Siirry sisältöön

12.10.2021

Yhä useampi Valion tuote pakataan jo kartonkipohjaisiin ratkaisuihin

Luonnonjogurtti ei lisättyä sokeria

Yhä useampi Valion tuote on pakattu uusiutuvista materiaaleista valmistettuun pakkaukseen kuten kartonkiin. Tällä hetkellä Valion kaikista kotimaassa käytetyistä pakkausmateriaaleista 72 prosenttia on uusiutuvia. Tuoreimmat kartonkipakkaukset löytyvät nyt jogurttihyllystä, kun syksyn uutuustuotteet, Valio Luonnonjogurtti+™ uuniomena ja Valio Luonnonjogurtti+™ mango & persikka pakattiin kartonkipikareihin. Valion tavoitteena on siirtyä kartonkisiin pakkauksiin vähitellen mahdollisimman laajasti.

Ympäristöviisas pakkaus minimoi ilmastovaikutukset ja on valmistettu uusiutuvista tai kierrätetyistä materiaaleista ja on täysin kierrätettävä. Tällaisia tuotepakkauksia on tulevaisuudessa vuosi vuodelta yhä enemmän. Suomessa käytettävistä, kertakäyttöisistä pakkausmateriaaleista jo 72 prosenttia on uusiutuvista materiaaleista valmistettuja. Esimerkiksi harjakattoiset maito-, jogurtti-, piimä- ja kermatölkit on valmistettu korkkia myöden kasvipohjaisesta, uusiutuvasta materiaalista. Näitä Valio pakkaa vuosittain yli 250 miljoonaa kappaletta.

”Valion pakkaukset muuttuvat askel kerrallaan uusiutuvista materiaaleista valmistetuiksi ja paremmin kierrätettäviksi − ja yhä enemmän myös kierrätysmateriaaleista valmistetuiksi. Korvaamme fossiilisia muoveja uusiutuvilla, kasvipohjaisilla ratkaisuilla sekä kierrätysmateriaaleilla kuten kierrätysmuovilla ja -kartongilla. Tavoitteemme on, että tulevaisuudessa kaikki tuotepakkauksemme on valmistettu kasvipohjaisista tai kierrätetystä materiaalista ja ne ovat sataprosenttisesti kierrätettäviä”, kertoo Valion pakkauskehityksestä vastaava Juhana Pilkama.

Uudet kartonkiset jogurttipikarit ovat hyvä esimerkki ympäristöviisaista pakkauksista. Vaihtamalla jogurttipurkit kartonkisiksi Valio vähentää muovia 67 prosenttia vastaavaan muoviseen pikariin verrattuna. Uudet jogurttipikarit voi nyt helposti kierrättää kartonkikierrätyksessä.

Kierrätettynä pakkaukset saavat uuden elämän

Muovia tarvitaan edelleen elintarvikkeiden pakkaamisessa, eikä sitä voi täysin korvata. Kaikissa kartonkipakkauksissa on ohut muovikalvo varmistamassa, että nestemäinen tuote pysyy varmasti pakkauksen sisäpuolella, eikä mene pilalle.

”Pakkauksen tehtävä on suojata tuotetta pilaantumiselta. Oikein kierrätettynä myös muovipakkaus on hyvis. Muoviakin voi valmistaa kasvipohjaisista raaka-aineista tai kierrätysmuoviraaka-aineesta. Kun muovipakkauksen laittaa muovinkeräykseen, se saa uuden elämän vaikkapa kierrätysmuovista valmistettuna siivousvälineenä tai terassilankkuna. Esimerkiksi Valion juustoviipalepakkauksissa on jo yli puolet kierrätysmuovia. Siksi on erittäin tärkeää kierrättää kaikki kierrätyskelpoinen materiaali”.

Moni heittää arvokkaita, kierrätettäviä materiaaleja sekajätteeseen, vaikka niillä voisi olla vielä käyttöä monen monta kertaa.

”Esimerkiksi hyvin pieneltä asialta tuntuvat jogurttipurkkien alumiinikannet kannattaa kierrättää, sillä alumiini on kysytty raaka-aine ja helppo kierrättää metallinkeräyksessä”, Juhana Pilkama vinkkaa.

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search