Siirry sisältöön

22.5.2025

Valion Food 2.0 -veturihanke etenee kestävän ruokajärjestelmän rakentamisessa – ruokasektorin sitoutuminen vahvaa

Valio food 2.0

Helmikuussa 2024 julkistettu, Business Finlandin osittain rahoittama tutkimus- ja kehitysohjelma Food 2.0 on kasvanut vuodessa yli 170 kumppanin ekosysteemiksi. Viisivuotinen ohjelma tähtää resurssiviisaampaan ja kestävämpään ruokajärjestelmään, jossa eri ruoantuotannon muodot tukevat toisiaan ja ruoan arvoketjut linkittyvät kestävästi myös muihin arvoketjuihin. Food 2.0:n puitteissa on käynnistetty ensimmäisenä toimintavuotena 10 tutkimus- ja kehityshanketta. Hankkeelle on perustettu myös neuvottelukunta, joka pyrkii muodostamaan ja viestimään alan yhteisiä näkemyksiä kansallisen ja EU-tason päätöksenteon tueksi.

Globaali ruokajärjestelmä kohtaa ennennäkemättömiä haasteita väestönkasvun, ilmastonmuutoksen ja tuotantokustannusten nousun vuoksi. Tuottajat niin maailmalla kuin Suomessakin kärsivät kannattavuusongelmista. Siksi Valio johtaa ruokajärjestelmään kytkeytyvien yritysten ja organisaatioiden ekosysteemiä, jonka tavoitteena on investoida 100 miljoonaa euroa tutkimukseen ja kehitykseen viidessä vuodessa sekä kasvattaa ruokavientiä yli miljardilla eurolla. Hankkeelle perustettiin ohjelman alussa myös neuvottelukunta, joka edustaa ekosysteemiä ja välittää yhteisiä näkemyksiä kansallisen ja EU-tason päätöksenteon tueksi.

”Tie kohti parempaa ruokajärjestelmää löytyy rohkeasta, ennakkoluulottomasta yhteistyöstä, uusista innovaatioista ja järjestelmätason muutoksesta. Siksi johdamme Food 2.0 -hanketta – valtakunnallista ekosysteemiä, joka kokoaa yhteen yritykset, tutkijat ja innovaattorit kehittämään ruoan tuotantoa Suomessa ja sen ulkopuolella. Olemme jo hankkeen ensimmäisenä vuonna onnistuneet sitouttamaan hyvin laajasti toimialan mukaan aloittamaan muutoksen”, kertoo Valion toimitusjohtaja, Food 2.0 neuvottelukunnan puheenjohtaja Annikka Hurme.

Valion johtamaan ekosysteemiin liittyi ensimmäisenä vuonna yli 170 toimijaa. Erityisen oleellista on juuri se, että ruokasektorilla ja siihen kytkeytyvillä muillakin toimialoilla on Food 2.0 -ekosysteemissä mahdollisuus tiivistää yhteistyötä akateemisen tutkimuksen ja liike-elämän välillä ja parantaa myös yritysten välistä yhteistyötä arvoketjujen sisällä. Tämä tapahtuu käytännössä esimerkiksi yhteisissä kehityshankkeissa, ja vientiponnisteluissa ekosysteemi tekee yhteistyötä Ruokatiedon kanssa. Business Finlandin veturirahoituksen ohella tutkimus- ja kehityshankkeisiin käytetään rahoitusta kansallisilta julkisilta ja yksityisiltä tutkimusrahoittajilta sekä EU:sta.

Food 2.0 -hankkeen puitteissa on käynnistetty tähän mennessä 10 tutkimus- ja kehityshanketta, joissa ekosysteemiin kuuluvat akateemiset tutkimuslaitokset ja yritykset tekevät yhteistyötä. Hankkeet löytyvät kootusti Food 2.0:n verkkosivuilta. Laajuudeltaan merkittävimmät hankkeet ovat nämä:

  • AGCLIMATE: Ratkaisuja maatalousmaiden kasvihuonekaasupäästöjen mittaamiseen ja vähentämiseen. Tutkimusta johtaa Ilmatieteen laitos.
  • FoodID: Kasvipohjaisten proteiinien ja lipidien tuotanto fermentoinnin avulla. Tutkimusta johtaa VTT.
  • Animal Welfare Verification System (AWVS): Yhtenäisen järjestelmän luominen eläinten hyvinvointitiedon arviointiin, todentamiseen ja jäljitettävyyteen tilalta kuluttajalle. Tutkimusta johtaa Luonnonvarakeskus (Luke).
  • CARBON+: Maatalouden ilmastovaikutuksia laajasti selvittävä tutkimushanke. Tutkimusta johtaa Helsingin yliopisto.

  • FABulOATS: Kauran ja härkäpavun laatutekijöiden parantaminen elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Tutkimusta johtaa Luonnonvarakeskus (Luke).
  • AlgaCircle: Tavoitteena on luoda innovatiivinen kiertotalouskonsepti, jossa tuotetaan ruokaa, rehua ja maatalouskemikaaleja mikrolevistä. Tutkimusta johtaa Turun yliopisto.

Lisäksi Food 2.0:n piirissä on aloitettu neljä muuta hanketta.

Hankkeiden monimuotoisuus heijastaa visiota nykyisen ruokajärjestelmän vaatimasta muutoksesta. Uusi ruokajärjestelmä linkittyy vahvasti muun muassa energiajärjestelmään ja rehun tuotantoon. Ravinteet kuten typpi ja fosfori kiertävät järjestelmän sisällä ja vesitalous sekä kasvihuonekaasupäästöt ovat hallinnassa.

”Näkemyksemme mukaan aidosti kestävä ruokajärjestelmä sisältää kestävästi tuotettuja kasviperäisiä tuotteita, maitoa ja lihaa sekä uusia innovaatioita, kuten solumaataloutta. Nämä arvoketjut tukevat toisiaan, linkittyvät toisiinsa entistä tiiviimmin ja rakentuvat kiertotalouden periaatteille: eläintilat tarjoavat luonnollista lannoitetta viljelykasveille, ja sadon sivuvirroista saadaan eläimille ruokaa”, Valion tutkimuksesta ja tuotekehityksestä vastaava johtaja Harri Kallioinen kertoo.


Food 2.0 -hanke

Food 2.0 on Valion johtama viisivuotinen hanke, jonka tarkoituksena on luoda Suomeen kestävää ruokajärjestelmää tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden avulla.​ Hankkeen ekosysteemiin kuuluu yli 170 toimijaa, ja sen tavoitteena on investoida 100 miljoonaa euroa tutkimukseen ja kehitykseen sekä kasvattaa ruokavientiä yli miljardilla eurolla hankkeen päättymisen jälkeisinä vuosina. Hankkeen perustana on Valion rakentama visio tulevaisuuden ruokajärjestelmästä, ja se keskittyy neljään teemaan: tulevaisuuden tuotteet, teknologiamurros, uudistava maatalous sekä kiertotalous ja resurssitehokkuus. Business Finland on myöntänyt hankkeelle 10 miljoonan euron rahoituksen sekä varautunut rahoittamaan 20 miljoonalla Food 2.0 -kokonaisuuteen kuuluvia hankkeita. Lue lisää.

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon
Search