Valio aloittaa tutkimusyhteistyön Melt&Marblen kanssa, joka kehittää elintarviketeollisuuden käyttöön rasvaraaka-aineita täsmäfermentoinnilla. Melt&Marble on Ruotsalainen startup-yritys, jolla on uusi lupaava teknologia ja elintarvikeinnovaatio maukkaiden elintarvikkeiden valmistamiseen.
- Melt&Marble tuottaa solumaatalouden keinoin elintarvikekäyttöön rasvoja, joita voidaan käyttää esimerkiksi eläinrasvojen ja trooppisten kasvirasvojen kuten palmuöljyn tilalla.
- Valion ja Melt&Marblen pitkäjänteisen tutkimus- ja tuotekehitysyhteistyön tavoitteena on parantaa kasvipohjaisten tuotteiden koostumusta, suutuntumaa ja makua.
- Tutkimus- ja tuotekehitysyhteistyön tavoitteena on kaupallistaminen eli uudenlaiset ruokatuotteet kaupan hyllyssä. Kaupallistamisen edellytyksenä on se, että Melt&Marblen rasvaraaka-aine saa uuselintarvikeluvan.
Melt&Marblen ratkaisussa mikrobit tuottavat fermentorissa rasvaa, eli kyse on niin sanotusta solumaataloudesta. Tätä rasvaa voidaan käyttää kasvipohjaisissa tuotteissa parantamaan tuotteen rakennetta ja suutuntumaa, kuten mehevyyttä tai täyteläisyyttä. Lisäksi rasvan ravitsemuksellisia ominaisuuksia voidaan räätälöidä. Melt&Marblen rasvalla voidaan korvata esimerkiksi palmuöljyä, kookosrasvaa ja shearasvaa, joita tällä hetkellä käytetään kasvipohjaisissa tuotteissa suussa sulavan mehukkuuden toteuttamiseen. Näihin liittyy kuitenkin monenlaisia vastuullisuuden haasteita, joiden vuoksi elintarviketeollisuudessa etsitään niille vaihtoehtoja.
Valio ja Melt&Marble tekevät pitkäjänteistä yhteistyötä tutkimuksessa ja tuotekehityksessä. Tavoitteena on tutkia Melt&Marblen tuottaman uudenlaisen rasvan ominaisuuksia ja kehittää maistuvia tuotteita, jotka tulevat aikanaan myös kauppojen hyllyyn. Uudenlainen rasva vaatii Euroopan markkinoilla uuselintarvikeluvan, jota Melt&Marble hakee Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaiselta (EFSA). Vie vielä useamman vuoden ennen kuin Melt&Marblen rasvaa sisältäviä tuotteita nähdään meillä ruokakaupassa. Yhdysvaltain markkinoilla Melt&Marblen tuotteet käyvät läpi FDA:n GRAS (Generally Recognized as Safe) -ilmoitusprosessin, mikä yleensä mahdollistaa nopeamman markkinoille pääsyn, ja Melt&Marble aikookin aloittaa kaupallistamisen Yhdysvalloissa vuoden 2025 loppuun mennessä.
”Olemme innoissamme yhteistyöstä Melt&Marblen kanssa, sillä meitä yhdistää innovatiivinen asenne ja halu kehittää yhdessä pitkäjänteisesti entistä parempia ja maistuvampia tuotteita. Tämän yhteistyön tavoitteena on viedä Valion kasvipohjaisten tuotteiden aistinvaraiset ominaisuudet ja ravitsemuksellinen sisältö aivan uudelle tasolle hyödyntämällä Melt&Marblen huipputeknologiaa”, kertoo tuotekehitysjohtaja Saara Pöyri Valiolta.
”Olemme erittäin innoissamme saadessamme työskennellä Valion kaltaisen luotettavan ja eteenpäin katsovan yrityksen kanssa”, sanoo Anastasia Krivoruchko, Melt&Marblen toimitusjohtaja. ”Tämä yhteistyö on tärkeä askel eteenpäin missiossamme mullistaa elintarvikejärjestelmä tarjoamalla korkealaatuisia, kestäviä rasvoja, jotka tarjoavat saman maun ja käyttöominaisuudet, joita kuluttajat odottavat perinteisiltä rasvoilta.”
”Tämä on jännittävä askel kohti uudenlaisten tuotteidemme saamista ihmisten ruokapöytiin”, sanoo Thomas Cresswell, Melt&Marblen talousjohtaja. ”Yhdistämällä asiantuntemuksemme Valion laajaan kokemukseen tuotteiden kehittämisestä pystymme luomaan todella innovatiivisia ratkaisuja, jotka ylittävät elintarvikkeiden mahdollisuuksien nykyrajoja.”
Valio on käynnistänyt vuonna 2024 viisivuotisen Food 2.0. hankkeen, joka saa rahoitusta myös Business Finlandilta. Food 2.0 kehittää yhteistyössä laajan ekosysteemin kanssa tulevaisuuden ruokajärjestelmää, joka rakentuu kiertotalouden periaatteille. Jotta ruokaa riittää tulevaisuudessa globaalisti kaikille, tarvitaan kaikkia ruoantuotannon muotoja: kasvipohjaista, eläinpohjaista sekä solumaataloutta. Solumaatalouden rooli ruokajärjestelmässä on tällä hetkellä pieni, ja sen kehittyminen vaatii yhteistyötä kaiken kokoisten toimijoiden kesken, niin vakiintuneiden yritysten kuin startuppienkin välillä.