Siirry sisältöön

23.3.2021

Valion saama koulumaitotuki menee maitotuotteita hankkiville kunnille

Maito

Ruokavirasto julkisti vuonna 2020 maksetut maataloustuet, ja yhtenä tukien saajana on myös Valio Oy. Valion saama tuki on lähes kokonaan Euroopan unionin jakamaa koulumaitotukea, jota Valio hallinnoi julkisen sektorin asiakkaidensa puolesta. 

Suomessa koulumaitotuesta hyötyvät lähinnä kunnat, jotka voivat ostaa päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin maitoa halvemmalla. Maitotuotteiden ostajat voivat hakea tuen joko itse Ruokavirastolta tai valtuuttaa maitotuotteita toimittavan yhtiön hakemaan sen heidän puolestaan. Valio tekee tukihakemuksia oppilaitosten puolesta ja alentaa myymiensä tuotteiden hintoja tarkalleen tuen määrällä.

Vuonna 2020 Valion kautta kiersi noin 1,68 miljoonaa euroa koulumaitotukea.

Euroopan unioni jakaa vuosittain koulumaito- ja kouluhedelmätukea

Euroopan unionin koulumaitotuki on osa koulujakelujärjestelmää, jonka tavoitteena on terveellisten ruokailutottumusten edistäminen. Koulujakelujärjestelmään sisältyy koulumaitotuen lisäksi kouluhedelmätuki, jolla edistetään kasvisten, vihannesten, hedelmien ja marjojen osuutta lasten ruokailussa.

Kouluvuonna 2020─2021 Suomi sai koulumaito- ja kouluhedelmätukea yhteensä 5,4 miljoonaa euroa, tästä noin 70 prosenttia oli koulumaitotukea. Kokonaisuudessaan EU-maat saivat koulumaito- ja kouluhedelmätukea 250 miljoonaa euroa. Suurimmat tuensaajat kouluvuonna 2020─2021 olivat Saksa ja Ranska, joista kumpikin sai tukea noin 35 miljoonaa euroa.

Koulumaitotukea voivat Suomessa hakea perusopetuksen koulut, päiväkodit ja toisen asteen oppilaitokset. Koulumaitotukea voi hakea maidon ja piimän lisäksi muista hapanmaitotuotteista ja juustoista. Euroopan unionin koulumaito-ohjelmaa voidaan hyödyntää kaikissa jäsenmaissa ja se maksetaan Euroopan unionin varoista. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee rasvattomien maitotuotteiden käyttöä osana koululaisten ravintoa. Suositukset perustuvat tähänastiseen tieteelliseen tutkimusnäyttöön.

Lue lisää:

Ruokaviraston tiedote 23.3.2021:
Tuet turvaavat kotimaisen ruoantuotannon ja kannustavat kasvuun – Ruokavirasto

Ruokaviraston nettisivuilla:
Usein kysytyt kysymykset koulujakelutuista

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon
Search