloiksi tai pieniksi helmimäisiksi juustoiksi, jotka tunnetaan nimellä bocconcini. Mozzarellan sulaa ja ruskistuu kauniisti, minkä vuoksi se on suosittu kuorrutejuusto esim. pitsoissa tai piiraissa. Klassinen Caprin salaatti, insalata caprese, valmistetaan tomaatin ja mozzarellan siivuista, joiden väliin laitetaan basilikanlehtiä. Valio Eila® kotijuustoa voi käyttää ruoissa kuten tuoremozzarellaa.

Parmesaani: Italialainen parmesaani on kuoritusta pastöroimattomasta lehmänmaidosta valmistettu kova ja aromikas juusto, joka muodostaa italialaisen keittiön itseoikeutetun kulmakiven. Sitä käytetään lukuisissa klassikkoruoissa ja raastetaan risottojen ja pastojen ainesosiksi, sekä käytetään antamaan makua suolaisessa leivonnassa. Parmesaaniksi saa kutsua vain Parman alueella valmistettuja juustoja, ja niiden valmistus on aina lehmien ruokinnasta lähtien tarkkaan säädeltyä.

Port Salut: Puolipehmeä, lehmänmaidosta valmistettu port salut on ranskalainen juusto, ja sekin on trappistimunkkien alun perin kehittämä juustotyyppi. Tyypillistä port salut -juustoille on niiden oranssi kuori, sekä usein vahva tuoksu, joka voimistuu juuston vanhetessa, mutta ei vaikuta makuun. Valio aloitti portsalut-tyyppisen Valio Luostari® juuston valmistuksen olympialaisten alla vuonna 1951.

Roquefort: Tämä ranskalaisten kansallisaarteeksikin kutsuttu voimakas sinihomejuusto kypsyy Roquefort-sur-Soulzonin alueen kalkkikiviluolissa. Sen homeen kasvattavat bakteerit saadaan samaisesta luolastosta ja ne lisätään juustomassaan leivän avulla. Ensimmäiset kaksi viikkoa juusto saa kypsyä ilman pakkausta, jotta home saa tehdä työnsä mahdollisimman hyvin. Yhteensä juusto kypsyy kolme kuukautta, minkä aikana se saavuttaa voimakkaan, jopa makeahkon makunsa. Roquefortia saa valmistaa ainoastaan Lacaune-rotuisten lampaiden käsittelemättömästä täysmaidosta.

Saint Paulin: Kermainen puolikova saint paulin –juusto on alun perin ranskalaisten trappistimunkkien kehittämä juustolajike. Vaikka juusto on kermaisen pehmeä, se sopii kuitenkin höylättäväksi ja istuu hyvin leivän päälle. Vähintään neljä viikkoa kypsytettävää juustoa löytyy Valion valikoimastakin: Valio Kappeli® on saint paulin –juustoa, miedosti hapan ja pehmeän maukas herkku.

Sinihomejuusto: Homejuustot jaetaan karkeasti sinihome- ja valkohomejuustoihin (toki muitakin on olemassa, esim. punahomejuusto). Sinihomejuustoissa homekasvusto ovat sinertävää ja kasvaa suonimaisena juuston sisällä, usein juustomassaan tikulla tehtyjen reikien ympärillä. Homejuustojen uskotaan syntyneen vahingossa, kun luolissa kypsytettyihin juustoihin tarttui luolaston bakteerikantaa, joka alkoi muodostaa juustoon homekasvustoa. Tämä uusi maku havaittiin maukkaaksi ja sitä alettiin valmistaa tarkoituksella. Suomalaisten rakastama ja Suomen tunnetuin sinihomejuusto on Valio AURA®.

Stilton: Stilton on englantilainen sinihomejuusto. Vain kuudella meijerillä Englannissa on linsenssi valmistaa aitoa stiltonia. Nämä sijaitsevat kolmessa maakunnassa, jotka ovat Derbyshire, Nottinghamshire ja Leicestershire. Stiltonia saa valmistaa vain näissä maakunnissa tuotetusta, pastöroidusta lehmänmaidosta. Stiltonin erikoispiirre on sen pakastettavuus: juustoa voi pakastaa jopa kolme kuukautta, kunhan muistaa sulattaa sen jääkaapissa yön yli. Stiltonia kypsytetään vähintään 9 viikkoa.

Tilsit: Tilsit on yleinen kittikypsytetty juusto Euroopassa. Kittibakteerit pehmittävät juuston rakennetta kypsymisvaiheessa, ja samalla juustoon muodostuu voimakas, pikantti maku ja tuoksu. Yleensä tilsit on rakenteeltaan murukoloinen, mutta sitä valmistetaan myös pyöreäkoloisena. Sanotaan, että juuston keksi rouva Westphal Tilsitissä Itä-Preussissa vuonna 1840. Sveitsiläiset ovat myöhemmin kehittäneet tilsitistä pyöreäkokoloisia versioita. Valio on myynyt kittikypsytettyä tilsitiä jo 1930-luvulla. Vuosina 1953–1996 Valio valmisti tilsitiä Kreivi-tuotemerkillä. Valio Oltermanni® Tilsit on murukoloinen, miedohko ja maukas tilsit. Se valmistetaan ilman kittikypsytystä, mikä on nykyään varsin yleinen valmistustapa juustotyypille.

Tuorejuusto: Tuorejuustot ovat kypsyttämättömiä juustoja, joiden juustomassasta ei puristeta heraa kokonaan pois. Juuri siksi juusto jää pehmeäksi ja usein tuorejuusto onkin sopivan pehmeää levitettäväksi. Valio Viola® tuorejuustot puolestaan tarjoavat laajan valikoiman erilaisia makuja kotikeittiöihin.

Vuoristojuusto: Vuoristojuusto juontaa juurensa vuoristojen tiivisrakenteisista ja täyteläisistä juustoista. Sillä on emmentalia vahvempi ja tiheämpi rakenne. Maku on aavistuksen hedelmäinen, pähkinäinen ja täyteläinen ja sen historia yltää aina keskiajalle saakka. Vahvan rakenteensa ansioista juusto soveltuu hyvin myös grillaukseen ja gratinointiin. Valio Alppi Kreivi® on upean makuinen vuoristojuusto, joka sopii upeasti vaikkapa osaksi juustotarjotinta.


Energiatarpeesi