Siirry sisältöön

22.8.2023

Tuore ikääntyvien ravitsemusta koskeva tutkimus osoittaa maidon MFGM-yhdisteestä ja proteiinipitoisista tuotteista olevan hyötyä fyysiselle toimintakyvylle

Maitojauhe

Valio, Helsingin yliopisto ja Gery ry tutkivat tuoreessa tutkimuksessa maidossa esiintyvän MFGM-yhdisteen ja maitoproteiinin vaikutuksia ikääntyneiden fyysiseen toimintakykyyn. Tulokset osoittavat, että ikääntyvien tasapaino ja fyysinen toimintakyky paranevat merkitsevästi jopa ilman liikunnan lisäämistä. 

Kyseessä on yksi ensimmäisistä Euroopassa tehdyistä tutkimuksista, joissa selvitetään maidon rasvapisaroita ympäröivää maitorasvamembraania (Milk Fat Globule Membrane, MFGM) ja runsaasti osittain hydrolysoitua proteiinia sisältävien maitotuotteiden hyötyjä, kun ne lisätään tavalliseen jokapäiväiseen ruokavalioon ravintolisien sijaan. Maidossa luonnostaan olevia rasvapisaroita ympäröivä maitorasvamembraani (MFGM) on yksi maidon monimuotoisimmista jakeista ja se sisältää useita eri proteiineja ja lipidejä, jotka ovat välttämättömiä aivoille ja hermostolle ja stimuloivat hermo-lihastoimintaa. 

Ravinnon ja liikunnan hyödyt erotettiin  

Tutkimuksessa seurattiin 101 suomalaista, yli 70-vuotiasta naista 12 viikon ajan. Ryhmä jaettiin interventioryhmään (n=51) ja kontrolliryhmään (n=50). Tutkimukseen osallistuneet kykenivät kaikki liikkumaan itsenäisesti, mutta heillä oli lähtötasotesteissä merkkejä lihaskadosta tai lieviä puutteita fyysisessä toimintakyvyssä. 

"Halusimme erottaa ravitsemuksen, erityisesti MFGM:n, vaikutukset liikunnasta, joka on ollut osatekijänä useimmissa, ellei jopa kaikissa aiemmissa tällä alueella tehdyissä tutkimuksissa", sanoo ravitsemustutkimuspäällikkö, ETT Anu Turpeinen Valiolta. 

Interventioryhmälle annettiin päivittäin nautittavaksi jauhe tai proteiinipirtelö, joka sisälsi 23 grammaa osittain hydrolysoitua proteiinia ja kolme grammaa MFGM:ää. Tuotteet valmistettiin Valion kirnupiimätiivisteestä. Liikunnan vaikutuksen poissulkemiseksi molemmille ryhmille annettiin sama minimaalinen liikuntaohjeistus (Ikäinstituutin Kävely Kevyemmäksi -jumppaohjelma). 

Fyysistä toimintakykyä tutkittiin molemmissa ryhmissä mittaamalla käden puristusvoimaa ja SPPB-testillä (short physical performance battery), joka analysoi tasapainoa, kävelynopeutta ja kykyä nousta tuolilta ilman apua. Molemmat ryhmät testattiin kahdesti, lähtötilanteessa ja tutkimuksen lopussa. 

Tulokset osoittavat, että MFGM:n ja maitoproteiinin yhdistäminen voi parantaa fyysistä suorituskykyä. Tutkimustulosten mukaan osallistujien fyysinen toimintakyky parani merkitsevästi, erityisesti tasapainon ja SPPB:n kokonaispisteiden osalta. Myös proteiinin saanti lisääntyi merkitsevästi interventioryhmässä 0,9 grammasta 1,1 grammaan painokiloa kohti. Energiansaannissa tai osallistujien painossa ei tapahtunut merkitseviä muutoksia tutkimuksen aikana. 

 

Osallistujat pitivät valmista proteiinipirtelöä herkullisena ja helppokäyttöisenä ja kokivat, että se saattoi vähentää näläntunnetta ja makeanhimoa. 

"Seuraavaksi suunnittelemme toista tutkimusta, jossa keskitytään mahdollisiin kognitiivisiin hyötyihin iäkkäillä henkilöillä, joilla on ongelmia kognitiivisessa toiminnassa", Turpeinen kertoo. 

Miksi hydrolysoitua proteiinia? 

– Iäkkäillä hydrolysoitu proteiini imeytyy tehokkaammin kuin ehjä proteiini 

– Aiheuttaa vähemmän ruoansulatuskanavan ongelmia herkillä henkilöillä 

Mikä on MFGM-yhdiste? 

– Lehmänmaitorasvan ainutlaatuinen komponentti, jota ei esiinny kasviöljyissä. 

– Sisältää monimutkaisia lipidejä, kuten fosfolipidejä, jotka ovat välttämättömiä aivoille ja hermostolle ja stimuloivat hermo-lihastoimintaa. 

– Aiemmissa senioreilla tehdyissä tutkimuksissa on osoitettu, että MFGM-yhdisteestä on hyötyä fyysiselle toimintakyvylle.

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon
Search