Siirry sisältöön

3.4.2020

Valio aloittaa pääkonttoritoimintojen lomauttamista koskevat yhteistoimintaneuvottelut koronaviruspandemiasta johtuen

Valio Oy aloittaa henkilöstön määräaikaista lomauttamista koskevat yhteistoimintaneuvottelut tuotannollisista ja taloudellisista syistä pääkonttoritoiminnoissa. Koronaviruspandemialla arvioidaan olevan merkittävä liiketoiminnallinen vaikutus Valion lähikuukausien toimintaan, minkä vuoksi on välttämätöntä minimoida sen aiheuttamat negatiiviset taloudelliset ja toiminnalliset vaikutukset.

Pääkonttoritoimintojen yhteistoimintaneuvotteluilla ei ole vaikutusta Valion tehtaiden toimintaan ja tuotteiden toimituksiin Suomessa, ja kaikki 12 tehdastamme Helsingistä Ouluun pyörivät normaalisti.

Koronaviruspandemian vuoksi tarjolla oleva työ on kuitenkin osalla neuvottelujen piirissä olevasta pääkonttoritoimintojen henkilöstöstä joko tilapäisesti vähentynyt tai loppunut kokonaan. Koronaviruspandemia on vaikuttanut myyntitoimintoihin muun muassa niin, että päivittäistavaramyymälöissä tehtävät myyntiesittelyt ja asiakaskäynnit on jouduttu lopettamaan. HoReCa-kanavassa eli suurkeittiöasiakkaissa moni henkilöstöravintola, oppilaitos, ravintola ja kahvila joudutaan pitämään suljettuna niin Suomessa kuin vientimarkkinoillamme. Pandemian vaikutukset heijastuvat suoraan koko kansainväliseen liiketoimintaan, kun viennin vaikeuksien odotetaan lisääntyvän. Lisäksi osa suunnitelluista projekteista ja kehityshankkeista joudutaan säästösyistä lopettamaan tai siirtämään myöhäisempään ajankohtaan.

Neuvotteluiden piirissä on noin 580 henkilöä pääkonttoritoiminnoista. Neuvottelut eivät koske Valion tuotantolaitoksia ja varastoja, logistiikka-, ja tilaus-toimitusketjun suunnitteluryhmiä, Seinäjoen ja Lapinlahden aluelaboratorioita eikä jakeluterminaalien henkilöstöä. Yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön kanssa aloitetaan 8.4.2020 ja niiden arvioitu kesto on 5 päivää.

– Koronaviruspandemia on inhimillisestä näkökulmasta poikkeuksellinen tilanne monella tapaa. Tärkein asia on henkilöstömme pysyminen terveenä. Pyrimme löytämään työntekijöillemme tilapäisiä töitä Valion tuotanto-toimitusketjun toiminnoista, joissa työmäärä on lisääntynyt sekä sopimaan mahdollisuuksien mukaan vapaiden käytöstä. Lisäksi etsimme muita säästömahdollisuuksia lomautusten minimoimiseksi. Yhteistoimintaneuvottelujen aikana tulemme arvioimaan lomautustarpeen, lomautusten pituuden ja tarvittavan tuen henkilöstölle tänä poikkeuksellisena aikana, kuvaa HR-toiminnoista Valion johtoryhmässä vastaava johtaja Teresa Laimio tilannetta.

Lomautustarpeen ja lomautusten pituuden on arvioitu vaihtelevan tiimistä ja työtehtävästä riippuen. Enintään lomautukset tulisivat kestämään 90 päivää ja olisivat kokoaikaisia tai osa-aikaisia riippuen koronaviruspandemian suorista tai välillisistä vaikutuksista työtehtäviin.

Valio turvaa Suomen ruokahuoltoa

Suomi on ruoan omavaraisuuden suhteen maailman kärkimaita. Maidontuottajien omistamalla Valiolla on tärkeä rooli huoltovarmuuden turvaajana.

– Kaikki 12 tehdastamme Helsingistä Ouluun pyörivät normaalisti, ja meille on kunnia-asia toimittaa lisää tavaraa kaupan hyllyihin joka päivä. Suomessa ruokahuolto toimii myös poikkeusoloissa. Siitä kiitos kuuluu suomalaisille, jotka valitsevat ostoskoriin tai lounasruokalassa kotimaista ruokaa myös tavallisina aikoina. Yhdessä pidämme pyörät pyörimässä. Nyt alkavilla neuvotteluilla ei ole vaikutusta Valion tehtaiden toimintaan ja tuotteiden toimituksiin, Laimio korostaa.

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search