Siirry sisältöön

27.4.2023

Lehmien laitumellelasku Viikin tutkimustilalla la 6.5. ja kolmella paikkakunnalla ympäri Suomen 27.5.

Lehmät laitumella

Valio, Helsingin yliopisto ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa järjestävät iloisen ja keväisen lehmien laitumellelaskun Suomen urbaaneimmalla maatilalla Viikissä. Tapahtuma-aika ja -paikka: lauantai 6.5. klo 10.30 –13 Viikin tutkimustila, Koetilantie 5, Helsinki

Viikin tutkimustilan pihamaille levittäytyvä tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin.  Aiempina vuosina yleisöä on ollut jopa tuhansittain. Juonnettu ohjelma alkaa klo 10:30, ja juontajana toimii Tuija Pehkonen. H-hetki koittaa noin 11:15, kun lehmät kirmaavat laitumelle. Yleisö voi seurata tätä laidunmaita ympäröivillä kävelyteillä. Tutkimustilan pihamaalla ja rakennuksissa on mukavaa ohjelmaa koko perheelle. Ohjelman tavoitteena on lisätä yleisön tietoa maatilan ja lehmien elämästä sekä Helsingin yliopiston tutkimuksesta ja maatalous-metsätieteellisen alan opiskelusta.

Ohjelmassa lehmiä, tiedettä ja hupia koko perheelle

Tutkimustilan pihapiirissä tapahtuu paljon: pihapiirissä kiertävät lehmädosentit vastaavat yleisön kysymyksiin. Myös Viikin kampuksen tutkimustoiminta on läsnä käytännönläheisellä otteella. Esittelyssä ovat muun muassa tutkimustilan mailla sijaitseva SMEAR-Agri-mittausasema, jossa tehdään reaaliaikaista peltojen kasvihuonekaasumittausta, sekä hajukoiratutkimuslaboratorio, jossa tehdään koronakoirien jälkeen tutkimusta muiden sairauksien parissa. Koko perhe voi testata paputuntemustaan papuvisassa. Perheen pienimmät pääsevät ajelemaan leikkitraktoriradalla, rakentamaan käpylehmiä ja lypsämään leikkilehmiä. Paikalla on myös Valion maitoauto ja sen asiantunteva kuljettaja kertomassa maidon matkasta tilalta meijeriin. Opiskelijajärjestö Sampsa ry. pyörittää ulkoilmakahvilaa, jonka tuotot käytetään järjestön toimintaan.

Haastattelut ja kuvaaminen tapahtumassa

Järjestämme mielellämme medialle mahdollisuuksia kuvata tapahtumaa sekä haastatella Valion asiantuntijoita, Helsingin yliopiston tutkijoita ja maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan opiskelijoita.

Mikäli tapahtuman uutisointi ja haastattelut kiinnostavat teitä, ottakaa mieluusti ennakkoon yhteyttä Valio Mediadeskin kautta. Näin pystymme järjestämään parhaat mahdolliset kuvauspaikat ja juuri oikeat haastateltavat valitsemiinne kärkiin, ja varmistamaan pysäköinnin tekniselle kalustolle.

Laitumellelaskut Kajaanissa, Muhoksella ja Vihdissä 27.5.

Valion järjestää yhteistyössä maidontuottajaosuuskuntien kanssa kolme laitumellelaskua 27.5.

Osuuskunta Länsi-Maito / Vakkamäen tila

Vakkamäentie 137, Otalampi
Lehmät kirmaavat laitumelle klo 11:30 ja 12:30

Osuuskunta Maitosuomi / Kainuun Ammattiopisto, Seppälän opetusmaatila

Kirkkoahontie 115, 87910 Kajaani
Tilaisuuden kellonaika 11-14
Laitumellelasku H-hetki klo 12

Pohjolan Maito / Koivulan Maito ja Juusto Oy

Pyhänsivuntie 679, Muhos
Tilaisuuden kellonaika 11-14
Laitumellelasku H-hetki klo 12:30

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon
Search