Siirry sisältöön

13.10.2022

The Bar on tulevaisuuden maitosuklaa, jossa yhdistyvät teknologiaosaaminen, tekoäly ja yli miljoonan ihmisen mieliteot

VALIO THEBAR

Suklaanystävät ympäri maailman toivovat vähäsokerisempia vaihtoehtoja suklaahyllyihin. Valio ja Kultasuklaa kehittivät tekoälyn avulla prototyypin tulevaisuuden maitosuklaasta, jossa on viisi erimakuista suklaakerrosta, mutta 30 prosenttia vähemmän sokeria kuin perinteisessä maitosuklaassa. Suklaan valmistuksessa hyödynnettiin Valio Bettersweet™ -ratkaisua, jonka avulla suklaan sokerimäärää voidaan vähentää herkullisen maun tai koostumuksen muuttumatta. Tekoälyn avulla tulevaisuuden suklaaprototyyppiin yhdistettiin yli miljoonan suklaanystävän mieliteot.

Kukapa ei haluaisi herkutella suklaalla hyvällä omalla tunnolla! Moni pohtii, miten sokerin saantia voisi vähentää myös herkuttelussa. Valio päätti tarttua haasteeseen ja kehitti yhteistyössä kotimaisen suklaanvalmistaja Kultasuklaan kanssa prototyypin tulevaisuuden maitosuklaasta, jossa yhdistyvät Valion maitojauhe- ja teknologiaosaaminen, suklaa-artesaanien taidot sekä tekoälyn tuomat mahdollisuudet.

“Ihmiset rakastavat suklaata ja omia suosikkibrändejään, mutta samalla valikoimiin kaivataan uudenlaisia tuotteita. Suklaahyllyihin toivotaan vähäsokerisimpia vaihtoehtoja, joissa suklaan tuttu, herkullinen maku tai koostumus säilyvät ennallaan. Tutkimustulosten* perusteella tämänhetkiset vähemmän sokeria sisältävät suklaatuotteet eivät vielä vakuuta kuluttajia. Alan toimijoilta vaaditaankin muuntautumiskykyä”, sanoo Timo Pajari, joka johtaa Valion maitojauheliiketoimintaa.

Tekoäly analysoi suklaanystävien mielitekoja

Tekoäly tuli avuksi The Bar -suklaan kehitystyöhön. Tekoälyn avulla kerättiin ja analysoitiin suklaan ystävien mielitekoja noin 1,5 miljoonasta englanninkielisestä sosiaalisen median keskustelusta. Lisäksi toteutettiin erillinen verkkokyselytutkimus*, johon osallistui 600 vastaajaa Saksasta, Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta. Tekoäly- ja verkkokyselyanalyysin tuotti suomalainen Aiwo Digital yhteistyössä Valion kuluttajatutkimuksen kanssa.

Selvitysten mukaan ihmiset nauttivat suklaata monista eri syistä. Yleisimpiä niistä ovat hetken mielijohde, nälkä, suklaanhimo, rentoutuminen ja ilo. The Bar -suklaan viisi eri kerrosta ovat rakenteeltaan ja maultaan erilaisia, ja ne kuvastavat näitä suklaan nauttimisen syitä. Hienostuneen muotoilun ansiosta suklaan kerrokset on helppo irrottaa toisistaan ja nauttia eri tilanteissa. Prototyyppisuklaata valmistettiin pieni erä, eikä se ole tulossa myyntiin.

Valion maitojauheosaaminen mahdollistaa tutun maun vähemmällä sokerilla

Valiolla uskotaan, että tulevaisuudessa uudenlaisia suklaavaihtoehtoja tullaan näkemään maailmanlaajuisesti yhä enemmän. Kehitteillä on myös uusia ratkaisuja, joiden avulla lisättyä sokeria ei tarvita lainkaan.

”Valiolla on tutkittu sokerin vähentämistä suklaasta jo useamman vuoden ajan. Herkullisen maun salaisuus on proteiinin ja mineraalien määrä Valion laktoosittomassa maitoraaka-aineessa. Valio Bettersweet™-ratkaisun ansiosta suklaanvalmistajat voivat luopua kokonaan keinotekoisista makeutusaineista. Sen sijaan, että käyttäisimme lisäaineita, olemme lähteneet liikkeelle maitosuklaan tärkeimmästä ainesosasta, maidosta. Ainutlaatuisten maitojauheratkaisujemme avulla suklaata voi nauttia hyvällä omalla tunnolla suklaan parhaista ominaisuuksista tinkimättä,” Pajari summaa.

*Cambri study 5/2022. Vastaajien määrä 600 (200 Yhdysvallat, 200 Iso-Britannia, 200 Saksa), tavanomainen demografinen jakauma tai tasajakauma.

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search