Siirry sisältöön

29.4.2019

Valion hävikkismoothiebaari ilahduttaa kesätapahtumissa – visuaalinen ilme syntyi opiskelijoiden suunnittelukilpailulla

Smoothiebaari

Kesätapahtumissa ja korkeakoulukampuksilla kiertää kesäkuusta alkaen Valion värikkään herkullinen hävik-kismoothiebaari. Sen ulkoasun ovat suunnitelleet Lahden Muotoiluinstituutissa opiskelevat Minttu Mäkinen ja Iida-Maria Remes. Valio järjesti liikkuvan hävikkismoothiebaarin ulkoasun suunnittelusta opiskelijoille design-hackathonin eli tiiviinä spurttina toteutetun suunnittelukilpailun. Valio haluaa nostaa ruokahävikin pu-heenaiheeksi hauskalla ja konkreettisella tavalla: Valion tehdastuotannossa syntyy pieniä määriä myyntiin kelpaamatonta mutta täysin syömäkelpoista hävikkiä. Nyt tämä hävikki sekoitetaan herkullisiksi ja terveellisiksi smoothieiksi yhdessä vähittäiskaupan hävikkikasvisten ja -vihannesten kera, ja tarjoillaan veloituksetta. Tällä muistutetaan suomalaisia siitä, että hävikin hallinta on osa ympäristöystävällistä syömistä.

– Syömäkelpoisen hävikin minimointi on kuluttajien, elintarvikkeiden tuottajien ja kauppojen yhteinen haaste. Valiolla syömäkelpoista hävikkiä syntyy silloin, kun tuotelinjalla tehdään esimerkiksi tuotekehityksen viimeisen vaiheen koevalmistusta. Nyt tämä hävikki pääsee ilahduttamaan kesätapahtumissa ja korkeakoulukampuksilla, Valion markkinointipäällikkö Marianne Manninen sanoo.

Voittajatyössä eletään ja ratkaistaan ilmastokysymyksiä JUST NYT

Hävikkismoothiebaarin asiakkaiksi odotetaan etenkin nuoria aikuisia, joita syömisen ilmastovaikutukset puhuttelevat erityisen paljon. Nuorten aikuisten ajatuksia haluttiin kuulla myös hävikkismoothiebaarin ulkoasun suunnittelussa, joten Valio järjesti ulkoasun suunnittelusta graafisen alan, mainonnan ja muotoilun opiskelijoille suunnittelukilpailun.

Kilpailumuodoksi valittiin hackathon, jossa tehtävänannosta valmiin työn esittelyyn edetään tiiviissä tahdissa. Hävikkismoothiebaarin ilmeen suunnitteluun valittiin hakemusten perusteella kuusi kahden henkilön tiimiä, jotka saivat reilun vuorokauden aikaan suunnitella ehdotuksensa. Hackathoniin kuuluu oleellisesti myös ehdotuksen tiivis ja houkutteleva esitystapa tuomaristolle eli pitching.

Voittajaksi selviytyivät Iida-Maria Remes ja Minttu Mäkinen, jotka opiskelevat Lahden Muotoiluinstituutissa visuaalista viestintää. Heidän voittoisa Parasta ennen JUST NYT -niminen kilpailutyö nosti esiin sen, että nuoret aikuiset haluavat osallistua heti ja konkreettisesti omalla panoksellaan ilmastonmuutoksen torjumiseen, ja toisaalta elävät elämäänsä muutenkin täysillä tässä hetkessä. Kilpailutyössä hävikkismoothiebaarin seinillä, ulkokalusteissa ja esimerkiksi sosiaalisen median kampanjoissa seikkailevat hieman erikoisen näköiset, värikkäät hedelmät. Ne on toteutettu 3D-visualisointeina.

– Innostuimme hakemaan mukaan, koska ympäristöasiat ovat tärkeitä myös meille. Voimme tätä kautta parantaa maailmaa edes pikkuisen oman ammatillisen osaamisemme kautta, Mäkinen ja Remes kertovat.

– Voittajan valinta oli vaikeaa, sillä jokainen tiimi tuotti oivaltavia ideoita, joita olisi voinut lähteä hyödyntämään. Voiton ratkaisi se, miten tiimi oli onnistunut tuomaan työssään esiin hävikin hallinnan kytkeytymisen ilmastotekoihin houkuttelevalla ja innostavalla tavalla, sekä luomaan Valio-brändille ja smoothiebaarille sopivan visuaalisen muotokielen. Tiimit saivat meiltä tehtävänannon ja lyhyen valmennuksen siitä, miten luova idea esitellään. Tiimejä mentoroivat suunnittelurupeaman aikana valiolaiset markkinoinnin ja viestinnän tekijät sekä kumppanimme mainostoimisto Bob the Robotista ja aktivointimarkkinointitoimisto Pulpilta, Marianne Manninen kertoo.

Lisäksi Valio jakoi kaksi kunniamainintaa, ja aikoo hyödyntää kaikkien kolmen palkitun työn elementtejä hävikkismoothiebaarin kokonaiskonseptissa. Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijoiden Tea Sirenin ja Maija Mattilan Do Good, Too Good -työ sai kunniamaininnan onnistuneesta visuaalisen ja verbaalisen viestinnän sävystä, kuten kiinnostavista sloganeista ja some-sisällöistä. Toisen kunniamaininnan sai Lahden Muotoiluinstituutin opiskelijoiden Aurora Turusen ja Janne Kalliolan työssä ehdotettu hävikkismoothiebaarin nimi 2nd Chance.

– Haimme mukaan kilpailuun sen aiheen vuoksi, joka on myös meille läheinen. Suunnittelussa vaikeinta oli pitää pää myös sopivan kylmänä ja lähestyä aihetta neutraalisti, ei suunnitella vain itsellemme. Olemme iloisia ja tyytyväisiä lopputuloksesta ja kunniamaininnasta, Siren ja Mattila sanovat.

–  Hackathonin nopeus varmisti, että into ja vauhti pysyivät päällä koko projektin ajan. Välillä sitä yllättyy itsekin, miten oma osaaminen kantaa tiukassa aikataulussa. Aihe oli erittäin kiinnostava ja on hienoa, että Valio haluaa tehdä konkreettisia tekoja nuorille tärkeiden asioiden eteen, Turunen ja Kalliola sanovat.

Tavoitteena hiilineutraali maito

Valiolla tehdään tällä hetkellä paljon töitä hävikin määrän pienentämiseksi. Valio tähtää maidontuotannon hiilipäästöjen täydelliseen nollaamiseen eli hiilineutraaliin maitoon.

– On hyvä, että ruoan ilmastovaikutukset ovat nousseet puheenaiheeksi. Maidon hiilijalanjäljen nollaamiseksi tehdään töitä koko tuotantoketjussa pellolta pöytään. Valion omistajat, suomalaiset maitotilalliset ovat tässä työssä myös vahvasti mukana: fiksusti viljelty nurmipelto sitoo ilmasta hiiltä, ja lannassakin on potentiaalia uusiutuvaksi biokaasuksi, Valion hiilineutraalin maitoketjun johtaja Juha Nousiainen sanoo.

Mitä on syömäkelpoinen hävikki, jota tuotantoprosessissa syntyy?

• Varsinaisen tuotantovaiheen käynnistymistä edeltävät Valion koeajoerät, joiden laatu on varmistettu

• Tuotantoerän aloitushävikki, jossa koostumus, esimerkiksi sakeus poikkeaa halutusta

• Valion varastossa olevat tuotteet, joiden parasta ennen -päiväys lähestyy: vähittäiskauppa ei ehdi myydä niitä riittävän ajoissa

• Virheelliseen tai käytöstä poistuneeseen pakkaukseen pakatut Valion tuotteet: sisältö on tiedossa ja turvallista käyttää, mutta pakkaustekstit eivät vastaa sisältöä eikä tuote sen vuoksi pääse myyntiin.

• Vähittäiskaupan hedelmä- ja vihanneshävikki: syömäkelpoisia vihanneksia ja hedelmiä, jotka on poistettu myynnistä esimerkiksi epähoukuttelevan ulkonäön tai pintavaurioiden takia, tai tuoreempien tuoteerien tieltä.

Hävikkismoothiebaariin tulevat tuotteet on aina varustettu todellista sisältöä vastaavilla ainesosaluetteloilla. Hävikkismoothiebaarin Valion valmistamat raaka-aineet ovat maustamatonta jogurttia ja maustamatonta kaurajuomaa. Hävikkismoothiebaarissa käytettävät Valion tulevat tuotteet on aina varustettu todellista sisältöä vastaavilla ainesosaluetteloilla. Valio vastaa siitä, että tuotteiden käyttöominaisuudet ovat kunnossa eli parasta ennen -päiväystä ei ole ohitettu, valmiiden smoothieiden ainesosaluettelot ja allergeenitiedot ovat saatavilla ja tuotteita on säilytetty ja käsitelty elintarvikehygienialainsäädännön edellyttämällä tavalla.

Hävikkismoothiebaari kiertää kesätapahtumia

Hävikkismoothiebaari kiertää Suomea kesätapahtumissa ja syksyllä korkeakoulukampuksilla. Kesätapahtumien ajankohdat on lueteltu alla. Syksyn aikataulut julkistetaan kevään ja kesän aikana Valion verkkosivuilla ja some-kanavissa.

7.–8.6. Sideways

12.6. Helsinki-päivä

14.–15.6. Kesärauha

26.–27.7. Qstock

4.8. Kallio Block Party

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search