Siirry sisältöön

22.10.2020

Valion tutkijat selvittivät ensimmäisinä maailmassa, miten suklaasta vähennetään sokeria maun muuttumatta

Maitojauhe suklaa

Valion tuotekehitys- ja tutkimustiimi on tehnyt suklaanystäviä ilahduttavan löydöksen: laktoosittomasta maitoraaka-aineesta voi valmistaa suklaata, jossa on 30 prosenttia vähemmän sokeria, mutta se maistuu samalta kuin tavallinen suklaa. Herkullisen maun ja suutuntuman salaisuus on Valion laktoosittoman maitoraaka-aineen optimaalinen proteiinin ja mineraalien määrä. Suomalaisinnovaation myötä suklaanvalmistajat voivat luopua keinotekoisista makeutusaineista helposti. 

Valiolla on viimeiset kaksi vuotta tutkittu sokerin vähentämistä suklaasta. Helmikuussa tutkimustulokset julkaistiin vertaisarvioidussa tieteellisessä artikkelissa International Dairy Journal -lehdessä. Tutkijat onnistuivat kehittämään vähempisokerista suklaata laktoosittoman maitoraaka-aineen avulla. Se maistuu makealta, sillä laktoosi on pilkottu glukoosiksi ja galaktoosiksi. Suklaan sokerin vähentämistä maitoproteiinin avulla ei ole aiemmin kuvattu tieteellisesti. 

”Hyvinvointitrendi on jatkunut jo useita vuosia. Ruokakaupassa moni valitsee tuotteita, jotka tukevat aktiivista ja terveellistä elämäntapaa. Samalla ihmiset haluavat nauttia ruoasta, emmekä ole valmiita tinkimään sen laadusta, koostumuksesta tai luonnollisuudesta. Elintarvike- ja makeisvalmistajat etsivät jatkuvasti ratkaisuja, joiden avulla voi valmistaa herkullisia, vähempisokerisia tuotteita”, sanoo Valion tutkija ja kehityspäällikkö Terhi Aaltonen

Suussa sulava koostumus maidon luontaisista mineraaleista 

”Testasimme rinnakkain tavallista suklaata ja suklaata, jonka sokeria olimme vähentäneet 30 prosenttia. Ihmiset arvioivat testisuklaat yleisen miellyttävyyden, maun ja koostumuksen sekä makeuden, suolaisuuden ja jauhoisuuden perusteella,” selittää Aaltonen. 

Suklaasta tulee erityisen suussa sulavaa ja makeaa, kun proteiinien ja kivennäisaineiden eli mineraalien määrä maitoraaka-aineessa on optimaalinen.   

Uusi avaus vientimarkkinoille 

Tutkimus on tuore, mutta markkinoilla on jo nyt maitoraaka-aineita, joiden avulla suklaanvalmistajat voivat vähentää sokeria.  

”Olemme vieneet laktoosittomia Valio Eila® PRO maitojauheita maailmalle elintarviketeollisuuden käyttöön useiden vuosien ajan, mutta nyt olemme löytäneet huipputuotteelle ihan uuden käyttötarkoituksen suklaateollisuudessa”, kertoo Jussi Mattsson, joka vetää Valiolla jauheliiketoimintaa. 

Vatsaystävällistä* sokerin vähentämistä  

Suklaan sokeria vähennetään yleensä joko polyolien eli sokerialkoholien avulla tai lisäämällä suklaaseen kuituja. Polyolit voivat aiheuttaa vatsavaivoja, jos niitä käyttää liikaa. Siksi niiden käyttö edellyttää pakkauksessa varoitusta laksatiivisesta vaikutuksesta.  

”Merkintää ei tarvita, kun käytetään Valio Eila® PRO laktoosittomia erikoismaitojauheita sokerin vähentämiseen. Suklaan valmistaja voi tällöin kertoa pakkauksessa, että tuote on vähempisokerinen ja samalla myös proteiinin lähde. Elintarvikkeisiin liittyvät terveysväittämät ovat tarkkaan säädeltyjä,” sanoo Aaltonen. 

Aktiivinen tutkimus Valion innovaatioiden moottorina  

Aktiivinen tutkimustyö on ollut Valion keksintöjen ytimessä koko sen historian ajan. Aikanaan 50 vuotta Valion laboratorion johdossa toiminut A. I. Virtanen sai Nobel-palkinnon lehmien ravintoon ja voin säilyvyyteen liittyvistä keksinnöistä. Vahva tutkimus- ja kehitysperinne on johtanut satoihin Valion tutkijoiden julkaisemiin tieteellisiin artikkeleihin. Tällä hetkellä Valion tutkimus- ja tuotekehitysosastolla työskentelee yli 100 ammattilaista. Aktiivisen tutkimuksen ansiosta Valio tuo jatkuvasti markkinoille uusia raaka-aineita ja tapoja käyttää niitä. Samalla elintarvikevalmistajat voivat laajentaa liiketoimintaansa ja tukea kuluttajia terveysvaikutteisten elintarvikkeiden valinnassa. 

*Valio Eila® tuotteiden sisältämä kalsium edistää ruoansulatusentsyymien normaalia toimintaa osana monipuolista, tasapainoista ruokavaliota ja terveellisiä elämäntapoja. 

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon
Search