Siirry sisältöön

12.12.2019

Valio asettaa Pariisin sopimuksen mukaiset ilmastotavoitteet ensimmäisenä suomalaisena ruokatalona

Valio lehmä

Suomalaisten maidontuottajien omistama meijeri ja ruokatalo Valio on sitoutunut asettamaan tieteellisesti arvioidut tavoitteet kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi (Science Based Targets). Valio on jo aiemmin kertonut, että sen tavoitteena on nollata maidon hiilijalanjälki vuoteen 2035 mennessä. Vuoden 2020 aikana asetettavat tavoitteet perustuvat Pariisin ilmastosopimukseen: ilmaston lämpeneminen pitää pysäyttää 1,5 asteeseen.

Science Based Targets -organisaation (SBT) tavoitteena on, että yritysten ilmastotavoitteet perustuvat tieteeseen ja synnyttävät merkittäviä päästövähennyksiä. Organisaatioon kuuluvat WWF, YK:n Global Compact, CDP-järjestö ja World Resources Institute. Science Based Targets -organisaatio arvioi ja hyväksyy yritysten tavoitteet tieteellisesti sekä riippumattomasti.

– Ilmastonmuutos on aikamme suurin globaali haaste. Tunnemme oman toimintamme vaikutukset maatilalta kaupan hyllyyn, ja haluamme olla osa ratkaisua. Isoilla yrityksillä on merkittävä vaikutusmahdollisuus ja samalla vastuu hidastaa ilmaston lämpenemistä. Siksi mekin olemme mukana, kertoo Juha Nousiainen, Valion hiilineutraali maitoketju -tiimin vetäjä.

Valiolla on meneillään kunnianhimoinen ilmasto-ohjelma maidon hiilijalanjäljen nollaamiseksi. Tieteeseen perustuvat SBT-tavoitteet tulevat linkittymään käynnissä olevaan työhön ja tavoitteisiin.

– Julkaisimme hiilineutraaliin maitoon tähtäävän ilmasto-ohjelmamme reilu vuosi sitten ensimmäisenä meijerinä maailmassa. Tärkeimmät tavoitteemme ovat hiilinielujen vahvistaminen nurmipelloilla, soista raivattujen peltojen päästöjen pienentäminen sekä lannan hyödyntäminen. Lannasta saadaan tulevaisuudessa yhä useammin biokaasua, joka korvaa liikenteen fossiilisia polttoaineita. Samalla laitetaan arvokkaat ravinteet kiertoon. Vähennämme päästöjä totta kai myös tehtailla ja kuljetuksissa.

Lähes 170 valiolaista maitotilaa on esimerkiksi osallistunut Baltic Sea Action Groupin kanssa järjestettyihin hiiliviljelijäkoulutuksiin. CARBO-hankkeissa taas tutkitaan nurmen hiilensidontaa yhdessä Ilmatieteen laitoksen, Luonnonvarakeskuksen ja Itä‐Suomen yliopiston kanssa.

– Merkittävä osa, yli 90 prosenttia, maidon hiilijalanjäljestä syntyy maitotilalla, siis ennen kuin maitoauto ajaa meijerin portista sisään. On selvää, että koko arvoketjun päästöt lehmistä tehtaiden kautta logistiikkaan ovat mukana myös tulevissa SBT-tavoitteissamme. Entistä täsmällisemmät ja ulkopuolisen tahon hyväksymät tavoitteet auttavat meitä eteenpäin ilmastotyössämme, Nousiainen jatkaa.

Valion tavoitteena on saada hyväksyntä Science Based Targets -tavoitteille vuoden 2020 aikana.

Lue lisää: Science Based Targets

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search