Siirry sisältöön

27.9.2018

Valio lahjoittaa 250 000 euroa ammattikorkeakouluille − ”Haluamme luoda kiinnostavia uramahdollisuuksia ympäri Suomen”

Tutkimus

Ruokatalo Valio ja sen omistajaosuuskunnat lahjoittavat viidelle suomalaiselle ammattikorkeakoululle kullekin 50 000 euroa. Lahjoituksella haluamme varmistaa, että Suomesta löytyy jatkossakin eri alojen ammattilaisia elintarvikkeiden tuotantoon, tuotekehitykseen ja kaupallistamiseen. Valio on vuosien kuluessa työllistänyt satoja ammattikorkeakoulujen kasvatteja harjoittelujaksoille ja vakituiseen työhön.

Valio tekee lahjoituksen Seinäjoen, Jyväskylän ja Hämeen ammattikorkeakouluille sekä Savonia ammattikorkeakoululle ja Metropolia ammattikorkeakoululle. Moni lahjoituksen saaneista korkeakouluista sijaitsee maakunnissa, joissa on paljon maidontuotantoa ja Valion tehtaita.
 

– Suomessa on erinomaista elintarvikealan opetusta. Esimerkiksi Hämeen ammattikorkeakoulusta valmistuu maitoteknologian osaajia, joista moni työskentelee valmistuttuaan Valiolla. Meillä työurat ovat tyypillisesti aika pitkiä ja usein myös vaihtelevia: esimerkiksi tuotekehityksestä siirrytään tehtaalle ja toisinpäin. Teemme yhteistyötä myös Hämeen ammatti-instituutin meijerikoulutuksen ja opetusmeijerin kanssa opiskelujen aikana”, sanoo Valion henkilöstöjohtaja Lasse Lintilä.

Ammattikorkeakoulut voivat itse päättää rahojen käytöstä. Seinäjoen ammattikorkeakoulu aikoo kehittää opetus- ja tutkimuslaboratoriota.

– Lahjoitus on tärkeä viesti siitä, että Valio tukee elintarvikealaan liittyvää koulutusta ja tutkimusta koko maassa. 50 000 euroa koulua kohti on merkittävä summa opetuksen kehittämiseen. Yhteinen haasteemme on alan osaajapulaan vastaaminen. Ruoka kiinnostaa ihmisiä, mutta alan opiskelun pitäisi kiinnostaa yhä useampaa nuorta suomalaista. Yhteisillä tutkimus- ja kehittämishankkeilla on koko ajan suurempi merkitys ammattikorkeakoulujen ja Valion välisessä yhteistyössä. Lahjoitus kannustaa meitä kehittämään yhteistyötä edelleen, sanoo rehtori Tapio Varmola Seinäjoen ammattikorkeakoulusta.

Valio on 5 300 suomalaisen maitotilan omistama yritys. Maitotilat omistavat Valion alueellisten hankintaosuuskuntien kautta. Osuuskunnat Maitosuomi, ItäMaito, Tuottajain Maito, Pohjolan Maito ja Länsi-Maito sekä Evijärven Osuusmeijeri tuottavat yhdessä noin 80 prosenttia Suomen maidosta. Valio ja maitotilat työllistävät Suomessa 30 000 ihmistä.

– Ammattikorkeakouluista valmistuu osaajia koko ruokaketjuun maidon alkutuotannosta tuotekehitykseen, tehtaille ja myyntiin. Esimerkiksi täällä Osuuskunta ItäMaidon alueella Savonia ammattikorkeakoululla on tärkeä alueellinen merkitys. Moni jää mielellään kotiseudulle töihin. Haluamme luoda työpaikkoja ympäri maan myös tulevaisuudessa ja tarvitsemme uusia osaajia, kertoo toimitusjohtaja Ilpo Lukkarinen Osuuskunta Itä-Maidosta lahjoituksen taustasta.

Valio on tukenut suomalaista korkeakoulutusta ennenkin. Vuonna 1980 ruokatalo oli käynnistämässä Helsingin yliopiston maitoteknologian lehtoraattia ja maksoi ensimmäiset viisi vuotta lehtorin palkan.

Vuonna 2010 Valio teki kolmen miljoonan euron lahjoituksen uudelle Aalto yliopistolle.

Valtio on varannut ammattikorkeakouluille kaikkiaan 24 miljoonaa euroa vastinrahoitusta. Mitä enemmän vastinrahakelpoisia lahjoituksia ammattikorkeakoulu onnistuu keräämään vuoden 2018 loppuun mennessä, sitä suuremman osuuden se kokonaissummasta saa. Raha, jonka ammattikorkeakoulut itse keräävät yhteiskunnan eri toimijoilta, saadaan käyttää suoraan ammattikorkeakoulun omaan toimintaa.

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search