Siirry sisältöön

19.12.2023

Valio investoi Suonenjoen tehtaaseen – uusi esikäsittelytila tuo joustavuutta ja tehokkuutta tuotantoon

BrandPhoto Valio Suonenjoki PREMIUM 6199

Ruokatalo Valion Suonenjoen tehtaan vanhaan pakkasvarastoon rakennetaan uusi esikäsittelytila. Yli 10 miljoonan euron investointi tehostaa tehtaassa käsiteltävien pakastemarjojen, -hedelmien, -vihannesten ja yrttien esikäsittelyä sekä lisää ennakoitavuutta tuotannossa ja raaka-aineiden hallinnassa. Uusi automatisoitu esikäsittelytila otetaan käyttöön vuoden 2025 aikana.

Valion Suonenjoen tehtaan uuden esikäsittelytilan rakennustyöt käynnistyivät joulukuussa 2023. Uudistuksen myötä esikäsittelyalueen pinta-ala lisääntyy usealla sadalla neliöllä, ja käyttöön saadaan uusi pakastetuotteiden sulatusjärjestelmä, joka tehostaa ja helpottaa pakastettujen raaka-aineiden käsittelyä tuotannon alkupäässä. Rakennustyöt eivät vaikuta tehtaan toimintaan.

”Investoinnin myötä saamme tehtaan käyttöön uutta teknologiaa, jonka avulla pakastettujen raaka-aineiden lämpötila saadaan nostettua kuljetuksen ja säilytyksen aikaisesta -20 asteesta tuotteiden käsittelylämpötilaan, -2 asteeseen, muutamassa minuutissa. Lisäksi uusi automatiikka helpottaa painavien pakasteraaka-aineiden käsittelyä. Tämä tehostaa ja nopeuttaa tehtaan tuotantoa merkittävästi ja tuo joustavuutta tuotteiden valmistukseen”, kertoo Suonenjoen tehtaanjohtaja Markku Ihasalo.

Uuteen esikäsittelytilaan rakennettava robottiteknologia vähentää fyysisesti kuormittavaa työtä huomattavasti. Tällä on positiivista vaikutusta valiolaisten työssä jaksamiseen ja hyvinvointiin.

“Kasvava esikäsittely- ja tuotantotila sekä kehittyvä prosessiteknologia mahdollistavat tehtaamme toiminnan kehittämisen ja laajentamisen. Tämä on Suonenjoen tehtaan tulevaisuuden kannalta tärkeä panostus ja myös luottamuksenosoitus työllemme”, Ihasalo jatkaa.

Suonenjoen tehtaan läpi kulkee vuosittain noin 500 erilaista raaka-ainetta

Valion Suonenjoen tehdas on Suomen suurin hillotehdas, jossa valmistuvat monenlaiset hillot, marmeladit, kreemitäytteet, soseet ja mausteöljyt sekä Valion että muiden elintarvikealan yritysten kuten leipomoiden tarpeisiin. Kaiken kaikkiaan tehtaalla käsitellään noin 500 eri raaka-ainetta eksoottisista hedelmistä kotimaisiin marjoihin.

Marjat tulevat Suonenjoelle pakastettuina ja hedelmät yleensä valmiiksi pilkottuina tai muuten esikäsiteltyinä. Sulattamisen jälkeen ne esikäsitellään eli soseutetaan, paseerataan tai paloitellaan. Tuotteesta riippuen marja- ja hedelmäraaka-aineen joukkoon voidaan lisätä esimerkiksi mausteita tai hyydykkeitä.

”Valmistamme esimerkiksi vaniljakreemejä leipomoille, Valio AURA® -juustotäytettä valmislihapulliin ja kermatoffeetäytettä munkkeihin. Myös kaikkien Valion jogurttien, tuorejuustojen ja rahkojen maustamiseen käytettävät marja-, hedelmä-, vihannes- ja yrttilisät valmistetaan meillä itse”, Ihasalo kertoo.

Suonenjoen tehtaalla työskentelee noin sata ihmistä tuotteiden valmistuksen prosesseissa, raaka-aineiden vastaanotossa ja käsittelyssä sekä tuotekehityksen parissa. Tehtaan tuotekehityspuolelta valmistuu vuosittain kymmeniä uutuus- ja kausituotteita. Kehitystyötä tehdään myös räätälöidysti leipomoille ja muille asiakkaille. Suonenjoen tuotannosta noin 85 prosenttia käytetään Valion jogurtteihin, maustettuihin rahkoihin ja muihin välipaloihin. Eniten tuotteita lähtee Valion Riihimäen, Oulun ja Seinäjoen tehtaille. Valion Pitäjänmäen mehutehtaalle toimitetaan soseita. Loput myydään elintarviketeollisuuden yrityksille Suomessa ja ulkomailla Valion teollisuus- ja Food Service myynnin kautta.

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search