Siirry sisältöön

14.9.2022

Tutkimus: pakkausten vastuullisuutta arvioidaan kierrätettävyyden kautta − Valion pakkaukset muuttuvat askel kerrallaan uusiutuvista materiaaleista valmistetuiksi ja paremmin kierrätettäviksi

14.09.2022

Valio panostaa pakkauskehityksessään uusiutuviin pakkausmateriaaleihin, fossiilisen muovin vähentämiseen ja kierrätettävyyden parantamiseen. Valion teettämän tuoreen pakkaustutkimuksen* mukaan ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia elintarvikepakkausten vastuullisuudesta. Pakkauksen vastuullisuutta arvioidaan ensisijaisesti pakkauksen kierrätettävyyden kautta. Moni kiinnittää huomiota myös pakkauskoon sopivuuteen omassa käytössään välttääkseen ruokahävikkiä.

Elintarvikepakkaukselta vaaditaan ympäristöystävällisyyttä, kierrätettävyyttä ja helppokäyttöisyyttä. Erilaiset pakkausmateriaalit ja niiden vastuullisuus myös mietityttävät − miksi kartonkipakkauksissakin on muovia ja miksi maitotölkissä on korkki? Myös materiaalien kierrätys saattaa aiheuttaa pään vaivaa etenkin, jos samassa pakkauksessa on eri kierrätysjakeisiin lajiteltavia materiaaleja kuten muovia, kartonkia ja alumiinia.

Valion pakkauskehityksestä vastaavan Juhana Pilkaman mukaan Valion kaikki pakkaukset on tulevaisuudessa valmistettu uusiutuvista tai kierrätetystä materiaaleista ja ne ovat sataprosenttisesti kierrätettäviä. Tällä hetkellä Valion kotimaassa myydyistä pakkauksista noin 73 prosenttia on valmistettu uusiutuvista tai kierrätetyistä materiaaleista ja 86 prosenttia on täysin kiertotalouteen sopivia.

Valio PROfeel® proteiinirahkat pakataan jatkossa kartonkipikareihin

”Korvaamme fossiilisia muoveja uusiutuvilla sekä kierrätysmateriaaleilla kuten kierrätysmuovilla ja
-kartongilla”, kertoo Valion pakkauskehityksestä vastaava Juhana Pilkama.

Esimerkkinä pakkauksien kehittymisestä ovat Valio PROfeel® proteiinirahkat, joiden pakkauksista poistuivat ensin muovikannet ja -lusikat. Nyt PROfeel® proteiinirahkat siirtyvät asteittain kartonkikierrätykseen soveltuviin pikareihin. Ensimmäisinä uusiin kartonkipakkauksiin pakataan syksyn sokeroimaton uutuusmaku, omena-kaneli sekä sokerilla makeutetut maut mansikka, vadelma, mustikka ja vanilja. Nämä tuotepakkaukset voi jatkossa laittaa huuhdeltuina kartonkikierrätykseen.

”Siirtymällä näissä tuotteissa kokonaan kartonkipikareihin vähennämme muovia yhteensä 46 000 kiloa vuodessa. Määrä vastaa noin 2,2 miljoonaa kaupan muovikassia”, Juhana Pilkama havainnollistaa.

Pakkausmuutos toteutetaan asteittain, jotta Valio voi hyödyntää jo hankitut pakkausmateriaalit, näin vältetään pakkaushävikki. Seuraavat proteiinirahkat siirtyvät kartonkipikareihin näillä näkymin alkuvuodesta 2023, ja tavoitteena on saada muutkin Valio PROfeel® tuotteet kartonkipikareihin mahdollisimman pian.

Muovin määrä vähenee, mutta täysin sitä ei voi korvata

Kaikissa kartonkipakkauksissa on ohut muovikalvo varmistamassa, että nestemäinen tuote pysyy varmasti pakkauksen sisäpuolella, eikä mene pilalle.

”Pakkauksen tehtävä on suojata tuotetta pilaantumiselta. Muoviakin voi valmistaa uusiutuvista raaka-aineista tai kierrätysmuoviraaka-aineesta. Esimerkiksi kaikki Valion harjakattoiset tölkit ovat korkkia myöten 100-prosenttisesti uusiutuvista materiaaleista valmistettuja. Korkki ja ohut muovikalvo valmistetaan sokeriruokoteollisuuden sivuvirtana muodostuvasta bioetanolista. Korkki tekee tuotteesta paremmin säilyvän, mikä vähentää ruokahävikkiä. Korkki kierrätetään muovinkeräyksessä.

”Kierrättämisen helpottamiseksi olemme myös tuoneet pakkauksiimme kierrätysohjeet ja kerromme pakkausmateriaalien vastuullisuudesta tuotteissamme jatkossa enemmän”, Juhana Pilkama kertoo.

*Pakkausten ja vastuullisuuden merkitys -tutkimus, Foodwest, 04/2022, Laadullinen verkkoyhteisötutkimus (n=39) ja Hyllysimulaatiohaastattelut (n=109)

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search