Siirry sisältöön

30.8.2018

Osuuskunta ItäMaito ja Osuuskunta Maitosuomi aikovat yhdistyä

Lehma

Valion maidonhankintaosuuskunnat ja omistajat Osuuskunta ItäMaito ja Osuuskunta Maitosuomi aikovat yhdistyä 1.9.2019 aloittavaksi uudeksi osuuskunnaksi. Osuuskuntien hallitusten puheenjohtajat allekirjoittivat sulautumissopimuksen keskiviikkona 29.8.2018 Helsingissä. Sulautumisesta päätetään lopullisesti osuuskuntien edustajistojen kokouksissa tämän vuoden syksyllä.

Muodostuvan uuden osuuskunnan nimeksi tulee Osuuskunta Maitosuomi ja sen kotipaikka sijaitsee Lapinlahdella. Osuuskuntafuusio mahdollistaa maitotilayrittäjien palveluiden kehittämisen ja resurssien tehokkaan käytön.

– Maitotilayrittäjien määrä on pitkään vähentynyt Suomessa 5-7% vuodessa ja samalla vähenevät siis maidontuottajaosuuskuntien jäsenmäärät. Yhdistymällä tehostamme toimintaamme ja turvaamme osuuskunnan tarjoamat palvelut myös tulevaisuudessa. Neuvonta- ja asiantuntijapalvelut voivat tehdä entistä paremmin yhteistyötä ja tarjota palveluja yrittäjille tehokkaammin. Isossa yksikössä voidaan erikoistua. Kaikki palvelut voidaan tuottaa suomeksi ja ruotsiksi, perustelee Osuuskunta Maitosuomen hallituksen puheenjohtaja Esa Kotala.

Uusi osuuskunta tulee olemaan Valion suurin omistaja 20 849 osakkeellaan (42,7 % Valion 48 861 osakkeesta) ja noin 900 miljoonan litran maitomäärällään.

Osuuskunta Maitosuomeen kuuluu reilut 1100 maitotilayrittäjäjäsentä ja Osuuskunta ItäMaitoon vajaat 1600 jäsentä. Maitosuomen vastaanottama maitomäärä oli vuonna 2017 noin 364 miljoonaa litraa vuodessa ja ItäMaidon noin 519 miljoonaa litraa vuodessa. Osuuskunnat toimittavat yhteensä lähes puolet Valion vastaanottamasta maitomäärästä. Osuuskunta ItäMaidon hallintopaikka on Lapinlahdella ja Osuuskunta Maitosuomen Seinäjoella. Valion hallintoneuvoston 23 maidontuottajajäsenestä 4 edustaa Osuuskunta Maitosuomea ja 6 Osuuskunta ItäMaitoa.

– Uuden osuuskunnan kotipaikka Lapinlahti sijaitsee melko keskellä uuden osuuskunnan toimialuetta, joka ulottuu Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan ja Kainuusta Keski-Suomeen. Lapinlahdella on ajanmukaiset tilat osuuskunnan henkilöstölle Valion suuren juustolan ja jauhetehtaiden yhteydessä. Pääosa osuuskunnan toimihenkilöistä työskentelee koko uuden osuuskunnan alueella. Maitosuomi nimenä taas kuvaa hyvin uuden osuuskunnan aluetta, joka nimensä mukaisesti kattaa suuren osan Suomen parhaimpia maidontuotantoalueita, kuvailee Osuuskunta ItäMaidon hallituksen puheenjohtaja Mikko Heikkinen.

Uusi osuuskunta aloittaisi toimintansa syyskuun alussa 2019. Ensimmäiset uuden osuuskunnan edustajiston vaalit pidettäisiin tällöin syksyllä 2019. Vuoden 2018 loppupuolella valitaan uudelle osuuskunnalle ylimenokauden hallitus, joka valmistelee perustettavan osuuskunnan toimintaa ja varmistaa, että yhdistymiselle asetetut tavoitteet toteutuvat.

– Tavoitteemme on kehittää toimintaa ja suunnata henkilöstön työpanosta sekä muita resursseja niin, että vastaamme entistä paremmin maitotilayrittäjien tarpeisiin ja edistämme heidän elinkeinonsa toimintaedellytyksiä parhaiten. Yhdistymisellä tavoitellaan palvelujen kustannustehokasta kehittämistä, sanovat Osuuskunta ItäMaidon toimitusjohtaja Ilpo Lukkarinen ja Osuuskunta Maitosuomen toimitusjohtaja Reima Luomala.

Uuden osuuskunnan hallintomalli on samanlainen kuin yhdistyvissä osuuskunnissa: Kaikilla osuuskunnan jäsenillä on edustajiston vaalissa yksi ääni. Osuuskunnan jäsenet käyttävät osuuskunnan ylintä päätösvaltaa osallistumalla osuuskunnan edustajiston vaaliin.

Valioryhmä eli Valion hankintaosuuskunnat 30.8.2018, osakeomistukset ja maitomäärät vuonna 2017:

Evijärven Osuusmeijeri – 72 Valion osaketta, 9,4 miljoonaa litraa maitoa

Osuuskunta ItäMaito – 13 188 Valion osaketta, 519 miljoonaa litraa maitoa

Osuuskunta Länsi-Maito – 6336 Valion osaketta, 196 miljoonaa litraa maitoa

Osuuskunta Maitosuomi – 7661 Valion osaketta, 364 miljoonaa litraa maitoa

Osuuskunta Pohjolan Maito – 8489 Valion osaketta, 500 miljoonaa litraa maitoa

Osuuskunta Tuottajain Maito – 12437 Valion osaketta, 239 miljoonaa litraa maitoa

Valion pienosakkaat, jotka eivät toimita maitoaan Valiolle:

Hirvijärven Osuusmeijeri

Hämeenlinnan Osuusmeijeri

Kaustisen Osuusmeijeri

Kuusamon Osuusmeijeri

Laaksojen Maitokunta

Osuuskunta Maitokolmio

Osuuskunta Maitomaa

Osuuskunta Satamaito

Paavolan Osuusmeijeri

Valion hankintaosuuskunnat 2018

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search