Siirry sisältöön

25.4.2018

Rakastetut Valio Fanny™ vanukkaat tulevat takaisin 1.5.

Fanny

Valion historiasta löytyy monia tuotteita, joita suomalaiset ovat jääneet kaipaamaan vielä vuosia sen jälkeen, kun ne ovat kadonneet kauppojen hyllyiltä. Valio Fanny™ vanukkaat kuuluvat hartaimmin takaisin toivottujen tuotteiden joukkoon. Toukokuussa uskollisten fanien odotus päättyy, kun Valio Fanny™ tekee herkullisen paluun 13 vuoden jälkeen maitosuklaan ja karamellin makuisena.

”Lapsuudestani muistan tällaisen ihanuuden kuin Fanny-vanukas. Vanukasta sain aina vain pienen kupillisen koska vanhempien mielestä ei liika herkuttelu ollut hyvästä, joten muistankin vannoneeni kovaan ääneen että sitten kun joskus olen aikuinen, niin ostan Fanny-vanukas törppösen ja huitasen sen yhdellä kertaa kurkusta alas. Näin sitten kuitenkin kävi, että Fanny-vanukkaan tuotanto lopetettiin ja en ole päässyt tekemään tätä lapsuuteni suurta haavetta. Ehdotukseni olisikin, että voisiko Valio tehdä nostalgisuuden nimissä erän tätä jumaltenherkkua ja mahdollistaa tuo vuosien takainen pikku-Idan harras unelma!”

Näin kirjoitti tamperelainen Ida Niinimäki Valion Facebook-sivulle syksyllä 2017. Julkaisu keräsi nopeasti yli 7000 tykkäystä, 600 kommenttia ja 65 jakoa. Vanukkaita on toistuvasti pyydetty takaisin. Myös Valion kuluttajapalveluun on vuosien varrella saapunut säännöllisesti toiveita saada rakastettu lempiherkku takaisin. Palautetta tuli niin paljon, että Valion välipalojen tuoteryhmässä päätettiin selvittää, voisiko fanien haaveen toteuttaa.

Uudet Valio Fanny™ vanukkaat on valmistettu Turengin meijerissä alkuperäistä reseptiä kunnioittaen. Makuina ovat tutut maitosuklaa ja karamelli, uutta on vanukkaiden laktoosittomuus.

– Herkullinen maku ja täyteläinen suutuntuma ovat aivan kuten ennen – sen on todennut esimerkiksi Ida Niinimäki, jonka kutsuimme testaamaan tuotetta sen kehityksen aikana. Fanny™ vanukkaiden maistelu on herättänyt ensimmäisissä vanukkaita maistaneissa faneissa myös liikutusta ja jopa onnen kyyneleitä. Toivommekin, että Valio Fanny™ vanukkaat täyttävät suomalaisten sydämissä aukon, joka jäi, kun vanukkaat poistuivat markkinoilta vuonna 2005, liiketoimintapäällikkö Virve Valonen sanoo.

Uudelleen suljettavan pakkauksen ja juoksevan rakenteensa ansiosta Valio Fanny™ vanukkaat on myös helppo jakaa yhdessä nautittavaksi tai säästää osa myöhemmin syötäväksi. Vanukasnautinnossa tyyli on vapaa: juomalla tai lusikoimalla. Alkuperäiset makuvariantit olivat vanilja, karamelli ja maitosuklaa. Faneilta kysyttiin makusuosikkeja esimerkiksi Facebookissa ja makuja vertailtiin myös makutesteissä.

Valio Fanny: kehitysvaiheita 1990–2000-luvuilla

Sysäys Valio Fanny™ vanukkaiden aloittamiseen oli jälkiruokaprojekti, joka käynnistettiin Valiossa 1980-luvun lopulla. Tavoitteena oli kehittää suomalaisille uusia jälkiruokatuotteita. Valio Fanny™ vanukkaat olivat kaupan hyllyssä vuosina 1989–2005.

Suomalainen jälkiruokapöytä näytti vielä varsin perinteiseltä eikä jälkiruoka ollut itsestään selvä osa ruokailua. Moni Valio Fanny™ fanikin muistaa, että herkullinen vanukas kuului erityishetkiin, kuten lauantai-iltoihin saunan jälkeen. Kaiken kaikkiaan herkuttelutrendi alkoi kuitenkin nousta.

Euroopassa, esimerkiksi Hollannissa vanukkaat olivat tuolloin suosittuja. Niitä käytettiin vastaavaan tapaan kuin jogurtteja, isoista puolen litran tai litran pakkauksista aamupalalla ja välipaloilla nautittuna.

Tästä löytyivätkin ainekset Valio Fanny™ vanukkaiden kehitystyöhön. Suomalaiseen makuun eurooppalainen pakkaus olisi saattanut olla liian iso, joten alkuvaiheessa Valio Fanny™ pakattiin 360 gramman pikaripakkaukseen. Myöhemmin pakkauskooksi vaihtui monien fanien muistama 500 gramman harjapakkaus. Kuten kaikki Valion tuotteet, Valio Fanny™ testattiin tarkasti kuluttajatesteissä, ja se sai hyvät arvosanat. Valio Fanny™ vanukkaan lisäksi Valio kehitti tuolloin muitakin uusia jälkiruokaherkkuja, kuten kerrosvanukkaita ja riisivanukkaita. Vanukkaissa oli tuolloin tarjolla myös suosittu Nami Nami -vanukassarja pienemmissä 120g pikaripakkauksissa.

Valio Fanny-vanukkaat palaavat kauppoihin toukokuun alusta alkaen. Uusien pakkausten ja 1990-2000-luvuilla käytössä olleiden harjapakkausten kuvat ovat ladattavissa tästä.

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search