Siirry sisältöön

28.11.2018

Osuuskunta ItäMaidon ja Osuuskunta Maitosuomen yhdistyminen varmistui

Lehma

Valion omistajaosuuskuntien Osuuskunta ItäMaidon ja Osuuskunta Maitosuomen yhdistyminen uudeksi Osuuskunta Maitosuomeksi varmistui, kun nykyisten osuuskuntien edustajistot päättivät uuden osuuskunnan muodostamisesta kokouksissaan 28.11.2018. Nykyiset osuuskunnat jatkavat toimintaansa 31.8.2019 asti. Uusi Osuuskunta Maitosuomi aloittaa toimintansa 1.9.2019.

Osuuskunta ItäMaitoon kuuluu reilut 1 500 maitotilayrittäjäjäsentä ja nykyiseen Osuuskunta Maitosuomeen reilut 1 000 jäsentä. ItäMaidon vastaanottama maitomäärä oli vuonna 2017 noin 519 miljoonaa litraa vuodessa, Maitosuomen noin 364 miljoonaa litraa vuodessa. Uuden Osuuskunta Maitosuomen ylimenokauden hallitukseen valittiin 7 jäsentä Osuuskunta ItäMaidosta ja 5 jäsentä nykyisestä Osuuskunta Maitosuomesta. Ylimenokauden hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt ItäMaidosta: Hannu Gröhn, Nurmes; Arto Heikkinen, Pyhäntä; Mikko Heikkinen, Lapinlahti; Jarno Kämäräinen, Kiuruvesi; Petri Natunen, Joroinen; Jari Puhakka, Ilomantsi; Satu Pulkka, Vieremä ja seuraavat henkilöt Maitosuomesta: Esa Kotala, Lapua; Mats Broända, Kruunupyy; Hannu Hokkanen, Kangasniemi; Antti Saari, Lapua; Kyösti Anttila, Kurikka.

Ylimenokauden hallitus järjestäytyy joulukuun 2018 aikana ja alkaa rakentaa uuden osuuskunnan toimintaa ja organisaatiota sekä varmistaa, että yhdistymiselle asetetut tavoitteet toteutuvat.

Ylintä päätösvaltaa uudessa osuuskunnassa käyttävät osuuskunnan jäsenet osallistumalla osuuskunnan edustajiston vaaliin. Ensimmäiset uuden osuuskunnan edustajiston vaalit pidetään syksyllä 2019. Osuuskuntaperiaatteen ja Valion omistajastrategian mukaisesti myös uudessa osuuskunnassa kaikilla osuuskunnan jäsenillä on edustajiston vaalissa yksi ääni, ja maitotilayrittäjille maksetaan maidosta sen koostumuksen ja tuotantotavan mukainen hinta, joka ei riipu tilan koosta tai sijainnista.

Toiminnan kehittämisen edellytykset paranevat

Muodostuvan uuden osuuskunnan kotipaikka sijaitsee Lapinlahdella. Osuuskuntafuusio mahdollistaa maitotilayrittäjien palveluiden kehittämisen ja resurssien tehokkaan käytön. Osuuskunnan viralliset kielet ovat suomi ja ruotsi.

  • Yhdistymisen tavoitteena on kehittää toimintaa ja suunnata resursseja niin, että vastaamme entistä paremmin osuuskunnan jäsenten tarpeisiin ja edistämme maitoelinkeinon toimintaedellytyksiä. Maitotilayrittäjien määrä on pitkään vähentynyt Suomessa 5-7 % vuodessa ja samalla vähenevät siis maidontuottajaosuuskuntien jäsenmäärät. Yhdistymällä tehostamme mm. neuvonta- ja asiantuntijapalvelujen toimintaa ja turvaamme osuuskunnan tarjoamat palvelut myös tulevaisuudessa. Isossa yksikössä voidaan erikoistua. Kaikki palvelut voidaan tuottaa suomeksi ja ruotsiksi, perustelee nykyisen Osuuskunta Maitosuomen edustajiston puheenjohtaja Paula Kaleva.

  • Uuden osuuskunnan kotipaikka Lapinlahti sijaitsee melko keskellä uuden osuuskunnan suurta toimialuetta ja Lapinlahdella on ajanmukaiset tilat osuuskunnan henkilöstölle Valion tuotantolaitosten yhteydessä. Suurin osa toimihenkilöistä työskentelee ja sijoittuu eri puolille uuden osuuskunnan alueella. Maitosuomi nimenä taas kuvaa hyvin uuden osuuskunnan aluetta, joka nimensä mukaisesti kattaa suuren osan Suomen parhaimpia maidontuotantoalueita, kuvailee Osuuskunta ItäMaidon edustajiston puheenjohtaja Petri Natunen.

Uudesta osuuskunnasta Valion suurin omistaja

Uusi osuuskunta tulee olemaan Valion suurin omistaja, jolla on 42,7 % Valion osakkeista ja joka toimittaa noin 50 % Valion vastaanottamasta maidosta. Valion hallintoneuvoston 23 maidontuottajajäsenestä tällä hetkellä 4 edustaa Osuuskunta Maitosuomea ja 6 Osuuskunta ItäMaitoa.

 

Valioryhmä eli Valion hankintaosuuskunnat 28.11.2018, osakeomistukset ja maitomäärät vuonna 2017:

  1. Evijärven Osuusmeijeri 0,15% Valion osakkeista, 9,4 miljoonaa litraa maitoa

  2. Osuuskunta ItäMaito 27 % Valion osakkeista, 519 miljoonaa litraa maitoa

  3. Osuuskunta Länsi-Maito 13 % Valion osakkeista, 196 miljoonaa litraa maitoa

  4. Osuuskunta Maitosuomi 15,7 % Valion osakkeista, 364 miljoonaa litraa maitoa

  5. Osuuskunta Pohjolan Maito 17,4 % Valion osakkeista, 500 miljoonaa litraa maitoa

  6. Osuuskunta Tuottajain Maito 25,6 % Valion osakkeista, 239 miljoonaa litraa maitoa

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search