Maitosuola, mitä se on?

Tiesitkö, että maidossa on luonnostaan suoloja? Maitosuola koostuu maidon luontaisista mineraaleista: kaliumista, jodista, magnesiumista, kalsiumista sekä natriumista, jota maitosuolassa on lähes 80 % vähemmän kuin tavallisessa ruokasuolassa. Valio ValSa® maitosuola on mahtava juttu, sillä sen ansiosta voidaan valmistaa tuotteita, joissa on vähemmän suolaa – ja silti erinomainen maku.

Maitosuola on maidon luontaisia mineraaleja

Mitä maitosuola oikein on? Tarina alkaa vihreiltä pelloilta. Maidon sisältämät mineraalit ovat peräisin lehmien syömästä rehusta – kesällä lehmät syövät pääosin tuoretta nurmea ja talvella säilöttyä AIV-rehua. Kun maidosta valmistetaan juustoa, juuston valmistuksen oheistuotteena syntyy heraa. Tämä heraosa koostuu heraproteiineista sekä maidon mineraaleista, siis maitosuolasta.Kaavio ruohosta/rehusta HERA-proteiiniksi ja maidon mineraaleiksi eli maitosuolaksi

Jo pitkään heraosasta on osattu hyödyntää hyvälaatuinen maidon heraproteiini. Nyt myös arvokkaille maidon luontaisille mineraaleille on löytynyt tarkoitus – Valio ValSa® maitosuola.

Valio ValSa® maitosuolalla voidaan korvata osa elintarvikkeiden valmistuksessa käytettävästä tavallisesta ruokasuolasta, ja samalla tuotteiden suolapitoisuus laskee merkittävästi – mausta tinkimättä. Täyttä makua, vähemmän suolaa on innovaatio vailla vertaa, ihan maailmanlaajuisesti.

Lähes 80 % vähemmän natriumia, suolaista makua kaliumista

Miten maitosuolan avulla tuotteiden suolapitoisuutta voidaan sitten laskea? Tavallinen ruokasuola on koostumukseltaan lähes kokonaan natriumin ja kloridin yhdistettä natriumkloridia. Maitosuolassa on natriumia lähes 80 % vähemmän kuin tavallisessa ruokasuolassa. Natriumin sijaan suolaista makua antaa erityisesti maidon luontaisesti sisältämä kalium. 

Kaaviot Valio ValSa maitosuolan vertailu mineraalisuolan ja ruokasuolan välillä

 

Kun tuotteiden valmistuksessa osa tavallisesta ruokasuolasta korvataan maitosuolalla, tuotteisiin saadaan suolainen maku vähemmällä natriumin määrällä. Mitä suolan vähennys tarkoittaa käytännössä juustovoileivässä ›

Ja lisäksi maidon luontaista jodia

Valio ValSa® maitosuola sisältää myös maidon luontaista jodia. Elimistö tarvitsee ravinnosta jodia tuottaakseen kilpirauhashormoneja, jotka säätelevät hermoston ja aineenvaihdunnan toimintaa ja vaikuttavat sikiöaikana ja lapsuudessa normaaliin kasvuun ja henkisen kehitykseen. Riittävään jodinsaantiin on tarpeen kiinnittää huomiota, koska suomalaisten jodin saanti on suositusten alarajoilla ja kansainvälisesti verraten suhteellisen vähäistä.
Lue lisää jodintarpeesta ›

Riittävään jodinsaantiin on Suomessa tarpeen kiinnittää huomiota.

ValSa tuotteet ohuen ohut Oltermanni ja vähärasvaisempi OivariiniVähemmän suolaa suomalaisten suosikkituotteissa

Saat koko perheen suosikin Valio Oltermanni® juuston myös vähempisuolaisena sekä ohuen ohuina viipaleina että riittoisana palana. Emmentaltyyppisten juustojen ystäville Valio Polar® 15% ValSa® juusto tarjoaa helpon tavan nauttia samasta vahvasta mausta vähemmällä suolalla. Valio Polar 15 Valsa® juustoa saa kätevinä viipaleina sekä myös palana, joka mahdollistaa monipuoliset juuston käyttötavat. Uuden Valio Salaneuvos® ValSa® juuston maku on täyteläinen ja raikkaan maukas. Valio Oivariini® vähemmän suolaa ValSa®, Valio Oivariini® pehmeästi levittyvä ValSa® ja Valio Oivariini® vähärasvaisempi ValSa® tuotteet ovat vähempisuolaisia valintoja leivän päällä, ruoanlaittoon tai leivontaan.

Valio Polar® 15 % vähemmän suolaa juustoissa ja Valio Oivariini® vähemmän suolaa rasvassa on huimat puolet vähemmän suolaa kuin tavanomaissa juustoissa ja rasvaseoksissa. Valio Oltermanni vähemmän suolaa uutuudessa on sama tuttu kermajuuston maku ja 35 % vähemmän suolaa kuin tavanomaisissa juustoissa. Uudessa Valio Salaneuvos® ValSa® juustossa on 40 % vähemmän suolaa kuin goudajuustoissa keskimäärin. Valio Oivariini® pehmeästi levittyvä ja Valio Oivariini vähärasvaisempi levitteissä on puolestaan 30 % vähemmän suolaa kuin rasvaseoksissa keskimäärin. 

 

 

Näin kokoat juustosämpylän, jossa on yli 40 % vähemmän suolaa kuin normaalisuolaisilla tuotteilla kootussa vastaavassa juustosämpylässä:

• Valitse leiväksi Oululainen Reilu Futissämpylä.
• Sipaise levitteeksi Valio Oivariini® vähemmän suolaa rasvaa.
• Sujauta sämpylän väliin Valio Polar® 15 % vähemmän suolaa juustoa.
• Kruunaa välipala haluamillasi kasviksilla, ja vähempisuolainen sämpylä on valmis!

Ja tämä on vasta alkua. Luvassa on lisää tuotteita, joissa on loistava maku mutta vähemmän suolaa.


Energiatarpeesi