Siirry sisältöön

26.1.2021

SIHTI-hanke arvioi Valion ihmisoikeustyötä

tabletop

Valio oli mukana valtioneuvoston kanslian SIHTI*-tutkimuksessa, jossa arvioitiin miten suomalaisyritysten ihmisoikeusvastuut toteutuvat suhteessa YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskeviin periaatteisiin. Selvityksen mukaan suomalaisyritykset ovat ihmisoikeustyössä vielä alkumetreillä. Arvioinnin tulokset kannustavat Valiota jatkamaan pari vuotta sitten systemaattisesti aloitettua ihmisoikeustyötä.

Arvioinnissa oli mukana 78 yritystä eri toimialoilta. Valio arvioitiin osana maataloussektorin yrityksiä. Mittaristona käytettiin kansainvälistä Corporate Human Rights Benchmark (CHRB) -mittaristoa. Valio sai arvioinnissa 29,3/100 pistettä kaikkien yritysten keskiarvon ollessa 24,8 pistettä. 

”Arviointi auttaa meitä jatkamaan pari vuotta sitten systemaattisesti aloitettua ihmisoikeustyötä. Olemme juuri tehneet ensimmäisen systemaattisen ihmisoikeusvaikutusten arvioinnin ja päivittäneet ihmisoikeussitoumuksemme sekä toimitus- ja jakeluketjuamme koskevat vastuullisuusvaatimukset. Arvioinnista näemme, että olemme menossa oikeaan suuntaan, ja voimme seurata kehitystä myös jatkossa”, Valion vastuullisuuspäällikkö Mervi Turunen kertoo.

Valio alkoi toteuttaa systemaattista ihmisoikeusvaikutusten hallintaprosessia vuonna 2019. SIHTI-tulokset kertovat, että Valio on käynnistänyt työn onnistuneesti. Kehitettävää löytyy ihmisoikeusvastuun viestinnässä, sisäisessä kouluttamisessa sekä asian huomioinnissa osana liiketoimintaa. Valiolta puuttuu toistaiseksi esimerkiksi ulkoinen kanava, jonka kautta toimittajien työntekijät ja muut ulkoiset sidosryhmät voivat ilmoittaa huolenaiheista. Myös ongelmien korjaamiskäytäntöjä on kehitettävä. Näiden aiheiden parissa Valio tekee töitä vuonna 2021.

”Arvioinnissa huomioitiin vain yritysten julkiset tiedot. Arviointi kannustaakin meitä ja muita yrityksiä avoimempaan viestintään. Myös yhteistyö on tärkeää. Ihmisoikeuksia koskevat ongelmat ovat vaikeita, eikä niiden ratkaiseminen onnistu yksin. Tarvitsemme kansalaisjärjestöjen ja muiden asiantuntijoiden osaamista ja yhteistyötä. ”

Lue lisää

Lue lisää SIHTI -selvityksen julkaisusta

*Suomalaisyritysten ihmisoikeussuoriutumisen tila

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search