Siirry sisältöön

9.6.2022

Uusi biolämpölaitos Valion tehtaalle Turenkiin – poistaa riippuvuuden maakaasusta

Turenki

Valio ja Adven ovat tehneet sopimuksen uudesta energialaitoksesta Valion Turengin-tehtaan käyttöön. Uusi pellettejä polttava laitos auttaa tehdasta siirtymään uusiutuviin biopolttoaineisiin ja leikkaa näin hiilidioksidipäästöjä viisi miljoonaa kiloa vuodessa. Adven on Valion pitkäaikainen energiatoimittaja Turengissa ja muissa kohteissa.

Uusi laitos käyttää polttoaineenaan puunjalostusteollisuuden sivuvirroista kotimaassa tuotettuja pellettejä. Uusiutuviin polttoaineisiin siirtyminen ja viiden miljoonan hiilidioksidikilon leikkaaminen on yksi askel kohti Valion hiilineutraaliustavoitetta vuoteen 2035 mennessä.

Biopolttoaineen avulla Turengin tehtaalla saavutetaan myös merkittäviä kustannussäästöjä ja polttoaineen saatavuus paranee. Maakaasun hinnan jyrkkä nousu ja epävarmuus sen saatavuudesta ovat vahvistaneet uskoa investointipäätökseen.

– Ensisijaisesti meille tässä on kyse fossiilisista polttoaineista luopumisesta ja toiseksi tuotantovarmuuden lisäämisestä, sanoo Valion energiapäällikkö Peter Fabritius.

Valion tuotantolaitokset ovat Suomessa yksi huoltovarmuuden tukipilareita, ja uusi pellettilaitos parantaa Turengin tehtaan toimintavarmuutta entisestään.

Alueelle nouseva 3,5 megawatin laitos tuottaa höyryä, jota käytetään Turengin tehtaan ja veden lämmitykseen sekä tuotteiden lämpökäsittelyyn. Turengissa valmistetaan iskukuumennettuja, aseptisesti pakattuja UHT-maitoja ja -kermoja, korkeapastöroituja tuotteita, kasvipohjaisia tuotteita ja lastenruokia.

Pitkä yhteistyö jatkuu

Valio on tehnyt Advenin kanssa energiayhteistyötä jo pitkään eri tehtaillaan, myös Turengissa. Sopimuskauden loppuminen ja energiamarkkinoilla tapahtuneet valtavat muutokset saivat Valion etsimään vaihtoehtoa aiemmin energianlähteenä käytetylle maakaasulle. Adven nousi kilpailutuksessa parhaaksi vaihtoehdoksi.

– Advenin ratkaisu oli kilpailukykyisin. Lisäksi olemme olleet tyytyväisiä Advenin palveluun ja tiesimme varmasti sen pystyvän toimittamaan meille toimivan ratkaisun, sillä Pitäjänmäen-mehutehtaallamme on jo käytössä vastaava Advenin toteuttama ratkaisu, Fabritius kertoo.

Adven toteuttaa uuden laitoksen aiemmin käytössä olleen energialaitoksen rinnalle. Vanha maakaasua ja kevyttä polttoöljyä käyttävä laitos jää vielä kuormahuippujen varalle sekä samalla alueella toimivan Fronerin jäätelötehtaan käyttöön.

– Uusi laitos integroidaan yhteen vanhaan lämpölaitoksen kanssa kokonaisratkaisuksi, jolloin ei tarvita investointia vara- ja huippukuormalaitoksiin. Tässäkin suhteessa ratkaisu tehdään vastuullisesti, hyödyntäen jo olemassa olevaa laitoskantaa, sanoo Advenin asiakkuuspäällikkö Henrik Vasama.

Investoinnin tekee siis Adven, jolta Valio ostaa tarvitsemansa höyryn palveluna. Adven vastaa laitoksen rakennuttamisesta sekä operoi ja kehittää energiapalvelua asiakkaan tarpeiden mukaan.

– Sopimus laitoksesta tehtiin huhtikuussa 2022, jolloin projektin toteuttaminen käynnistyi. Laitoksen perustustyöt tehdään vielä tämän vuoden puolella, ja tuotantoon laitos otetaan kesällä 2023, kertoo tehtaanjohtaja Timo Saarenpää Valion Turengin tehtaalta.

Turengin uusi lämpölaitos lyhyesti:

  • Höyryntuotanto 22 GWh vuodessa
  • Uusiutuvien polttoaineiden osuus käytöstä 95 %
  • Poistaa riippuvuuden maakaasusta
  • Leikkaa hiilidioksidipäästöjä 5 miljoonaa kiloa vuodessa
  • Hankkeen toteutus toukokuusta 2022 kesään 2023
Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search