Siirry sisältöön

4.8.2023

Paleface ja Valio päivittivät Lasten liikennelaulun: ”Kun ajat katua, järki käteen, ettei tartte sitten katua jälkikäteen”

Paleface-liikennelaulu-vaaka

Paleface päivitti Georg Malmsténin ja Helena Eevan rakastetun Lasten liikennelaulu ‑klassikon Valio Oltermanni® -brändin turvallisuuskampanjassa. Uudessa versiossa vastuu koulutien turvallisuudessa siirretään lapselta aikuiselle.

Isänäkin kunnostautunut Paleface päivitti Georg Malmsténin ja Helena Eevan Lasten liikennelaulun tähän päivään. Kappale muuttui aikuisten liikennelauluksi, jossa vastuu liikenneturvallisuudesta siirretään lapsilta kuljettajille.

”Lasten liikennelaulu on kaikille tuttu klassikko, mutta kun sen sanoja tarkastelee tarkemmin, siinä vastuu turvallisuudesta on vieritetty lapselle. 1950-luvulla ajateltiin toisella tavalla kuin nyt. On siis aika kääntää asetelma tähän päivään ja siirtää vastuu niille, joille se ensisijaisesti kuuluu eli aikuisille kuljettajille”, Paleface eli Karri Miettinen järkeilee.

Laulu on koulun aloitukseen ajoittuvan, Valio Oltermanni® -brändin jokavuotisen liikennekampanjan keskiössä. Laulun myötä Valio ottaa kantaa koululaisten puolesta ja herättelee keskustelua aikuisten kuljettajien vastuusta. Valio Oltermanni® -brändin tehtäväksi on määritetty olla perheiden puolustaja. Kouluteiden liikenneturvallisuuden puolesta on kampanjoitu säännöllisesti vuodesta 2019 alkaen, nyt jo neljättä kertaa.

129 loukkaantunutta alakoululaista vuodessa on liikaa

Lukuvuosi käynnistyy ympäri Suomen viikolla 32. Se tarkoittaa, että teillä liikkuu taas pieniä koululaisia.

”Tieliikenteessä loukkaantuneiden alakouluikäisten määrä on tasaisesti vähentynyt viime vuosina, vuonna 2022 määrä oli 129[1]. Tavoite on kuitenkin nolla. Tähän tavoitteeseen pääsemisessä me aikuiset olemme avainroolissa. Petrattavaa löytyy niin suojatiekäyttäytymisessä, ajonopeuksissa kuin tarkkaavaisuudessakin. Erityisesti silloin, kun ajetaan koulujen lähistöllä tai alueilla, joissa on paljon suojateitä, on unohdettava kiire ja otettava vauhti pois. Koulutie ei saa olla asia, jota lapsi pelkää”, luettelee Liikenneturvan tiimipäällikkö Tomi Niemi.

Valio Oltermanni® on ottanut tehtäväkseen pienentää loukkaantuneiden koululaisten lukua entisestään. Valio päätti tänä vuonna luottaa musiikin voimaan. Suomalaisen rap-musiikin legenda Paleface valikoitui Valion kumppaniksi Lasten liikennelaulun uudistamisessa, koska hän on pitkän uransa ajan käsitellyt kappaleissaan yhteiskunnallisia epäkohtia. Palefacen sydäntä lähellä ovat erityisesti nuoret sekä vähemmistöt, ja hän on 8- ja 12-vuotiaiden tyttöjen isä.

”On vaikea löytää Palefacea sopivampaa keskustelunherättäjää yhteiselle asiallemme. Musiikki herättää tunteita, ja se voi muokata jopa yhteiskunnallista liikehdintää. Virittämällä keskustelua vastuusta, voi liikennekäyttäytymisessä tapahtua muutosta”, Valio Oltermanni® ‑brändistä vastaava markkinointipäällikkö Nina Wahlström Valiolta kertoo.

Valiolle liikenneturvallisuudella on erityinen merkitys, kulkeehan suurin osa Valion toimituksista kaupan hyllyyn autoliikenteessä. Myös maito kerätään yli 3700 valiolaiselta maitotilalta maitoautoilla. Tuhansia Valion kuormia liikkuu siis teillä joka päivä, kellon ympäri.

”Turvallisuus, ja sen osana myös liikenneturvallisuus, on tämän vuoden kehittämistyömme painopistealueena. Ennaltaehkäisemme vaaratilanteita ja käymme kaikki tilanteet läpi tarkasti, tavoitteenamme mahdollisimman turvalliset kuljetukset. Valion maitoa ja tuotteita kuljettaa yli 237 yritystä ja yhteensä 990 kuljettajaa, jotka ovat mukana vahvistamassa tärkeän pääviestin näkymistä”, Valion Head of Logistics Mika Jyrkönen sanoo.

Palefacen Aikuisten liikennelaulu julkaistaan perjantaina 4.8. suoratoistopalveluissa. Spotifyssa löydät Aikuisten liikennelaulun täältä, ja se on saatavilla myös Apple Musicissa, Tidalissa ja Deezerissä.

[1] Ennakkotietojen mukaan vuonna 2022 tieliikenteessä loukkaantui 129 alakouluikäistä ja menehtyi yksi: https://www.liikenneturva.fi/tutkimukset/alakouluikaisten-lasten-henkilovahingot-tieliikenteessa/#96369f09

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon
Search